‘Leest jouw kind boeken?’ vroeg ik op mijn persoonlijke Instagram-account nadat vorige week in het nieuws kwam dat de leesvaardigheid van Nederlandse kinderen daalt. Conclusie: iets minder dan de helft van ‘onze kinderen’ leest graag, 20% leest eigenlijk niet en 30% leest soms. Mijn 13-jarige hoort bij die laatste groep, maar is toevallig juist op dit moment wel enthousiast aan het lezen. Om te kijken of we onze kinderen de komende tijd een beetje kunnen stimuleren toch weer eens een boek op te pakken, vroeg ik jullie daarna welke boeken jullie kinderen met plezier lezen. Hieronder de meest populaire boeken die genoemd werden. Op leeftijd (bij benadering…)
Boeken voor zeven- en achtjarigen
De boeken van Pieter Koolwijk kwamen vaak voorbij, en dan vooral het boek Gozert. Over Ties die een denkbeeldige vriend heeft die Gozert heeft. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen. Alleen willen de ouders van Ties dat Gozert verdwijnt. Ze nemen een ingrijpende beslissing…
Ook Bob Popcorn werd door meerdere mensen genoemd. Een boek over Ellis die gek is op popcorn uit de magnetron. Op een dag gebeurt er iets vreemds. Een van de maïskorrels poft niet, maar zwelt op tot hij zo groot is als een kiwi. Uit de korrel ploppen twee beentjes en twee armpjes! Het wordt een mannetje. En hij kijkt heel erg boos… Een spannend en grappig boek met illustraties.
Behoorlijk populair onder deze leeftijdsgroep zijn ook de boeken van YouTubers Rutger Vink (Furtjuh), Thomas van Grinsven (Gewoon Thomas) en hun hond Paco. Je vindt hun serie hier.
Boeken die verder populair zijn bij zeven- en achtjarigen zijn: Gamehelden van mijn stadsgenoot Marcel van Driel, Juf Braaksel, De Gorgels, Dolfje Weerwolfje, de Zoete zusjes, Het leven van Lottie, en ook Max Modderman werd meerdere keren genoemd.
Boeken voor negen- tot en met elfjarigen
Vaak genoemd in deze leeftijdcategorie is de serie Mus en Kapitein Kwaadbaard van Kevin Hassing. Ze gaan over een stoer weesmeisje, een kapitein met een klein hartje, over plunderende piraten en bijzondere boswezens. Ze worden door zowel jongens als meisjes leuk gevonden.
Ook het boek De Magische Apotheek is populair. Het gaat over Lucie, haar broertje Benno en haar buurjongen Mats die in een villa wonen waar iets magisch aan de hand is: hun ouders (en de hele stad) hebben geen herinneringen meer. Ze gaan op onderzoek uit met een sleutel die ze onder de vloer vinden. Dit boek besprak de dochter van Miloe twee jaar geleden als eens in het blog Vijf leestips voor Harry Potter-fans. ‘Heel erg superspannend en altijd iets nieuws,’ zei zij er toen over. In dat blog dus meer fijne leestips.
Ook populair: Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom: Winnaar van de Kinderboekwinkelprijs 2023. Het gaat over het meisje Mot (die eigenlijk Vlinder heet) die een duikboot vindt doordat ze met een magneet gaat vissen. Dit is het begin van een avontuur. Een boek over de rafelrandjes van een stad, over jezelf kunnen zijn en over roest. Lees hier meer over het boek. Sanne Rooseboom schreef ook de serie Ministerie van oplossingen, die ook veel genoemd werd.
Ik schreef zelf vier jaar geleden het blog: Deze boeken kregen mijn 9-jarige aan het lezen. Daarin ook boeken die nu weer veel genoemd werden. En dan leerde ik nog dat er een reeks is die hij vast ook leuk had gevonden: De stomste week ooit, en ben ik nieuwsgierig geworden naar het lievelingsboek van de dochter van Marieke: Mijn jaar in een tent van Tiny Fisscher.
Boeken voor 12 jaar en ouder
Dit blog begon met mijn enthousiasme over het boek dat mijn 13-jarige nu aan het lezen is. Dat is het boek No exit van Maren Stoffels. De auteur was bij hem in de klas geweest en zo had ze hem geënthousiasmeerd. Het leuke van boeken voor deze leeftijd vind ik, dat ze heel leuk zijn om mee te lezen. En dus heb ik dit boek geluisterd op Storytel, terwijl hij het aan het lezen is. Het gaat over een vakantie voor kinderen, dat eigenlijk een strafkamp voor pesters blijkt te zijn. Een best heftig boek moet ik zeggen, maar boeiend. Lees hier meer erover.
Films die nergens draaien is zo’n jeugdboek dat ik het afgelopen jaar ook zelf heb gelezen. Het boek gaat over Cato die geen moeder meer heeft en een vader die erg afwezig is. Ze komt terecht in een bioscoop films worden gedraaid die haar in contact brengen met het verleden. Zo komt ze meer over haar moeder te weten.
Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson werd ook genoemd. En iemand anders zei: alles Holly Jackson. Op TikTok en bij veel tieners populair zijn de boeken van Colleen Hoove. En veel tieners lezen deze boeken ook in het Engels. Let bij aanschaf even goed op of je de Nederlandse of de Engelse editie hebt, want aan de cover kan je het nauwelijks zien. Ook in deze hoek: de serie Heartstopper. Oja, en The Hunger Games!
Dan nog één van Nederlandse bodem voor 14 jaar en ouder: 24 uur van Marcel van Driel. Het lijkt mij eerlijk gezegd een doodeng boek. Het gaat over 16-jarige Claire die als flitsbezorger werkt. OP een avond wordt ze opgewacht door twee gewapende jongens die hun tijd doden met het opjagen van mensen. Claire is hun volgende slachtoffer. Ze moet zonder geld, telefoon, jas en op blote voeten 24 uur uit handen van de jongens zien te blijven. Als dat lukt krijgt ze 10.000 euro. Lukt het niet, dan wordt ze doodgeschoten.
Verder kreeg ik veel titels door die Keet ook veel las toen ze 14 jaar was. Daarover schreef ik destijds het blog: 14 boeken die mijn tiener zeker verslindt. Dat blog is dus nog steeds relevant en een bezoekje waard.
Geen reacties