Relax, Tiener

14 boeken die mijn tiener zeker verslindt

Vorig jaar schreef ik dat mijn 13-jarige naast skateboarden ook graag leest. Ik zette toen samen met haar haar favoriete boeken op een rijtje en maakte een top 9. Met een aantal boeken die vooral leuk zijn voor meiden, maar een aantal die zeker voor zowel jongens als meisjes zijn. Naar aanleiding van dat blog kregen we ook tips van jullie. Daarom leek het me leuk het blog te updaten. Kortom, hieronder tienerboekentips van ons én jullie!

1. Skatespotting – Inez van Loon

Auteur Inez van Loon schreef een hele serie boeken over een skateboardende vriendengroep. De eerste in de reeks is het boek Skatespotting, waarin Levi en zijn vrienden een skatepark gaan bouwen in een oude houtzagerij (waar vervolgens allemaal spannende dingen gebeuren). Keet heeft de hele reeks van deze boeken van voor tot achteren gelezen én opnieuw. Heimelijk hoopt ze dat Inez er nog meer gaat schrijven, maar ik geloof niet dat dat er in zit. Inez heeft de boeken gebaseerd op haar zoon en zijn vrienden die zelf skateboarders waren. Keet las deze boeken toen ze een jaar of 9 à 10 was.

2. Schuld – Mel Wallis de Vries

Van Mel Wallis de Vries heeft Keet veel gelezen. Schuld was vorig jaar haar favoriet, maar ze heeft er meer van Mel gelezen en allemaal in een paar dagen uit. Het zijn jeugdthrillers, dus echte pageturners en behoorlijk spannend (niet voor al te tere zieltjes..).

Goed nieuws voor Keet, er is deze maand net een nieuw boek van Mel Wallis de Vries uitgekomen: Wild. Ik denk dat die op pakjesavond wel eens in de zak kan zitten.

3. Nog meer jeugdthrillers van Abigail Haas of Eva Burgers

Toen ik Keet naar haar favoriete boek van het afgelopen jaar vroeg, noemde ze Verraad van Abigail Haas. Niet zo heel verrassend, want Abigail wordt in één adem genoemd met Mel Wallis de Vries. Meer in hetzelfde genre dus. Ook in dat genre de boeken van Eva Burgers. Van haar las Keet vorig jaar het boek Fataal. Ik zag dat Eva Burgers ook een nieuw boek heeft: Complot.

4. Hotel de grote L – Sjoerd Kuyper

Dit boek las Keet eerst zelf gelezen en vorige zomer hebben we het nog een keer met zijn allen geluisterd als luisterboek tijdens onze lange camperritten. Dat is trouwens echt een aanrader, om dit boek met zijn allen te luisteren. Want er zitten echt heerlijke oneliners in. Het is heel fijn, grappig en ontroerend geschreven.

Hotel de grote L gaat over een stel kinderen uit een gezin dat het hotel van hun vader gaat runnen, omdat de vader voor een tijdje in het ziekenhuis ligt. Het verhaal wordt verteld vanuit het persepctief van de zoon: Kos. Pas aan het einde van het boek kom je erachter waar de L voor staat.

5. Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum

Dit boek hebben wij allebei nog niet gelezen, maar ik heb het van meerdere mensen getipt gekregen. Aristoteles is een eenzame, boze tiener die iets te veel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Als ze elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben, behalve dat ze allebei vernoemd zijn naar oude filosofen. Toch ontstaat er een bijzondere vriendschap, zo eentje die levens verandert.

6. #Laatste Vlog – Carry Slee

Carry Slee gaat al heel lang met ons mee. Want van haar lazen we al boeken toen Keet nog een kleuter was. Wat een oeuvre heef die vrouw geschreven. Keet vindt de young adult boeken van Carry Slee allemaal goed. #laatste vlog is de laatste titel die ze van haar heeft gelezen.

7. Percy Jackson, een serie om te bingen

Keet en ik kennen de boeken uit de Percy Jackson-serie niet, maar ik kreeg de tip van een moeder met een ‘ereader verslaafde zoon’. Hij bingte deze boeken in de zomervakantie. De serie gaat over Griekse goden, maar dan in het nu. Griekse mythen en modern avontuur. Percy staat op het punt om van school getrapt te worden. Alweer… En dat is nog maar zijn kleinste zorg. Want hij ontdekt dat hij de nakomeling is van een Griekse god….

8. Expeditie Verraad – Liza Sips

Dit boek las Keet in de zomer van 2016 (toen ze bijna 12 was). Omdat ze te weinig boeken mee had genomen op onze vakantie naar Amerika, las ze hem zelfs twee keer na elkaar én ze dwong mij om hem ook te lezen. Wat ik overigens met heel veel plezier heb gedaan. Expeditie Verraad gaat over soapster/presentatrice Pippa. Ze is mega succesvol en heeft ook nog eens een relatie met Dylan Dekker, de populairste zanger van dit moment. Maar het geluk is van korte duur: Pippa verliest haar baan en Dylan heeft nauwelijks tijd voor haar, maar wel voor ene Stella…. Expeditie Verraad is geschreven door actrice Liza Sips. Het is een heerlijk tienerboek!

9. Dat stomme boek – Tiny Fisscher

Dit boek, met de titel Dat stomme boek, heb ik voorgelezen toen we een keer onderweg waren naar onze wintersportbestemming, toen Keet 12 was. Het gaat over de vijftienjarige Ivan die op school de opdracht krijgt om een boek te schrijven. Ivan ziet dat helemaal niet zitten en heeft de titel meteen klaar: Dat stomme boek. Hij beschrijft in dit boek een paar dagen uit zijn eigen leven: over hoe hij samen met zijn moeder en zusje op zoek is gegaan naar zijn plotseling verdwenen vader. Het wordt een bizarre reis naar Berlijn. Het verhaal is spannend en grappig tegelijk en heeft een onverwacht einde. Wij hebben er allemaal van genoten.

10. Een weeffout in onze sterren – John Green

Een weeffout in onze sterren is niet voor niets een bestseller. Als je het zelf nog niet hebt gelezen, dan raad ik je zeker aan dat ook te doen. Ik heb hem gelezen voordat Keet het deed. Het is prachtig.

Het boek gaat over de 16-jarige Hazel, die lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Hazel is naast een ziek meisje ook een normaal puberend meisje dat niet als zieke behandeld wil worden. En een meisje dat verliefd wordt. Een weeffout in onze sterren is het verhaal van twee verliefde pubers. Een verhaal met humor, verdriet en hoop.

11. Festival – Gerlinde de Bruycker

Dit young adult boek haalde ik voor Keet bij de bieb, ze las het tijdens onze laatste vakantie. Op de foto zie je haar lopend door een Frans dorpje lezen. Dat zegt denk ik genoeg 😉 Festival gaat over Noor en haar vrienden die voor het eerst naar het festival Kolenrock mogen. Ze genieten van optredens en dj-sets. Maar de sfeer slaat om als ze achter de camping aanwijzingen vinden dat er een meisje is ontvoerd.

12. Boy 7 – Mirjam Mous

Dankzij tips van jullie heeft Keet nu ook auteur Mirjam Mous ontdekt. Daar las ze afgelopen jaar onder andere Boy 7 van. De boeken van Mirjam Mous vallen ook in de categorie ‘spannend’!

13. Anna Woltz: Gips

Nog een tip van meerdere van jullie: de auteur Anna Woltz. Het boek Gips won een paar jaar geleden de Gouden Griffel. Dus die moet wel goed zijn! Anna Woltz schreef vijftienjarige een jaar lang columns voor de Volkskrant over haar leven op school. Die stukjes werden gebundeld in Overleven in 4B. In 2002 kwam haar eerste kinderboek uit en sindsdien heeft ze heel veel geschreven. Ik weet niet hoe wij haar tot nu toe hebben kunnen missen. Al haar titels vind je hier.

14. Erin Watt: de Royals

De Royals is een succesvolle en verslavende youngadultserie. Altijd fijn, een serie, want hoe jammer is het als je eindelijk een tof boek hebt gevonden en dat je het dan na een paar dagen uit hebt. Van De Royals-boeken zijn er inmiddels vier. Dus als jouw tiener deze boeken leuk vindt, dan kun je weer even vooruit.

Het eerste boek van de serie gaat over de 17-jarige Ella, een echte overlever. Met dubieuze baantjes -stripteasedanseres – knoopt ze sinds haar moeders overlijden de eindjes aan elkaar. Ella is vastbesloten haar leven op orde te krijgen. Dan verschijnt Callum, de puissant rijke vader van vijf onweerstaanbare zoons. Ook Callum is vastbesloten: hij wil Ella uit haar armoede verlossen. Ella besluit op Callums landgoed in te trekken, waar haar een gemengde ontvangst wacht: haat en liefde wisselen elkaar af. Krijgt Ella haar leven ooit op orde

En verder?

Ach er is eigenlijk ook zo veel. Een aantal van jullie zoons verslinden de boeken van De Grijze Jager (ook een serie) of The Hunger Games.  En voor kinderen die van fantasy houden schijnen de boeken van Kelly Armstrong een aanrader te zijn. Voorlopig zijn er gelukkig nog boeken genoeg!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

4 Reacties

 • Reageer Cynthia Molenaar 1 december 2018 at 09:10

  Mijn tienerzoon houdt vooral van humor…iemand tips?
  Tosca Menten valt dan bijvoorbeeld in de smaak…

 • Reageer Alda 20 december 2020 at 08:25

  Wat fijn dit overzicht. Ik geef les aan nieuwkomers en zoek leestips voor jongeren van 16-22 jaar in niet al te moeilijk Nederlands (1F) Heeft iemand tips?

 • Reageer Lisa 25 september 2021 at 16:17

  Bedankt voor deze boekenlijst! Super fijn

 • Laat je reactie achter