Relax

De 10 leukste spelletjes voor in de auto

Zo’n reis waarbij de navigatie zegt dat je na 249 kilometer naar rechts moet. Uren lang in de auto zitten, op weg naar een plek waar je eerst nog moet hannesen met een tent, klapstoelen en gaspitjes voordat je lekker zit.

Vorig jaar deden we het anders. Wel met de tent, klapstoelen en de gaspitjes, maar zonder de eerste vakantiedag te spenderen in de auto. We bleven in Nederland.
Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Ik wil m’n Frans afstoffen, ik wil beknabbelde kontjes stokbrood, ik wil morsige Fransozen met alpinopetjes en elkaar verliefd aankijken met een accordeon op de achtergrond en Franse wijn. Dat laatste graag wel met mijn lief en niet met de morsige Fransoos. En zonder accordeon mag ook.

Er staat 1000 kilometer op het programma. Ik heb een mp3-speler met de Lekturama Luistersprookjes uit mijn jeugd, ik heb cadeautjes in de onderwegtas, ik heb kleurpotloden en zo’n vijftien vakantieboeken die bij de supermarkten werden uitgedeeld en door alle senioren uit de buurt door onze brievenbus werden gegooid voor het kroost. Alles om de vrede maar te bewaren in de auto, maar de kinderen hebben geen behoefte aan het gesuggereerde entertainment. Ze willen auto’s kijken en weten hoe ver we nog moeten. En zo zal je altijd zien: ik maakte me druk om niks. Het was fantastisch. 1000 kilometer lang.
Met deze activiteiten hebben wij ons top vermaakt!

1. Zijn we er al bijna?

Geen idee meer waar ik deze tip oppikte, maar het werkte uitstekend. Mijn kinderen hebben nog geen benul van afstanden en tijden. 600 kilometer of drie uur zegt ze niks. Dus begonnen we met rijden bij onze tenen en we waren er bij onze haren. Daarom gaven we op de vraag ‘hoe ver zijn we?’ antwoorden als ‘bij je knieën’ of ‘bij je navel’. Het antwoord ‘we zijn nu bij je billen!’ zorgde iedere keer weer voor minstens een half uur de slappe lach. Zo kom je de reis wel door.

2. BANAAN!

Gele auto’s zoeken blijft leuk, het zijn er precies genoeg. Wie het eerst ‘banaan’ roept heeft gewonnen. Behalve als het iemand anders is dan Lieve, dan telt het niet.

3. Wie is het?

Heeft hij een bril? Eet hij graag toetjes? Heeft hij grijs haar? Neem een familielid of vriend in je hoofd en laat je kinderen vragen stellen.

4. Verstoppertje

Ja hoor, ook in de auto kun je verstoppertje spelen. Deze tip kreeg ik van mijn campingbuurvrouw. Verstop je ergens in je eigen huis en laat je kinderen raden waar je zit. Zit je in je slaapkamer? Lig je in je bed? Zit je in je kast? Zit je verstopt achter de grote stoel? JA!

5. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Een klassieker. Vooral de eerste paar keer ‘en het iiiiiiiiis rood. O, het is alweer weg. Nog een keer. En het iiiiiiis blauw. Ja, alweer weg, je moet sneller raden, mama’.

6. Woordslang

Kikker – Rat – Toekan – Nijlpaard – Dromedaris – Slang – Gorilla. Verzin steeds een nieuw dier met de eindletter van het vorige dier.

7. Ik zag twee beren

Die beren smeerden broodjes, maar wat doen de andere dieren? Ik zag twee slangen de was ophangen, ik zag twee slakken banden plakken, ik zag twee mussen samen kussen. Er zijn eindeloze variaties op te verzinnen. Ik zag twee drollen rondjes hollen is weer garantie voor een half uur slappe lach.

8. Ik ga op reis en neem mee

Mijn lief is er zo één die ooit een inpaklijst van twee pagina’s in Excel heeft gemaakt en die ieder jaar netjes bijwerkt. Even kijken of hij hem ook uit z’n hoofd kent. Goed om je geheugen te trainen ook.

9. Dansjes

Na een uur lang liedjes van Frozen wilde ik mijn eigen vrolijke dansliedjes. Die nummers vinden mijn kinderen niet interessant, maar gekke dansjes wel! Billen schudden op Gasolina werd lastig, maar tieten schudden kan prima op een autostoel. Ik ontdekte dat je als bijrijder behoorlijk kunt dansen in de auto. Dit leverde echt veel lol op. Om de dansjes van elkaar en van de gekke blikken van de andere automobilisten. Mijn favoriet.

10. Go with the flow

Ik herinner het me nog van vroeger: zodra mijn moeder in de volgeladen auto stapte, deed zij haar horloge af. Niet leven volgens de klok en lunchen omdat het 12 uur is, maar omdat je trek hebt. We reden net zo lang tot we het zat waren, we hielden pauze als we merkten dat de energie op was en we namen de tijd. Omdat de vakantie in de auto begint en niet pas op de plaats van bestemming.

Volgend jaar weer. Zin in!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Ademloos op de achterbank (en voorin) - Club van relaxte moeders 14 juli 2020 at 14:01

    […] kunt ze natuurlijk de hele rit naar hun tablet laten kijken. Je kunt het ook actiever aanpakken met deze tien spelletjes voor in de auto. Maar ons favoriete tijdverdrijf op lange reizen is (ach ja, komt ze weer met haar stokpaardje) […]

  • Reageer Out of breath in the back seat (and in the front) - The Relaxed Moms Club - Kipspur Book Club 8 oktober 2022 at 12:18

    […] have them stare at their tablet for the entire ride. You can also take a more active approach with these ten car games. But our favorite pastime on long road trips is (oh well, she comes back with her horse) listening […]

  • Laat je reactie achter