Relax

13 toffe dingen om te doen in de herfstvakantie (of erna!)

In het Zuiden des lands was het deze week al herfstvakantie (mazzelaars met dit weer!). In de andere regio’s breekt de vakantie vanmiddag aan. Mijn mailbox stroomde de afgelopen weken vol met tips voor uitstapjes in de herfstvakantie. Ik heb de leukste eruit gepikt. Én heb via Instagram wat tips van andere moeders verzameld. Ik hoop dat het je kan inspireren!

LEGO World: het grootste jaarlijkse LEGO feestje

Hier kwam ik niet onderuit dit jaar: LEGO World. De grote borden bij de Jaarbeurs met de LEGO-figuren zijn Teun niet ontgaan de afgelopen weken. Vorig jaar hebben we het gemist, ik beloofde hem dat we dit jaar echt zouden gaan. Ik heb de koe bij de horens gevat en ben gisteren, op dag één, al gelijk gegaan.

Bij binnenkomst liepen we gelijk tegen de levensgrote én bestuurbare Bugatti Chiron aan (gebouwd met 1.000.000 LEGO Technic-elementen). Hij schijnt ook echt te kunnen rijden. We bewonderden de meer dan 35 levensgrote Star Wars-beelden. Gingen op de foto met de koning en koningin, maakten een eigen poppetje en dwaalden de hele middag rond. Meer info over LEGO world vind je hier.

Naar buiten! Wilde Weken, Wilde buitendagen, of jagen op kabouters

Bij de herfst hoort echt het bos, toch? Hoe leuk is het als je meer kunt doen dan ‘alleen maar’ een boswandeling? Ik kreeg paar toffe buitentips:

  • Marloes tipte de de Hoge Veluwe Wilde Weken. Tot en met 28 oktober staat in Het Nationale Park De Hoge Veluwe alles in het teken van wild. Je kunt wilde dieren spotten en wild eten, wild spelen en wild doen. Dat allemaal op een open plek in het bos. ‘En,’ zeggen ze op de site, ‘als het regent, gaat het gewoon door, want je bent wild of je bent het niet!’
  • De Hoge Veluwe te ver? Stefan wees me op de Wilde Buiten Dagen van Oerrr. Die zijn op tien verschillende lokaties in het land. Zie hier.
  • Ook in het hele land (voor wat kleinere kinderen): Kabouterpaden. Deze tip kreeg ik van Marcelle. Bij de buitencentra van Staatsbosbeheer liggen gevulde knapzakken klaar. Kinderen kunnen met een puntmuts op en rood geschminkte wangen, samen met jou een route van 500 tot 1500 meter lopen en onderweg naar een verhaal uit het kabouterboek luisteren.

Fabeltjesland: behind the scenes bij 50 jaar Fabeltjeskrant

Van Saar kreeg ik de tip Fabeltjesland. Een tentoonstelling in Las Palmas (LP2) in Rotterdam over de Fabeltjeskrant. Het is een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant: je leert de Rotterdamse ontstaansgeschiedenis van Fabeltjeskrant kennen en leert hoe de serie 50 jaar geleden, zonder de technieken van nu is gemaakt. Hoe de snavel van Meneer de Uil bewoog, hoe hij knipoogde en hoe groot de dieren waren in het echt waren. Daar Teun later als hij groot is poppenmaker en filmmaker wil worden, denk ik dat hij dit echt te gek vindt om te zien.

Robot love Eindhoven: Kunnen we liefde delen met robots?

Via Maaike hoorde ik over Robot Love. Een tentoonstelling die tot en met 2 december te zien is in de voormalige Campina zuivelfabriek in Eindhoven. In deze expo staat de vraag Kunnen we met robots liefde delen? centraal. De tentoonstelling richt zich op de positieve kanten van de langzaam opkomende robotisering van de maatschappij. Hoe accepteren we als mensheid robots? Wat is de band tussen mensen en robots? En hoe voeden we robots op? Vijftig internationale kunstenaars geven hun kijk op de relatie tussen mens en robot. Meer info vind je hier

Lekker jumpen in een trampolinehal

Keets plan voor deze herfstvakantie is: naar een trampolinepark samen met een vriendinnetje en met Teun. Sinds de zomer is er een nieuw trampolinepark vlakbij ons in Utrecht, waar Teun (van acht) ook al mag springen. Trampolineparken heb je tegenwoordig door het hele land. Even googelen en je kunt zien of er één bij jou in de buurt is. Als je met kinderen onder de tien wilt gaan, let dan goed op de springtijden voor verschillende leeftijden.

Op ontdekking in een museum

Marjolein tipte het Cobra Museum in Amstelveen. Hier is tot 17 februari de tentoonstelling Een ontembare kracht: een kunsttentoonstelling waarin de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen centraal staat. Er kan gebouwd, gekropen en geklommen worden. In de tentoonstelling zijn kunstwerken van bekende Cobra-kunstenaars te zien naast werken van hedendaagse kunstenaars. De ideeën over het kind zijn sinds de jaren vijftig veranderd, maar in de tentoonstelling hebben zij één ding gemeen: allemaal nemen ze het kind bloedserieus. De kunst biedt een veelzijdige en soms ook kritische blik op de creatieve expressie van het kind. Het lijkt mij een superinteressante tentoonstelling die zo te zien leuk is voor jong en oud.

Van Jessamijn hoorde ik dat in het Tropenmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Cool Japan is. In de herfstvakantie wordt er van alles rondom deze Japan-tentoonstelling georganiseerd: je kunt je eigen karakter leren tekenen bij een workshop manga, je kunt luisteren naar het verhaal van Momotaro, leren hoe je cadeautjes ‘op z’n Japans’ inpakt en robot Pepper ontmoeten. Ik ging vorig jaar in dit museum met Teun naar de doe-tentoonstelling ZieZo Marokko die er dit jaar ook nog is. Hier kun je lezen wat wij daar destijds van vonden.

Twee andere museum waar Teun en ik het afgelopen jaar met heel veel plezier zijn geweest zijn het Universiteitsmuseum in Utrecht (ook echt heel leuk), daarover schreef ik hier. En het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar je een te gekke virtual reality tour kan maken. Je vliegt in een paar minuten over het Amsterdam van de Gouden Eeuw (daarover schreef ik hier). Het Scheepvaartmuseum heeft deze herfstvakantie ook een leuk programma, zie hier.

In Zwolle: Dinoland in het donker!

Via Marieke hoorde ik over Dinoland in Zwolle. Ik had er nog nooit van gehoord, maar de site ziet er leuk uit. Van 17 t/m 28 oktober is er ‘Dinoland in het donker’! In deze periode worden de dinosaurussen sfeervol uitgelicht en zorgen rookmachines voor een spannende sfeer. Naast alle reguliere activiteiten worden er in de vakantie diverse extra activiteiten georganiseerd: speurtochten, de R-Rexpeditie, een hoogteparcours, de klimwand, het Raptor Dock en je kunt levende dino’s met augmented reality bekijken.

Herfstvakantie is…. naar de bios!

Tot slot! Bij ons mag een bezoeken aan de bios in de herfstvakantie niet ontbreken. Ik denk dat wij naar Superjuffie gaan. We hebben Incredibles 2 al gezien en Teun is ook al naar Hotel Transsylvanië 3 geweest. Smalfoot lijkt mij trouwens ook hartstikke leuk, maar daar had Teun op de een of andere manier geen zin in en ik heb het idee dat Keet de film Zwaar Verliefd wel leuk zou vinden.

Jij nog aanvullende ideeën voor uitstapjes in de herfstvakantie? Ik hoor ze graag!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter