Kook

Het Relax Mama weekmenu dankzij jullie!

Ik gooide gisteren deze noodkreet de timeline in en wow, wat veel en wat een goeie suggesties kreeg ik van jullie. Dit weekmenu is er dus vooral dankzij jullie. Als ik niet op jouw input heb gereageerd, sorry, sorry, sorry. Op een gegeven moment kon ik het niet meer bijhouden (en moest ik naar een schooloptreden van Teun). Wat ik wel weet, is dat ik voor de komende weken genoeg input heb voor heerlijke weekmenu’s. Heel veel dank voor al jullie succesnummers! Ik heb voor deze week onderstaande vijf gekozen.

Maandag: Gegratineerde zuurkoolstamppot

We beginnen de week met zuurkool van Marleen: Zuurkool met appel, rozijnen, spek en ananas. Nadat je er stamppot van gemaakt hebt nog even 20 min in de oven onder de gril met een laagje kaas erover. ‘En,’ voegt Marleen er nog aan toe ‘de zuurkool koken in appelsap, dan gaan de borden hier nog sneller leeg.’

Wil je een recept voor de zuurkool-appelstamp, dan kun je bijvoorbeeld deze gebruiken.

Dinsdag: Pasta met gerookte zalm, doperwtjes en citroen
Deirdre beantwoordde mijn kreet om hulp met: ‘Gooi je pasta met doperwtjes en zalm er weer een keer in. Die eten we hier haast om de week! Ze vragen er zelf om en de pan gaat bijna altijd leeg. En anders is het heerlijk als lunchhapje voor de volgende dag. Warm of koud.’ Prima idee, wij hebben hem al een tijd niet gegeten. Je vindt het recept dat uit Relax Mama in de Keuken komt hier.Woensdag: Spinazieflappen

Van Roos kreeg ik spinazieflappen als tip. Toen ik haar naar een recept vroeg antwoordde ze: ‘Qua hoeveelheden doe ik vaak maar wat. Maar ik doe een poging!’ Hier is de poging van Roos:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snipper een ui en een teentje knoflook en fruit dit in wat olijfolie.
  • Voeg 300 à 400 gram diepvriesspinazie toe (afhankelijk van hoeveel eters je hebt) en warm het op. Laat het even uitlekken als alles ontdooit is en zet het terug op het vuur.
  • Doe er gesneden tomaat bij (ik vind snoeptomaatjes het lekkerst).
  • Doe er daarna fijngesneden fetakaas (in olie) door.
  • Kruid dit mengsel met zout, kerriepoeder en peper en stop het vervolgens in acht of tien stukken bladerdeeg. Vouw deze op als een appelflap en leg ze op een bakplaat.
  • Klop een ei en bestrijk daarmee de flappen. Doe ze de oven in voor 25 minuten en je hebt een heerlijk vega gerecht waar kinderen van smullen. (Let wel op, de binnenkant is heet dus eerst even goed laten afkoelen!)

Roos: ‘Je kunt het serveren met een lekkere salade, afhankelijk van hoeveel trek iedereen heeft.’

Donderdag: Groentefriet, doperwten en gebraden kippetje

Jelka bracht me op het idee om groentefriet te maken. Jelka: ‘Wij hadden gisteren groentefriet (in reepjes gesneden zoete aardappel, wortel en pastinaak) met een kipburger (op een volkorenbolletje met sla en tomaat) en doperwtjes (want die wilde m’n dochter). Voelt als fastfood, is 80% groente!’

Ik haal in plaats van de kipburger een kant en klaar gebraden kippetje, maar verder volg ik Jelka helemaal. Een mogelijk recept voor de groentefrietjes vind je op de site van Verse Oogst.

Vrijdag: Pokébowl

Esther schreef: ‘Pokébowl! Makkelijk, lekker, laag in calorieën en je kunt met één basis toch makkelijk verschillende versies maken zodat iedereen het lekker vindt.’ Ik vind het een topidee. De pokébowl is natuurlijk al een tijdje hip en happening, maar ik heb hem niet zo lang geleden pas echt helemaal ontdekt. En pas één keer zelf gemaakt. Dat was in het kader van een samenwerking met Iglo (ik maakte toen een pokébowl met vissticks, wat een verrassend lekkere combi bleek).

Toen ik Esther vroeg of ze een bepaald recept volgde, schreef ze: ‘Ik doe maar wat eigenlijk. Basmatirijst als basis en dan wakame, sojaboontjes, komkommer, wortel, avocado, tomaatjes en in deze versie dan garnalen voor de kids en tonijn voor ons. Maar eigenlijk kun je alles wat je lekker vindt op de rijst doen.’  Ik denk dat ik er wel uit kom en anders kijk ik nog even op deze site met tien recepten voor pokébowls!

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Vorig jaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter