Relax

Museumtip: duizelingwekkend reizen in Amsterdam

Teun en ik hebben een nieuwe hobby samen: op museumbezoek. Waren we al gek van Naturalis in Leiden en deden we dit najaar een leuke speurtocht in Singer Laren, deze maand bezochten we twee musea in Amsterdam die allebei in het teken stonden van reizen: de ZieZo Marokko reis in het Tropenmuseum en de ‘dare to discover’-tijdreis in het Scheepvaartmuseum. Allebei echt leuke museums voor kinderen. Teun kon niet kiezen welke van de twee hij leuker vond. Ik eigenlijk ook niet. Daarom tip ik ze graag allebei voor de kerstvakantie!

Ontdek Marokko in het Tropenmuseum

Vandaag vlogen Teun en ik in het Tropenmuseum naar Marokko. En dat kwam goed uit; Marokko staat al een tijd op mijn wensenlijstje, maar de echte reis is er nog nooit van gekomen. Het ZieZo Marokko-avontuur (zelf noemen ze het een doe-tentoonstelling)  bleek een goede manier om toch met dit land kennis te maken. In de prachtige hal van het Tropenmuseum begint de reis bij een bijna echte ‘vertrekhal’. Teun kreeg aan de balie een Marokaans paspoort mét stempel en we gingen het fictieve vliegtuig in waar we onthaald werden door zingende Marrokaanse stewards. We waren gelijk in de stemming hoor!

In het vliegtuig maakten we kennis met Fatima, Nasrdin, Esmaa en Yousef die vertelden over hun Marokkaanse achtergrond (interessant!). Daarna mochten we de tentoonstelling in. Via het persoonlijke verhaal van Youssef en opdrachten uit het ‘paspoort’ leerden we Marokko steeds beter kennen. Teun trok ongeveer een sprintje door de ‘medina’ (oude gedeelte van Marokaanse stad), want als er stickers verzameld moeten worden dan is hij nogal enthousiast. Maar toen de oplossing van de puzzel eenmaal in de daartoe bestemde brievenbus was gedeponeerd, konden we in een iets rustiger tempo door de straatjes. We luisterden verhalen bij de boom met herinnerdingen, deden geurenmemorie met Marokkaanse kruiden, probeerde een bepakte ezel in balans te krijgen en maakten een fictieve busreis door het land (die leek best echt!). Zo kwam ik erachter hoe afwisselend het landschap van Marokko eigenlijk is.

Marokko blijft als vakantiebestemming voorlopig nog wel op mijn lijstje staan. Deze reis was in ieder geval een goed voorproefje en smaakt naar meer. En wat ik vooral fijn vond aan deze middag… Teun en ik weten nu beter wat de achtergrond is van zijn klasgenootjes en onze buurtgenoten met Marokkaanse ‘roots’.

Voor wie: voor het hele gezin (adviesleeftijd 6 t/m 12 jaar).

Waar: Tropenmuseum Amsterdam

Wanneer: Ieder weekend en tijdens schoolvakanties iedere dag

Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Reis in de tijd in het Scheepvaartmuseum – Dare to discover

In het Scheepvaartmuseum reisden Teun en ik vorige week door de tijd. In het indrukwekkende (replica) VOC-schip dat achter het museum ligt, is een speciale zaal voor een Virtual Reality-reis ingericht. Zodra je de VR-bril opdoet, is het alsof je naar boven schiet, helemaal naar het kraaiennest. Vanaf daar vlieg je over en door het Amsterdam van de gouden eeuw. Hoe enthousiast wij waren heeft een journalist van het Parool echt fantastisch in een stuk weten te vatten dat je hier kunt lezen.

Na de VR-tijdreis kregen we een echte (dus niet virtual) rondleiding door het VOC-schip met uitleg over hoe het was om op zo’n schip te leven. Weetje: in die tijd gingen er al kinderen van acht jaar oud mee als scheepsjongens. Teun was onder de indruk van alle verhalen en vroeg een paar keer aan onze gids: ‘Hoe weet je dat allemaal?’

Voor wie: voor volwassenen en kinderen vanaf 8 (alhoewel de zevenjarige Teun het ook al geweldig vond)

Waar: Scheepvaartmuseum Amsterdam

Wanneer: Dagelijks elk kwartier tussen 09.30 tot 16.30 uur (behalve op Eerste Kerstdag en nieuwjaarsdag)

Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Welk museum zullen Teun en ik in 2018 gaan bezoeken? We zijn van plan tot een top tien te komen. Kom maar door met jullie tips!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

  • Reageer Alice Ermes 23 december 2017 at 19:25

    De tweede maasvlakte. Aanrader, zeker samen met een boottocht

  • Reageer Museum: stuiterend door de wondere wereld van de wetenschap - Club van relaxte moeders 23 februari 2018 at 00:17

    […] we het Scheepvaartmuseum en het Tropenmuseum. Allebei ook zeker de moeite waard. Zie hier ons verslag […]

  • Reageer 13 toffe dingen om te doen in de herfstvakantie (of erna!) - Club van relaxte moeders 19 oktober 2018 at 05:40

    […] jaar in dit museum met Teun naar de doe-tentoonstelling ZieZo Marokko die er dit jaar ook nog is. Hier kun je lezen wat wij daar destijds van […]

  • Laat je reactie achter