Relax

Over sprookjes, rolmodellen en toeval

Ik had gisterochtend een koffiedate met Gerlinde. We hadden het over werk en moederschap. Over keuzes die je maakt in je werkende leven nadat je moeder bent geworden. Over beslissingen die je energie geven of die juist energie kosten. Over toeval en of dat al dan niet bestaat. En we hadden het over onafhankelijkheid.

Gerlinde vertelde hoe belangrijk onafhankelijkheid voor haar is. En dat ze dat haar kinderen ook wil meegeven. Lachend vertelt ze me dat ze zelfs de sprookjes die ze haar dochter voorleest verdraait. Gerlinde: ‘In die verhalen gaat het alleen maar over meisjes in mooie jurken.’ In Gerlindes sprookjes kopen de prinsessen zelf kastelen, en nemen hun eigen beslissingen.

Of toeval bestaat?

Na mijn gesprek met Gerlinde klap ik opgeladen mijn laptop open om aan het werk te gaan. Het eerste wat ik zie is een binnenkomende mail over het boek Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes. ‘Hét boek dat prinsessen verruilt voor vrouwen die de wereld hebben veranderd,’ aldus de mail. Wow, mijn aandacht is getrokken. Een boek dat precies aansluit bij dat waar ik een half uur daarvoor nog een gesprek over had.

Ik lees de mail verder en word enthousiaster en enthousiaster. Het boek bevat korte sprookjes over het leven van inspirerende vrouwen zoals Michelle Obama, Coco Chanel en Isabel Allende. Van ballerina’s tot wiskundigen en programmeurs. Honderd vrouwen in totaal. Vrouwen die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd.

Ik lees in de mail dat het een voorleesboek is voor kinderen. Om ze te inspireren hun hart te volgen en hen te laten zien dat ook zij de wereld kunnen veranderen. Maar als ik de sprookjes in de preview van het boek lees, ben ik er meer en meer van overtuigd dat het niet alleen kinderen zal inspireren, ook voor de voorlezer zijn het stuk voor stuk inspirerende verhalen.

Toeval of niet?

Ik lees in de preview de verhalen van wiskundige Ada Lovelace, gewichtheffer Amna Al Haddad, primatoloog (je weet wel die apenvrouw) Jane Goodall, ballerina Michaela Deprince en Michelle Obama (advocaat en presidentsvrouw). In alle verhalen leiden ‘toevalligheden’ tot mooie gebeurtenissen en prachtige keuzes van deze vrouwen. Alles op deze dag bevestigt mij dat toeval niet bestaat. Alles op deze dag vertelt mij dat ik jullie vandaag (op #wereldmeisjesdag) moet vertellen over dit boek. In de hoop dat het jullie net zo inspireert als het mij doet.

En misschien…. is het ook wel niet toevallig dat jij juist dit blog leest!

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Met trots brengt ROSE stories de Amerikaanse bestseller Good Night Stories for Rebel Girls op #wereldmeisjesdag naar Nederland. Van Jane Austen en Cleopatra tot Michelle Obama en Serena Williams: Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes zet sprookjes in een geheel nieuw daglicht met 100 voorleesverhalen over inspirerende vrouwen. Met illustraties van 60 vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld is dit boek een unieke uitgave boordevol inspiratie, speciaal voor iedereen die zijn eigen pad kiest.

Het boek kost €19,95 en is hier te koop. Als je -net als ik- alvast een paar verhalen wilt lezen, dan kan dat hier.

Wie is Gerlinde?

Gerlinde van der Struijk is moeder van Valerie en Hidde en getrouwd met Michiel. Met haar trainingsprogramma ‘Vaar je eigen koers’ helpt Gerlinde mensen die iets anders willen gaan doen maar die niet weten hoe ze dat aan moeten pakken. Gerlinde: ‘Ik help je zodat je zelf weer de juiste keuzes maakt en dat alles gewoon weer lekker loopt. Je gewoon weer doet wat je zelf wilt. En daardoor jij en je omgeving hier beter van worden.’ Meer weten over Gerlindes trainingsprogramma’s? Kijk hier op haar site, of volg haar op Facebook.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

4 Reacties

 • Reageer Sonja 11 oktober 2017 at 18:25

  Mijn dochters kregen ooit bij een fastfood restaurant Playmobil-prinsessen, terwijl we de jongetjes in het restaurant zagen spelen met samurai- en ninja-poppetjes. Sindsdien verzinnen wij regelmatig verhalen over Samurai Prinses die zwaarden verstopt onder haar hoepelrok en alle ninja’s in de pan hakt!
  Bedankt voor de tip, het klinkt als een geweldig boek!

 • Reageer Vera 11 oktober 2017 at 19:22

  Zo blij om hier te lezen dat het boek er eindelijk in het Nederlands Is!

 • Reageer Marije 11 oktober 2017 at 20:42

  Sta ik net een minuut geleden dat prachtige boek aan te raden bij Gerlinde, hadden jullie al zo’n mooi gesprek. Leuk om te lezen, twee vrouwen in mijn tijdlijn die ik allebei graag volg en lees, die samen nóg verder komen in het inspireren van andere vrouwen. Top!

 • Reageer Relax Mama pakjesdagen winactie 4: de leukste kinderboeken! – Club van relaxte moeders 23 november 2017 at 12:16

  […] dit boek schreef ik in oktober al een behoorlijk enthousiast blog. Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes is een sprookjesboek van ROSE stories waarin de prinssen […]

 • Laat je reactie achter