Lees, Tiener

Zoektocht naar geschikte middelbare school

Elsbeth’s jongste telg zit inmiddels ook al weer in groep 8. Tijd om op scholenjacht te gaan.

‘En hier is de theaterklas. Deze kinderen zijn nu bezig een stop motion te maken.’ Het is zaterdagochtend. Teun en ik zitten nog in pyjama. Naast mijn laptop staat een bord met een half afgekloven tosti, op het scherm kijken we naar de livestream van de open dag van X11, een middelbare school in Utrecht. We vallen met onze neus in de boter. Want stop motion filmpjes maken, dat is iets wat Teun echt leuk vindt. En dat is precies waarom hij al maandenlang zegt dat hij naar deze school wil. Nog zonder dat hij er iets van gezien heeft.

Ik vind het spannend. Die middelbareschoolkeuze voor hem. Je zou zeggen dat ik hier al een keer doorheen ben gegaan met zijn oudere zus. Maar voor Keet was het anders. Die is één keer met haar vader naar een open dag geweest, maar daarna was het al snel duidelijk dat zij naar het Leidsche Rijn-college zou gaan, omdat ze vanwege haar skateboarden daar een LOOT-status zou krijgen, waardoor ze haar sport en school makkelijker kon combineren. Geen open dagen en leuren bij scholen voor haar dus.

Maar dat is nu andere koek. Voor Teun moeten we nog. In september belandde ik op de site van Ouders & Onderwijs waar ik op een handig overzicht kwam met allemaal dingen waar je rekening mee moet houden. Ook op een overzicht van alle open dagen in de buurt gekomen (overigens was ik op die site omdat ik me ging inschrijven voor het Landelijk Ouderpanel van Ouders & Onderwijs, zie het kader hieronder!).

Ik voelde me een topmoeder die alles onder controle had

En zo liepen we eind september al door een middelbare school. De schoolband speelde, één van de docenten hield een vrolijk toespraakje, ik werd weemoedig omdat deze school huisde in het pand waar ik ooit studeerde, we kregen een polsbandje om waardoor ik even dacht op een festival te zijn, ik zag bekende gezichten van vroeger met kinderen in Teuns leeftijd, en ik voelde me een topmoeder die alles onder controle had.

Ik hoop zo erg dat Teun op een school komt die bij hem past. Waar hij nieuwe vrienden kan maken, waar ze hem zien voor wat hij is. Hij houdt van school, gaat er met plezier heen, ondanks dat hij in de klas een beetje een buitenbeentje is. In een klas vol sportieve en behoorlijk competitieve jongens voelt mijn creatieve dromer zich niet altijd thuis. Ik gun hem zo het gevoel van thuiskomen dat zijn zus had toen ze het skateboarden vond.

Aan het einde van deze eerste open dag leken Teun en ik allebei tot dezelfde conclusie te komen: supertoffe en creatieve school, maar misschien nét niet wat aansluit bij hem. En nu zitten we dus voor die livestream van X11. Ik was bang dat we de sfeer van de school niet goed zouden kunnen aanvoelen op deze manier, maar als ik via mijn laptop de kinderen door de gangen zie lopen, zie ik gelijk iemand met net zo’n blauwe pluk in zijn haar als Teun. Ik zie meisjes en jongens die -in ieder geval qua uiterlijk- lijken aan te sluiten bij mijn mannetje. Ik hoor docenten uitleg geven over de creatieve vakken maar ook over hoe ze die creativiteit in de klassieke vakken verwerken en ik zie dat Teun al is verkocht.

Om een tunnelvisie te voorkomen, zoek ik de andere open dagen van geschikte scholen nog op. Bovendien hoor ik regelmatig horrorverhalen over kinderen die zijn uitgeloot op hun school naar keuze. Dus daar moet ik me ook nog eens in verdiepen. Ik schrijf de open dagen van twee andere scholen in mijn agenda. Maar eerlijk? Eigenlijk zie ik hem al helemaal op X11 rondlopen. We zullen zien. Duimen jullie mee voor geen loting?

Ouders & Onderwijs: helpen en geholpen worden

Via de site van Ouders & Onderwijs heb ik me trouwens opgegeven voor het Landelijk Ouderpanel van Ouders & Onderwijs. Via dit panel kun je meedoen aan peilingen en onderzoeken over onderwijsthema’s zoals schoolkeuzes, maar bijvoorbeeld ook over de corona-maatregelen, of over zaken als passend onderwijs, kwaliteit van het onderwijs of schoolkosten. Ouders & Onderwijs gebruikt de resultaten (en dus jouw mening) om te lobbyen in de politiek en bij de media, zoals onlangs bijvoorbeeld over het onderzoek naar corona en schoolsluiting. Ik hoop zo niet alleen informatie over onder andere die schoolloting te vinden, maar er wellicht ook mijn mening over te kunnen geven.

Het Ouderpanel kan nog leden gebruiken! Je kunt je heel eenvoudig opgeven via deze link en op die manier jouw invloed uitoefenen in politiek en media.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Yael 11 december 2021 at 09:14

    Ik vind het ook lastig op deze manier. Mijn middelste zit nu in groep 8 en moet dus via online open dagen een keuze maken. En het echt aanwezig zijn in een school was voor zijn broer zo belangrijk. Hij voelde bijvoorbeeld na 2 stappen in de Gerrit Rietveld al dat het niet bij hem paste. Descart en Unic waren favoriet. X11 lijkt me ook een hele leuke school. Succes!

  • Laat je reactie achter