Lees

Zijn moeder

Michelle is getrouwd met Marcel en moeder van Nova (4) en Amber (bijna 9!).

‘Wat een jonge meester,’ zegt mijn moeder als ik de foto laat zien van het verjaardagsfeest van Amber’s meester.
‘Jazeker, ik had zo zijn moeder kunnen zijn,’ grap ik zoals ik wel vaker doe over mensen die jonger zijn dan ik. Dat grapje maak ik de laatste tijd vaker, want steeds meer mensen in mijn omgeving blijken jonger dan ik, en op de school van mijn dochters is dat bijna iedereen.

Met mijn vierendertig jaar was ik al niet de jongste toen ik de eerste stappen op moedergebied zette. Nu, bijna negen jaar later –you do the math– hoor ik op school daarom bij de oudere categorie. Niet dat ik daar veel van merk, want dankzij mijn enorme hipheid (oké boomer) kan ik goed levelen met de dertigers-ouders uit de klas van Amber en de twintigers-ouders uit de klas van Nova. Al is er bij die laatste groep, door die soms bijna twintig jaar leeftijdsverschil, toch wel écht sprake van een generatiekloof en ben ik me ervan bewust dat toen ik mezelf op mijn zestiende de kroeg in probeerde te praten, die ouders waarschijnlijk net léérden praten.

Niemand behandelt me als een bejaarde.

Maar goed, niemand behandelt me als een bejaarde en vraagt of ik mijn kleindochters kom ophalen. En mocht dat wel zo zijn; op mijn leeftijd -ja ik zei het- glijden dat soort dingen heel soepeltjes van mijn krakkemikkige rug.

Soms krijg ik mijn leeftijd echter totaal onverwacht in mijn gezicht gesmeten, bijvoorbeeld toen een vriendinnetje van Amber laatst vertelde dat haar moeder een feest had gevierd ter ere van haar dertigste verjaardag, een verjaardag die bij mij gevoelsmatig in de vorige eeuw was. Maar meestal sta ik er niet bij stil. Ook niet bij die meester. Hij is een volwassen iemand die zijn werk doet en leeftijdsverschil is geen issue. En wat zal het ook zijn, slechts een jaar of tien of zo?

Amber, hoe oud is je meester?

‘Maar hoe oud ís die meester dan eigenlijk?’ vraagt mijn moeder.
‘Geen idee, een jaar of 32 misschien 33?’ gok ik.
‘Amber, hoe oud is je meester?’ vraag ik aan Amber die net de kamer binnen komt lopen.
‘Hij is 27, net geworden,’ zegt ze achteloos.

Ik kijk haar met grote ogen aan en kan even niets uitbrengen. Want ouder worden is helemaal niet erg, totdat je écht iemands moeder had kunnen zijn.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter