Kook

SaLadE MET aardappELEN, KappErTJES EN CHErrYToMaTEN

Deze Insalata Pantesca komt uit het kookboek The Lemon Kitchen Scilië , van Jadis Schreuder van de site The Lemon Kitchen. Een boek vol zonnige recepten!

Jadis: “Deze salade komt oorspronkelijk van een klein eilandje vlak voor de kust van Sicilië: Pantelleria. Het is een vrij ‘basic’ aardappelsalade voor Sicilianen; het is makkelijk om te maken en past goed bij verschillende gerechten. Deze salade heeft een veelzijdige en verrassende smaak. Het is wel belangrijk dat je kiest voor goede en verse ingrediënten en de beste olijfolie. Zorg dat de rode ui heel dun gesneden is, anders is het te overheersend. De volgende dag ziet de salade er minder mooi uit, maar dan zijn alle smaken er extra goed ingetrokken en is de salade nog lekkerder. Dus… maak gerust een beetje te veel.”

Dit heb je nodig voor vier personen

  • 500 g vastkokende kleine roseval aardappelen
  • 1 rode ui of 3 sjalotjes
  • 500 g cherrytomaten 8 ansjovisjes in de lengte doorgesneden,
  • optioneel 180 g appelkappertjes
  • 100 g kleine italiaanse zwarte olijven (of kalamata)
  • zeste en sap van 1 biologische citroen
  • 3-4 el extra vergine olijfolie
  • ca. 10 verse basilicumblaadjes
  • 3 verse oreganotakjes salt flakes

BENODIGDHEDEN

  • handrasp of zesteur
  • mandoline of koksmes
  • Was de aardappels goed. Kook ze met schil in 15-18 minuten gaar. Giet de aardappelen af, laat ze afkoelen en snijd ze doormidden.
  • Snipper ondertussen de ui fijn (gebruik een scherp mes of een mandoline) en snijd de cherrytomaten door de helft. Doe de aardappel, de uien, ansjovisjes en de cherrytomaten in een ruime saladeschaal.
  • Voeg de appelkappertjes en de zwarte olijven toe. Let op: er kunnen nog pitten in de olijven zitten.
  • Rasp wat zeste van de citroen en zet apart. Knijp 1⁄2 citroen over de salade uit en schenk er 3-4 el extra vergine olijfolie bij. Hussel de salade voorzichtig door elkaar.
  • Strooi de basilicum en oregano eroverheen, rasp er nog wat zeste over en strooi wat salt flakes over de salade.

TIP!

Snijd je basilicum niet. Hierdoor verliest het veel aroma en smaak. Scheur de blaadjes met je handen.

The Lemon Kitchen Sicilië

Ik heb nooit speciale gevoelens voor de citroen gehad, tot Jadis Schreuder me haar liefde voor citrusvruchten uit de doeken deed. Nog nooit iemand zo enthousiast over een stuk fruit en de veelzijdigheid ervan horen praten. Voor haar nieuwe boek reisde ze naar Sicilië; hét citroeneiland. In dit boek breng Jadis met 65 mediterrane recepten de Siciliaanse keuken bij jou in huis. Ze reisde het eiland rond, op zoek naar authentieke recepten en eerlijke, pure producten en die vind je allemaal in dit fijne boek. Het boek kost €21,99 en je koopt het onder andere hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama weekmenu: haal de zon in huis! - Club van relaxte moeders 15 april 2022 at 15:23

    […] In een boek met gerechten uit Sicilië verwacht je waarschijnlijk veel pasta. En dat klopt. Maar geheel onverwacht trof ik ook dit fijne aardappelgerecht aan. Je vindt het recept hier. […]

  • Laat je reactie achter