Leer

7 x wat je zelf kunt doen tegen de plastic soep (en wat echt leuk is om te doen!)

Toeval bestaat niet hè. Juist toen ik deze week het boek Superjuffie in de soep (waarin juf Josje de strijd aan gaat tegen de plastic soep) bij de bibliotheek haalde, kreeg ik de vraag van O’Neill of ik wist dat het zaterdag (vandaag dus) World Oceans Day was en of ik daar aandacht aan zou willen besteden. Dat was dan ook een no brainer voor mij. Keep our playground clean is de missie van O’Neill en hoe kun je daar nou niet achter staan?

World Oceans Day is een dag waarop de vervuiling, of beter de noodzaak om de oceaan schoon te maken en haar niet verder te vervuilen centraal staat. Op de site van O’Neill lees ik dat er jaarlijks ongeveer 8 miljoen ton plastic de zee instroomt. Deze World Oceans Day grijp ik daarom graag aan om eens heel goed te bedenken hoe we zelf kunnen bijdragen aan een schonere zee. Ik ging op zoek naar tips. En zo kwam ik op zeven ideeën die ook nog eens heel leuk zijn om te doen. Zowel voor je kinderen als voor jezelf.

1. Zorg voor meer bewustwording, ook bij je kind(eren): Het begint natuurlijk allemaal met bewustwording. Ik denk dat we allemaal de afgelopen jaren al veel bewuster zijn van dit probleem. Aan ons denk ik de taak om ook onze kinderen bewust te maken. Dat klinkt best saai, maar zo’n boek als Superjuffie in de soep samen lezen is ook gewoon hartstikke leuk. Het Klokhuis maakte ook eens een aflevering over de plastic soep. Die kun je hier terugkijken.


2. Geef een plastic-vrij kinderfeestje:
Een feestje is heus ook nog wel een feestje als er geen ballonnen en rietjes zijn. Die ballonnen die de lucht in gaan die blijken namelijk helemaal niet fijn te zijn voor de dieren in zee. En als we dan toch bezig zijn op dat feestje: rietjes, plastic bordjes en bekers zijn eigenlijk ook best wel onzin: organiseer bijvoorbeeld een patat-op-tafel-feestje. Heb je helemaal geen borden en bestek voor nodig. Gooi de patat, kroketten en saus gewoon op tafel, laat de kinderen met hun handen eten en neem alles met een soppie weer af als ze klaar zijn. Kinderen blij en je plastic-soep-schuldgevoel ook!

3. Gebruik minder plastic, zorg voor je eigen favoriete fles: Deze is zo logisch dat hij bijna flauw is. Maar goed, waar ik een paar jaar geleden nog heel makkelijk een flesje water onderweg kocht, zorg ik er nu voor dat ik altijd mijn eigen fles bij me heb. Het helpt om een fijne fles te kiezen die helemaal bij je past en die je graag meeneemt. Zo heb ik mijn eigen fijne roze Dopper altijd mee. Minder plastic betekent ook: verpak lunch (voor jezelf of voor de kinderen) in een lunchtrommel in plaats van in folie of een zakje, geef drinken mee in een beker in plaats van in een pakje. Hoe minder wegwerpplastic, hoe minder kans dat het gaat zwerven en per ongeluk in het water terecht komt.

4. Eigen tas eerst! Hoe vaak overkwam het me vroeger niet dat ik weer eens te veel boodschappen had voor de tassen die ik mee had. En dat ik dan toch weer een plastic tasje moest kopen? Tegenwoordig zorg ik er veel beter voor dat ik een (linnen) tasje extra bij me heb. Zo’n tasje kun je altijd wel ergens in stoppen. Binnenkort zijn deze Club van relaxte Moeders-tasjes verkrijgbaar. De oceaan redden is een prima excuus om die aan te schaffen toch?

5. Minder shampoo- en doucheflessen: vorige week sprak ik op de verjaardag van mijn vriendin Heidi haar zus Myrna. Die vertelde dat ze zeep verkocht. Stukken zeep? dacht ik. Dat gebruik ik al honderd jaar niet meer. Maar terwijl ik met haar praatte, werd ik me bewust hoeveel flessen handzeep, shampoo en douchegel er wel niet bij ons doorheen gaan op jaarbasis. En daar kun je dus allemaal op bezuinigen door terug te gaan naar blokken zeep. Myrna heeft zelfs haarzeep. Ik denk dat ik het toch maar eens ga proberen. Myrna op haar site: “Misschien moet je even wennen aan het gebruik van een blok voor je haar, maar je zult merken dat je haar meer volume krijgt en steviger voelt, als na een dagje strand.” Ik ben benieuwd! Oja, en naar deze witte wijn zeep ben ik ook wel benieuwd.

6. Maak een raap-eens-wat-op-wandeling: de paden op de lanen in. Als je volgende keer een strand- of boswandeling met je kinderen maakt, wees je dan samen bewust van al het zwerfafval dat je tegenkomt. Als je allemaal een paar dingen opraapt, in een zak doet en later bij het plasticafval dumpt, dan heb je de oceaan al weer een klein beetje geholpen. En hebben jullie een schepijsje verdiend. Of een witte wijn.

7. Shop duurzame (bad)kleding! Een stap verder dan plasticafval rapen van het strand is het plastic dat daar gevonden wordt hergebruiken. Dat is wat O’Neill doet met de kledinglijn O’Neill Bleu. Ze verzamelen plastic PET-flessen op stranden, sorteren ze daarna op type en kleur, ontdoen ze van hun labels en doppen en malen, hakken, smelten en ëxtruderen ze daarna tot een vezel. Die vezel wordt verwerkt in de stof waarmee het O’Neill product maakt. En zo is er een hele toffe collectie ontstaan en geef ik jou bij deze een heel goed excuus om iets te kopen. Ik heb mijn oog op dit badpak laten vallen (nu dat lijf nog ;).

Zullen we samen ons steentje bijdragen?

O’Neill is al sinds 1996 bezig met haar Ocean Mission. Het was Jack O’Neill die op zijn O’Neill Sea Odyssee meer dan 100.000 kinderen onderwees over de oceaan en het belang er goed voor te zorgen. Sinds 2015 bestaat onze Blue lijn waarin we kleding maken van hetgeen we opruimen uit de zee.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

6 Reacties

 • Reageer Judith 8 juni 2019 at 08:26

  Tip nr 1: eet minder of geen vlees en melkproducten. Dat scheelt ook veel plastic. De vleesindustrie is daarbij grotere vervuiler dan transport incl vliegtuigen. Vega eten is ook nog eens gezonder, en je mag er meer van eten :). Wel zorgen voor B12 aanvullen.

 • Reageer Judith 8 juni 2019 at 09:48

  Nog een tip: stoppen met de weggeefzakjes na kinderfeestjes. Het kinderfeestje was vast al zoet en dolle pret. Meegeven van nog meer zoetigheid en kleine rommeltjes is en niet gezond en schaadt het milieu onnodig.

 • Reageer Judith 8 juni 2019 at 09:56

  Nog een tip: stop kopen van nieuw speelgoed en ga met je kids gezellig 2e hands speelgoed shoppen.
  Kids genieten ervan als ze voor een euro uit mogen zoeken wat ze maar willen.
  Tja, soms kiezen ze dan zaken die jezelf nooit zou kopen… Maar mooi ook om te zien wat je kids in hun leeftijdsfase echt trekt.

 • Reageer 20+ tips voor schoencadeautjes van 4 tot 6 euro! (voor alle leeftijden) - Club van relaxte moeders 20 november 2019 at 15:40

  […] ik dit jaar een blog schreef over wat je zelf kunt doen tegen de plasticsoep, ben ik fan van zeepjes. Ik vond bij […]

 • Reageer ideeen – green ladies 11 maart 2020 at 22:50

  […] Wat kan ik doen? –> huis-tuin en keuken tips voor– spullen– eten– verzorging– kleding– vervoer-energieinspiratie van relax mama […]

 • Reageer 1 } Too much plastic is not so fantastic. – Liek en Iels drinken thee 23 december 2020 at 21:32

  […] 7 x wat je zelf kunt doen tegen de plastic soep (en wat echt leuk is om te doen!) […]

 • Laat je reactie achter