Leer

Relax Papa masterclass: over vlechtjes en elastiekjes

Na twee zoontjes, kreeg auteur Gerard Janssen een dochter. Hij dacht dat dat ongeveer hetzelfde zou zijn als een zoontje. En voor een groot gedeelte was dat natuurlijk ook zo. Baby’s zijn baby’s. Ze poepen, plassen, drinken, slapen en huilen. Bij een meisjesbaby moet je alleen de billen niet van achter naar voren, maar van voren naar achteren afvegen. Hij dacht dat dat de eerste jaren het enige verschil zou blijven. Maar al snel bleken er een paar mysterieuze dingen aan de hand.

Zo ontdekte hij dat terwijl voor jongensbaby’s een bescheiden hoekje handige rompertjes en joggingbroekjes, die je gedachteloos kon pakken, volstond. Nu hij een meisje had lagen er ineens een paar kuub maillootjes, belachelijk kleine spijkerrokjes, broekjes, tuinbroeken en stoere truitjes. De inloopkast van de Kate-Mosskabouter. “Even snel iets aantrekken was er niet meer bij, want overal zaten piepkleine knoopjes aan. Het was lang niet altijd duidelijk wat onder of boven was. En tot overmaat van ramp bleken er maar een paar kleurcombinaties te bestaan die acceptabel waren,” aldus Gerard.

“Ongeveer tegelijkertijd kwam het inzicht: meisjes zijn écht anders dan jongens. Niet alleen als ze zes zijn, of drieëntwintig. Maar al vanaf de geboorte. Daarom schreef hij het boek Dochters, een handleiding voor vaders. Een boek dat vaders uitlegt hoe en waarom meisjes anders zijn dan jongens. In het boek staat allerlei praktische informatie voor vaders (zoals workshops complimentjes geven in, nee zeggen en verkleden) en achtergrondinformatie over het meisjesbrein, over shoppen, tasjes en schoenen.

Speciaal voor vaderdag vandaag alvast een inkijkje in het hoofdstuk over meisjes en haren.

Meisjesharen

Gerard: “Je mag best een keer haar jurkje binnenste buiten aan trekken, je mag ook wel eens vergeten haar billen te vegen, je mag haar zelfs een keer de tafel vol laten tekenen met water- vaste viltstift. Maar knip nooit haar haar. Natuurlijk, die haren hangen in haar ogen en het zit vol met klitten. Maar als je wilt samenleven met vrouwen gaat het niet om gelijk hebben. Het gaat om gelijk krijgen. En gelijk krijgen, dat doe je niet als het om meisjesharen gaat.”

Meisjesharen zijn belangrijk. Eerst voor de moeder en daarna ook voor je dochter zelf. Haren moeten lang worden, en daar gaan jaren overheen. Daarom is het handig voor een vader andere technieken te leren om de haren te managen. Zonder schaar dus. Maar met speldjes en elastiekjes. Zie de volgende twee afbeeldingen.

Staartjes maken is één ding. Maar je bent natuurlijk helemaal een held als je ook kunt vlechten. Daarom in Gerards boek ook een workshop vlechtjes maken.

Morgen Vaderdag Masterclass nummer 2: koetjes en kalfjes

Als je wereld van de ouders betreedt, dan kan het ook zo zijn dat je als vader wat vaker dan voorheen in koetjes en kalfjes-land terecht komt. Volgens Gerard zijn vrouwen beter in chit chat dan mannen. “Je zult niet de eerste vader zijn die bij halen of brengen van de dreumes bij de kinderopvang niet weet wat hij moet zeggen tegen de leidster van de groep, de juf, andere moeders of erger nog: tegen andere vaders.” Daarom nam hij in zijn boek ook een training Koetjes en kalfjes op. Die vind je hier!

Dochters. Handleiding voor vaders

In Dochters, een handleiding voor vaders vind je alles wat een meisjesvader moet weten: de workshop vlechten maken dus. Of handig informatie over het meisjesbrein en wat uitleg waarom schoenen zo belangrijk zijn voor veel vrouwen. En dit alles met de droge humor van Gerard Janssen. Kortom: een ‘must have’ voor alle vaders met dochters. Het boekje kost €15,99 en is bijvoorbeeld hier te koop.

Nieuwsgierig naar de andere boeken die Uitgeverij Snor heeft voor vaders? Ik zette ze hier op een rijtje. (Voor vaders to be is het Zwangerschapsboek voor mannen bijvoorbeeld een aanrader).

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

6 Reacties

 • Reageer Alice Ermes 12 juni 2018 at 18:54

  Ik mis : de houdgreep!
  *weerbarstig spartelende dochter die geen elastiekjes/staartjes/vlechtjes/speldjes wil*
  (of is dat bij de volgende cursus? ?)

  • Reageer Elsbeth Teeling 12 juni 2018 at 20:53

   Hahaha goeie! Die had er inderdaad wel bij gemoeten :). Alhoewel een heleboel vaders die misschien wel kennen 😉

 • Reageer Monique 12 juni 2018 at 20:14

  Volgens mij gaat het bij stap vijf mis; er wordt alleen maar vanaf links naar midden gevlochten?

  • Reageer Elsbeth Teeling 12 juni 2018 at 20:55

   Ik heb het nog een keer goed gevisualiseerd na jouw opmerking en volgens mij heb je gelijk. Daar zou ‘rechts’ moeten staan he? Ik leg het even bij de uitgever neer! (voor de volgende druk!)

 • Reageer Relax Papa masterclass: koetjes en kalfjes - Club van relaxte moeders 13 juni 2018 at 08:20

  […] deelde ik de eerste Relax Papa masterclass. Die ging over vlechtjes maken en elastiekjes indoen en kwam uit het boek Dochters, een […]

 • Reageer Anita 18 juni 2018 at 11:46

  Er zijn kappers/dames die een cursus invlechten geven. Kan ook heel handig zijn. Ik begin er niet aan met mijn 2 linker handen. (Jaja ben rechtshandig). ?

  Of een filmpje zoek op YouTube. Staart met de stofzuiger! ?

 • Laat je reactie achter