Kook

Weekmenu voor moeilijk eters

Toen ik begin dit jaar op Instagram vroeg naar goede voornemens schreef Annette dat ze meer tijd wilde inplannen voor het weekmenu met gezonde en makkelijke maaltijden. Toen ik op de chat in gesprek met haar kwam, vertelde ze dat het eten vaak een struggle is bij hun thuis, omdat haar dochter (8 jaar) een moeilijke eter is. ‘Ze zit tegen ARFID aan,’ vertelt Annette, ‘en daardoor zijn wij eigenlijk heel eentonig gaan eten. Alles draait om of zij wel of niet voldoende binnen krijgt. Dat haalt enorm het plezier uit het koken voor mij, dus nu is het voornemen om de Variatie van de Week in te voeren. Ik wil iedere week iets koken wat we eerder nog niet aten, of iets wat we weinig eten maar wel heel erg lekker vinden.

Annette’s goede voornemen voor dit jaar is gevarieerder eten, en om haar een steuntje in de rug te geven vroeg ik haar of ze een keer het weekmenu voor de club wilde maken. In dit weekmenu de maaltijden die er nog redelijk ingaan bij haar dochter (en die dus ook regelmatig op tafel komen) en, zoals beloofd, één ‘variatie van de week’!

Maandag: worteltjes, aardappels, vissticks/vega-burger

Een AGV-tje. Gekookte aardappelen met wortels en een vega burger voor ons en vissticks voor de dochter. Met deze combinatie weten we zeker dat we de week goed beginnen met voldoende groenten en iedereen voldoende binnenkrijgt.

Dinsdag: nasi goreng

Op dinsdag nasi goreng, waar ik altijd groenten in gooi die we nog hebben liggen, meestal iets van paprika en courgette. Ook doe ik er twee teentjes knoflook in en een uitje. Verder eten wij het graag met kipfilet en een gebakken eitje. Qua kruiden gebruik ik djinten (komijnzaad), koriander en gember. Gewoon op gevoel. Bij de rijst gooi ik een beetje kerriepoeder. 

Het komt er op neer dat onze dochter van de nasi alleen de kip, rijst en het ei eet, en ze gebruikt voor de rijst haar kroepoek als lepel (tip van onze logopediste) om de smaken te neutraliseren. 

Woensdag: patatdag

Woensdag is bij ons thuis patatdag. Met een snack. 

Donderdag: pasta met romige kip, bosuitjes en tomaat

Donderdag is bij ons de dag dat de boodschappen worden geleverd. Omdat ik zelf nogal prikkelgevoelig ben vermijd ik het liefst de supermarkt. Daarom laten wij de boodschappen bezorgen. Eigenlijk begint onze week dus altijd op donderdag, met de versere producten.
Vandaag eten we schelpjespasta, een recept dat ik ooit in een oud Sonja Bakker boek vond. 250 gr pipe rigate, crème fraiche light, kipfilet, bosuitjes en tomaten. Ik bak de stukjes kip met het bosuitje en doe er daarna de crème fraiche en een flinke hoeveelheid tomaten in stukjes in. Onze dochter eet hiervan meestal alleen de pasta met de crème fraiche en de kipfilet en laat de tomaat liggen.

Vrijdag: andijviestamp met rookworst

Mijn man eet een vega burger. Gewoon op z’n Hollandsch. Zoals hier op de site van lekkermakkelijk.nl.

Zaterdag: de variatie van de week

De dag dat ik tijd heb om voor de variatie van de week. Ik begin een beetje veilig want ik heb dit al wel eens gemaakt, maar niet vaak. Het wordt een kiprecept van Donna Hay dus, uit haar boek No Time to Cook, maar online kwam ik het recept ook hier bij Hello Fresh tegen. Wij eten er gebakken aardappeltjes bij en een verse salade in plaats van rijst en onze dochter eet op verzoek een tosti, maar proeft wel mee. 

Zondag: Pita Pizza

Pita pizza’s worden altijd met veel gejuich ontvangen hier. En nog makkelijk te maken ook: verwarm de oven voor op 180 graden. Snij pita broodjes doormidden en bestrijk met tomaten passata. Daarna kiest iedereen z’n eigen topping. Ik hou van mozzarella en basilicum. Mijn man van geraspte kaas met blokjes paprika of salami. Onze dochter eet ze alleen met de tomatensaus en geraspte kaas. Acht minuten in oven en heerlijk smullen. Het recept van Keukenliefde vind je hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter