Leer

Masterclass straattaal

‘It’s a prank!’ ‘Goeie Fa2!’ Zelfs mijn kleuter weet inmiddels al feilloos wat deze zinnen betekenen dankzij zijn oudere zus die de straattaal vocabulaire meer en meer onder de knie krijgt. En dan heb ik ook nog een man die met jongeren werkt en lezingen geeft over jongerentrends. Je snapt, ik loop in ons gezin schandelijk achter op taalgebied. En dat terwijl ik de taalkundige in huis ben.

Tijd dus voor een bijspijkercursus van man en dochter. Ik deel hem hier graag met jullie. Doe er je voordeel mee 😉

Straattaal (of jongerentaal) is een combinatie van Engels, Surinaams, Antilliaans, Turks en Marokkaans. Maar de basis van de zinnen blijft Nederlands.

Aanspreekvormen

Eerst maar eens de aanspreekvormen. Je kunt iemand aanspreken met g (spreek uit: djzie). Dat zeg je tegen iemand als je wilt aangeven dat diegene een goede vriend is. Het komt af van ‘gangster’, maar heeft nu meer de betekenis van ‘vriend’ of bff. Als je bijvoorbeeld wilt dat je zoon of dochter aan tafel komt, dan kun je zeggen: ‘Kom je aan tafel g.’

Over bff gesproken. Dat heet tegenwoordig bae. Oftewel je ‘before anyone else’. Mijn bae is bijvoorbeeld Daphne. #bae

In plaats van g kun je ook kill zeggen. Kill komt van ‘kerel’, maar je kunt het tegenwoordig ook best tegen een vrouw zeggen. Het betekent ook zoiets als ‘vriend.’ Als je zoon straks vraagt ‘mam, wat eten we?’ Dan kun je bijvoorbeeld antwoorden: ‘Spinazie kill.’

Goedkeuring geven

Als je het tof vindt wat iemand doet of zegt, kun je dat bevestigen door aight (spreek uit ajt) te zeggen. Bijvoorbeeld als je zoon thuiskomt van voetbal en vertelt dat hij gescoord heeft, dan zeg jij heel soepel: ‘Aight!’

Wil je aangeven dat iets gaaf, cool, of vet is, dan zeg je dat het feskull is. En in de overtreffende trap: master feskull. Geef je je dochter een compliment over haar schoenen, dan kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Wat een master feskulle patta’s’. Als je man na een toffe avond met vriendinnen vraagt hoe het was, dan kun je ook antwoorden met ‘master feskull.’ Die schoenen (patta’s) kunnen trouwens ook skirr zijn: skirre patas (maar dan vind je er eigenlijk niets aan en zijn ze waarschijnlijk behoorlijk versleten).

Ook kun je een compliment geven door te zeggen: Wat ben je spang’, oftewel ‘wat zie je er mooi uit.’ Als je een compliment een beetje wilt aanzetten, dan kun je er ook het woord kapot voorzetten. Bijvoorbeeld als je kleuter een tekening laat zien: ‘Wow schatje die is kapot mooi.’

Ontkenning: twee is nee, drie is ki

Ki en welloe betekenen allebei nee, geen of niet. Je kunt ze ook in combinatie met elkaar gebruiken ki welloe. Dus als je dochter straks voor de derde keer om een koekje vraagt en jij het wel genoeg vindt, dan zeg je gewoon ‘ki welloe.’

Belangrijke zelfstandig naamwoorden

Een aantal woorden die handig zijn in het dagelijks gebruik:

Fissa – feestje Barkie – 100 euro
Prank – grap Donnie – 10 euro
Fa2 of fattoe – grapje Dampoe – scheet
Waggie – auto Osso – huis
Doekoe – geld Patta – schoen
Floes – geld Fittie – ruzie
Wat random opmerkingen voor tussendoor

En dan nog wat dingen die je gewoon gedurende de dag af en toe kunt roepen:

Jeweettog!
Jeweetzelluf!
Sowieso
Hard gaan
Lekker gaan

Nog wat trends van het moment

Eerst was het YOLO: You Only Live Once, oftewel doe eens gek, je leeft maar één keer. Daarna kwam YODO: You Only Die Once, wat nog extremer was (een excuus om gevaarlijke dingen te doen). Tegenwoordig is het hipper om JOMO te zeggen: Joy of Missing Out. Oftewel het is oké om niet overal bij te zijn. Wat ook wel weer geruststellend is. Dus stel, je zoon of dochter kan ergens niet bij zijn omdat jullie een familieuitje hadden gepland, zeg dan gewoon tegen hem of haar: JOMO!

Tot slot is het wel handig als je op de hoogte bent van wat dabben is. Dabben is iets wat je doet, niet wat je zegt. Het is een gebaar dat je kunt gebruiken als uiting van ‘coolness’. Je doet het als je trots bent op iets dat je hebt gedaan. Je ziet het bijvoorbeeld als voetballers gescoord hebben. Het is ook een dans move. Je laat je hoofd met een knik naar beneden vallen, vouwt één arm voor je hoofd en gooit je andere arm opzij. En dit allemaal in twee seconden. Daarna ga je heel noncha weer door met wat je aan het doen was. Op Instagram heb ik er laatst een filmpje van gemaakt. Dat vind je hier.

De eindtoets

En dan ga ik er nu van uit dat je het volgende gesprek gewoon kunt volgen:

‘Hoe laat kom je osso g? Ik heb master feskulle lasagna gemaakt.’
‘Ik stap zo in de waggie kill. Nog even Floes pinnen voor nieuw patta’s en dan kom ik osso.’
‘Hoe was het met de fittie op je werk?’
‘Ah dat was een master feskulle prank, kill.’
‘Ga jij nog naar die fissa vanavond?’
‘Ki welloe g, ik blijf lekker osso bij jou!’

Overigens is het wel belangrijk dat je je regelmatig laat bijscholen. Want wat nu sick, vet, lauw of feskull is, kan morgen natuurlijk al weer hopeloos uit zijn. Hieronder een heel grappig filmpje van een paar jaar geleden. Alleen kunnen sommige woorden natuurlijk al echt niet meer 😉

 

Relax Mama Masterclass

Dit was deel één van de Relax Mama Masterclass. In deze serie zullen nog meer nuttige cursussen volgen. In de serie ‘hoe maak je indruk op je kinderen’ volgt binnenkort bijvoorbeeld ook nog een SnapChat-cursus. En de cursus moederbrein is ook in de maak.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

47 Reacties

 • Reageer Eline 13 april 2016 at 17:24

  Hahaha! Ik vrees dat ik niks heb aan deze cursus, die van mij is nog 5. Al zal ze wel indruk maken op school als ik haar een beetje bijspijker, haha 😉

 • Reageer Debbie 13 april 2016 at 18:46

  Geweldig! Erg genoten van dit artikel!

  • Reageer Elsbeth Teeling 15 april 2016 at 11:42

   Dank je!

   • Reageer Frits Sobels 19 november 2023 at 12:37

    (Een paar jaar later)Wat een super stuk. Kreeg zelf mijn scholing eind jaren zestig op het Aletta Jacobs Lyceum in Hoogezand van mijn vriend Ramon Harkisoen. Ik durf hier niet te zeggen wat hij mij leerde…

 • Reageer Ruth 13 april 2016 at 19:55

  Master feskull blog, g ??

 • Reageer Pauline 13 april 2016 at 20:03

  Mijn neefje van in de 20 zei op fb fessa en ik snapte dr nix van. Mijn kids hebben er hier nog weinig erg in. Hoor alleen Vet voorbij komen.
  Erg leuk je blog en verhelderend?

 • Reageer Mjr 13 april 2016 at 21:08

  Hahaha herkenbaar met pubers! Kapot cool geschreven!

 • Reageer Pauline 13 april 2016 at 21:44

  Kapot handig g!

 • Reageer Stefan 14 april 2016 at 07:33

  Weer wat geleerd 🙂

 • Reageer Laura 14 april 2016 at 09:36

  En wat is esku dan?

  • Reageer Elsbeth Teeling 15 april 2016 at 11:42

   Ooooh geen flauw idee!

  • Reageer Cin 30 juni 2017 at 20:39

   Esq eigenlijk 🙂 Het is een stopwoordje.

 • Reageer Madita 14 april 2016 at 10:15

  Ik heb hier eigenlijk tè hard om gelachen hahaha! Heerlijk

 • Reageer Judith 15 april 2016 at 09:25

  Erg leuke blog! Weer veel geleerd..

 • Reageer Marjolijn 19 april 2016 at 17:04

  Wow, dit artikel is master feskull, Elsbeth!

 • Reageer Manon 24 april 2016 at 19:03

  Djeezus. Dan weet je wel dat je oud wordt, als je uitlegt nodig hebt om hip en collected te zijn. Aight G, master artikeltje jeweetzelluf.

  Rustaaaag! x

 • Reageer Joannet 31 oktober 2016 at 09:43

  Wow ik loop echt kapot achter ?

 • Reageer iemand die nu hip is 10 november 2016 at 18:01

  de helft van al deze dingen is nutteloos er staan dingen in die nog wel worden gebruikt maar ook oude dingen die uit zijn gebruik bv afk. zoals idd idk its en dingen zoals player .

 • Reageer Puber straattaal Sinterklaasgedicht – Club van relaxte moeders 1 december 2016 at 14:28

  […] je niets van dit gedicht? Ik schreef een tijd terug deze Relax Mama Masterclass Straattaal. Als je die leest, ben je helemaal bij […]

 • Reageer Laurie 1 december 2016 at 17:51

  Echt master feskull de les…. Kids liggen nu lachend onder tafel… De avondmaaltijd was erg gezellig ???

 • Reageer Cin 30 juni 2017 at 20:41

  Pas op op welk moment je ‘kill’ zegt. Het betekend niet per se vriend.. Het word ook gezegd als je boos bent op iemand en het word meer als stopwoord gebruikt.

 • Reageer Cin 30 juni 2017 at 20:50

  Bae betekent schat. Bae word het vaakst gezegd tegen iemand waar je verliefd op bent maar je kan het ook tegen je beste vriend/vriendin zeggen. ‘G’ betekent geen vriend. Dus zeg dit niet tegen je vrienden lol.

 • Reageer Cin 30 juni 2017 at 20:55

  Oh en ‘kill’ kan je ook zeggen wanneer iemand iets doms heeft gezegd of iets waar je helemaal niet akkoord mee gaat. Dus bijvoorbeeld: ‘Ga je nog mee naar dat meisje?’ ‘Nee kill! Ze is raar.’ Leuk gedaan maar echt de helft heeft niet de goeie betekenis.

 • Reageer K 8 juli 2017 at 15:47

  Als je wil dat je puber je voor eeuwig zal haten moet je zo tegen ze gaan praten. Doe het dan ook nog waar vrienden en vriendinnen bij zijn en dan is het helemaal # kansloos. Het is de manier waarop ze zich willen onderscheiden van volwassenen en andere autoriteit. Neem het aan van een mij als “net geen puber meer” en student gedragswetenschappen.

 • Reageer Dit was geinig 21 oktober 2017 at 19:46

  Omg dit is zo cringe om te zien echt kaulo grappig ik heb het naar iedereen doorgestuurd en dat werd lachen! Denk volgende keer ff na als je zoiets doet je zet jezelf echt voor schut….

  • Reageer hoi 22 maart 2023 at 11:26

   lol

 • Reageer Straattaal artikel in de Limburger - Club van relaxte moeders 20 maart 2018 at 15:43

  […] van Dagblad de Limburger een leuk artikel over straattaal. Omdat ik voor de Club ooit een Relax Mama Masterclass over straattaal schreef, werd ik voor dit artikel geïnterviewd. Hartstikke leuk artikel geworden! Benieuwd […]

 • Reageer Monique 13 april 2019 at 19:58

  Cool voor ouders om beetje te begrijpen wat je kind zegt maar ben het eens met de opmerking dat je kinderen het niet gaan waderen als je dat gaat gebruiken ,ze zien dit als iets v hun en jou actie daarin word gezien als inbreuk op hun privacy.
  Leuk als weetje maar niet om te gebruiken onder de jeugd zelf want ze gaan je verre van feskull vinden.

  Monique

 • Reageer Guz 8 september 2019 at 08:08

  Wtf doe ff normaal ga dit niet aan kids leren en al helemaal niet aan hin oiders . Straattaal is voor de fucking straat idiots

  • Reageer zemmeruitagga 19 september 2023 at 11:18

   je kanker oma op een kanker driewieler in agga

 • Reageer 69420 15 januari 2020 at 19:59

  Dit wordt tegenwoordig echt niet gebruikt, wil je je kinderen laten lagen van de cringe of ze irriteren? Lees dit dan voor ze voor. Leuk bedoeld maar erg oudbollig

 • Reageer Karen Wout 30 mei 2020 at 12:24

  Ik vind deze curses erg nuttig ik kan nu eindelijk communiceren met de kinderen in de kelder wel jammer dat de helft al dood was ik teleurgesteld in het feit dat ik eigelijk alle woorden niet kenden nu voor dat er een nieuwe executie is dab ik eerst op ze.

 • Reageer je weet toch zelf man 4 juli 2020 at 11:00

  de fuck waarom gaan alle moeders ineens kapot gek doen dat kan echt niet hoor mijn moeder gaat ook dat soort shit praten wtf lmao
  ps: wtf is wat te fuck en lmao is lauching my as of oftewel: mijn kont er af lachen

  • Reageer Ur mother calls me Daddy 27 september 2021 at 12:13

   Je bent kkr slecht in engels my G

 • Reageer Masterclass straattaal #2 - Club van relaxte moeders 7 oktober 2020 at 13:29

  […] Als je nog meer opfrissings nodig hebt, check dan vooral ook de Masterclass van vier jaar terug. […]

 • Reageer sdf 14 december 2021 at 12:31

  ki ouwe

 • Reageer Wat zeg je nou? #jongerentaal - Club van relaxte moeders 15 maart 2022 at 17:03

  […] dat fissa feestje is dat weten we natuurlijk allemaal al uit een oud blog over straattaal hè […]

 • Reageer drerrieuitagga 19 september 2023 at 11:16

  ohde dis kk faya niffo

 • Reageer eline van der heijden 4 november 2023 at 19:50

  kids wille nie da ouders straattaal kenne

 • Reageer Ikke met kindje met tumor, een moeder met borstkanker (gelukkig overwonnen) en aan kanker overleden schoonvader 1 december 2023 at 16:16

  Aan al die reaguurders met hun ‘kk’ en aanverwante verwijzingen naar kanker; dat rondsmijten van ziekten als ‘stoere taal’ doet zo veel mensen ZO verschrikkelijk VEEL PIJN. Please stop daar nou eens mee.

 • Laat je reactie achter