Lees, Tiener

Wandelen

Elsbeth is oprichter van deze club, moeder van Keet (18) en Teun (12) en getrouwd met Henno.

‘Ik ga zo nog even wat stappen maken,’ zeg ik tegen niemand in het bijzonder tijdens het avondeten. ‘Ik ga mee!’ roept Teun vanachter zijn bord risotto. Tot mijn verbazing moet ik zeggen. Want het komt niet vaak voor dat hij enthousiast reageert als Henno of ik opperen te gaan wandelen met zijn allen. ‘Ik moet mijn ringen nog volkrijgen,’ voegt hij toe.

Wat we al hoopten blijkt dus te werken. Sinds kort draagt Teun een horloge met stappenteller. Een oudje van zijn zus. Henno had bedacht dat dat Teun misschien wel eens kon helpen wat meer in beweging te komen. Want waar hij in de zomervakantie super actief is met zwemmen en spelen op campings, zodra we thuis zijn is onze huismus lichamelijk niet echt actief genoeg. En zo’n horloge zou hem wel eens kunnen uitdagen hadden we bedacht.

En zo staan we een kwartier later buiten en lopen we weer eens een ander rondje door onze wijk. Het begint al te schemeren. Ik ontdek dat ’s avonds bij mensen naar binnen gluren bevredigender is dan op de bank naar perfecte plaatjes op Instagram kijken. Op een doodnormale woensdagavond blijkt het namelijk niet alleen bij mij thuis, maar in de meeste huizen best wel rommelig te zijn. We lopen over de weg die uitkomt bij het oude Geldmuseum en ik leer Teun wat een stuiver, een dubbeltje en een kwartje was. We lopen langs de molen die midden in de stad staat en hij kletst me de oren van mijn hoofd over onderwerpen die ik niet snap.

Maar buiten al het leuks van deze wandeling valt me ook opnieuw op hoeveel zooi er eigenlijk op straat ligt. Ik kan er echt niet bij dat er blijkbaar zoveel mensen blikjes, zakjes en weet ik veel wat voor een pakjes gewoon op straat gooien. ‘Weet je nog dat we dat gingen oprapen met die stok?’ zegt Teun tegen me terwijl ik mopperend naast hem loop. Het is al weer een tijdje geleden dat we onze wandelingen combineerden met vuil oprapen. Het zal wel tijdens de lockdowns zijn geweest. Eigenlijk weet ik ook niet waar we die afvalgrijper hebben gelaten. Maar het was wel fijn om te doen, dat vuilrapen. Om iets te doen voor het milieu. Ook al is het maar iets kleins.

Soms komen dingen samen

Het kan geen toeval zijn dat ik de dag na onze wandeling een mail krijg over de Eneco Clean-Up Walk op 22 en 23 oktober. Soms komen dingen samen. Eneco wil met deze Eneco Clean-Up Walk ook actie ondernemen tegen de toenemende hoeveelheid zwerfafval op straat. En je kunt nog een Clean-up set met afvalgrijper bestellen ook. Eén en één is twee.

Ik bestel de Clean-up set die bij de actie hoort (de eerste 2.000 deelnemers ontvangen die gratis!) en hoop dat Teun zijn enthousiasme ook blijft houden. Want ik word wel blij van de combi wandelen, iets actiefs ondernemen met Teun, én nog iets goeds doen voor de omgeving ook. Zoals op de site staat: een win-win dus!

Doe mee en ontvang ook de gratis Clean-up set!

Benieuwd naar de Eneco Clean-Up Walk en de (gratis) Clean-Up set (afvalgrijper, handschoenen en eko afvalzakjes)? Je kunt je nu aanmelden via deze site. Het event vindt plaats op 22 en 23 oktober.

Je bepaalt zelf op welke van deze twee dagen, op welk tijdstip, en op welke plaats je wandelt. Als je de Wandel.nl-app download, kun je in die app aangeven welke route je gaat lopen, én je kunt zien wat andere deelnemers lopen.

Vorig jaar was de eerste editie van deze Walk en deden ruim 4.200 mensen mee (70% volwassenen/ 30% kind). Lijkt mij tof als dat dit jaar nog véél meer mensen zijn. En we in die app heel Nederland groen kleuren. Wij zijn er in ieder geval bij!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Renske 22 september 2022 at 20:01

    Als je de app ‘helemaal groen’ gebruikt zie je waar andere rapers hebben gelopen. Jouw groene streepje wordt na verloop van tijd rood en dan verdwijnt hij. Zo is in jouw omgeving mooi te zien hoeveel er geraapt wordt.

  • Laat je reactie achter