Lees, Zwanger

In contact met je lijf

Maud is nu 39 weken zwanger. Ze houdt ons wekelijks op de hoogte over hoe ze dat ervaart.

“Een bekende van C. belde een ambulance, want ze voelde zich heel slecht en dacht dat ze acuut last had van galstenen. Bleek ze 35 weken zwanger. Even later baarde ze een dochter!” vertel ik aan mijn man. Ik ben nog helemaal verontwaardigd. Mijn vriendin vertelde me dit verhaal gisteren, en sindsdien kom ik er maar niet over uit hoe je weken, zelfs maandenlang zwanger kunt zijn zonder het te merken. “Hè, en haar buik dan? En kwaaltjes zoals misselijkheid en vermoeidheid?” vraagt mijn man. Zijn mond hangt open van verbazing.

Ook ik snap het niet. In september fietste ik nog 130 km, maar dat was gelijk zo’n beetje mijn laatste tour op de racefiets. Een maand later waren we een weekendje weg, maar flink doorwandelen in de stad en zelfs door het museum, dat zat er al niet meer in. Ik moest om de haverklap gaan zitten om rust te nemen, of naar de wc omdat mijn blaas het niet meer zo lang volhield als ik gewend was. Al snel volgde ook de misselijkheid. Voor mij was het niet te ontkennen dat er heel wat gaande was in mijn lijf.

Als psycholoog zie ik regelmatig mensen die het contact met hun lichaam zijn verloren. Ze voelen (bijna) niet meer, ze denken vooral. Maar ondanks dat zij vaak niet meer kunnen genieten van dingen, ook doordat ze moeilijk kunnen voelen wat ze fijn vinden, rapporteren deze mensen meestal nog wel pijn- en vermoeidheidsklachten.

Wat is het dan toch, dat die bekende van mijn vriendin 35 weken lang doorging met alles wat ze altijd deed en geen idee had dat ze zwanger was? Of zoals de 18-jarige Britt die vorig jaar in de media kwam nadat ze onverwachts op haar vakantie in Egypte een kind had gebaard, zonder te weten dat het al maanden in haar groeide?

Had ik dan zo’n wilde en drukke levensstijl dat het aannemelijk was dat ik die moest aanpassen als zwangere? Is het logisch dat dames die niet wielrennen en die niet vrijwel elke avond na hun werk een activiteit hebben, er niks van merken als ze zwanger zijn? Misschien is het verschil voor sommige vrouwen inderdaad minder groot dan voor mij, maar ik blijf het onwaarschijnlijk vinden.

Naast al die cliché kwaaltjes ben ik tijdens mijn zwangerschap trouwens ook om de haverklap verkouden (verminderde weerstand?); nóg iets waar ik aan moet wennen. Ik snuit voor de zoveelste keer mijn neus. En nog eens, en nog eens, want hij blijft maar verstopt. Bij de derde keer hard snuiten, voel ik dat niet alleen uit mijn neus, maar ook aan de onderkant van mijn lijf druppels weglopen. Hè, wat is dat? Hoort dit gewoon bij het derde trimester of is dit het eerste teken van gebroken vliezen…?!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer June 23 juni 2019 at 07:36

    Die verstopte neus, hoort er ook bij 😀 Je neusslijmvlies kan zwellen in je zwangerschap. Geen zorgen over je weerstand 😘

  • Laat je reactie achter