Ik had net de documentaire A life on our planet gezien van sir David Attenborough toen ik het spel BBC Earth: Animals opgestuurd kreeg. Of ik het wilde reviewen. Ik dacht aan Teun, met wie ik de docu van de 94-jarige bioloog de dag ervoor keek. We zagen een jonge Attenborough die Teun deed denken aan Freek Vonk, we zagen prachtige beelden van de wereld, zoals ik die al van de bioloog zag toen ik de leeftijd van Teun had. Maar we zagen ook een zeer sombere Attenborough, waar Teun eigenlijk niet naar kon kijken. Ik zag zijn bedrukte gezichtje naast me. Het maakte hem te verdrietig om de aftakeling van de wereld te zien. Hij haakte vroegtijdig af en ik keek het pleidooi van sir David alleen af.
Het spel dat ik in mijn handen heb is van Identity Games in samenwerking met BBC Earth gemaakt. ‘Ervaar hoe mooi onze planeet is,’ staat er op de zijkant van de doos. Het spel komt als geroepen. Niet alleen omdat de herfstvakantie net zijn intrede heeft gedaan en de eerste ‘ik verveel me mama’ al is gedropt, het lijkt me ook mooi om na de confronterende film van gisteren er een positieve ervaring tegenover te stellen. Het is een interactief spel met BBC Earth video’s die je op een tablet, laptop of smartphone kan bekijken. En met dat BBC-stempel erop kan het niet anders dan prachtig zijn.
Waanzinnige video’s
Teun is er gelukkig voor te porren. Hij haalt buurmeisje Doris op die in haar panda-onesie het perfecte outfit heeft voor dit spel. We installeren ons met de megatablet van de buren, zodat we de natuurfilmpjes optimaal kunnen zien. Je speelt het spel met pionnen (van FSC-hout) in de vorm van dieren die je op het bordspel kunt verplaatsen en met kaartjes (gedrukt op gerecycled papier) die je kunt verdienen als je vragen goed beantwoordt. Maar het spel draait vooral om de waanzinnige video’s waar je toegang tot krijgt met de code in de doos de meerkeuzevragen die daarbij horen.
Bij flamingo’s bouwen zowel de mannetjes als de vrouwtjes nesten
We leren al behoorlijk wat tijdens de eerste rondes van het spel. Zo weet ik nu dat bij leeuwen het vrouwtje degene is die op jacht gaat (die vraag had ik fout). Leerde ik dat bij flamingo’s zowel de mannetjes als de vrouwtjes nesten bouwen en dat ze ook allebei eieren uitbroeden en dat anemoonvissen (zoals Nemo) van geslacht kunnen veranderen. De pandavragen kwamen tot verdriet van Doris in dit eerste spel nog niet voorbij. Maar we kunnen nog even voort, want het spel bestaat in totaal uit 160 filmpjes.
Ik denk terug aan het einde van A life on our planet waar David Attenborough ondanks zijn zorgwekkende pleidooi toch hoopvol en positief eindigt. Hij laat ons zien dat natuur niet te stoppen is. Hij drukt ons op het hart dat we de wereld weer ‘wilder kunnen maken’ en dat dat eenvoudiger is dan we denken. #rewildtheworld. Ik hoop het met heel mijn hart. Dat we met zijn allen ervoor gaan zorgen dat de filmpjes uit dit spel over 50 jaar ook nog gemaakt kunnen worden. Dat Teun een soortgelijk spel later ook met zijn kinderen kan spelen. Dat deze dieren straks niet alleen nog in opgezette vorm in Naturalis te zien zijn.
Twee tips dus, of eigenlijk drie
Twee tips dus die ik na mijn eerste twee dagen herfstvakantie heb:
* de documentaire A life on our planet op Netflix
* het spel BBC Earth: Animals.
Oja en stiekem nog een derde tip: volg David Attenborough op Instagram, waar hij op 94-jarige leeftijd, binnen een maand zes miljoen volgers wist te krijgen.
1 Reactie
[…] zeg ik als de presentatrice een rap zingt over tekort aan water op de planeet. Ik dacht aan de documentaire A life on our planet die we samen keken, waar hij vervolgens echt verdrietig van werd. ‘Ja maar in dit programma […]