Lees, Peuter

Word je eigen BFF (of zusje)

“Pff, we hebben een terrornacht achter de rug,” zegt mijn zusje als ik haar spreek. “Die kleine man was van een tot vier wakker.” “Dat meen je niet!” reageer ik meelevend. “Wat zul je moe zijn. Je mag hem wel even hier brengen, dan kun jij bijslapen?” Tot mijn verbazing begint ze hard te lachen. “Afgelopen nacht was voor ons een uitzondering. Normaal slapen we gewoon allemaal. Jij functioneert al maanden zonder een paar uur aaneengesloten je ogen dicht te kunnen doen. Heb je ooit overwogen om Benja bij mij te brengen, zodat je de verloren slaaptijd in kunt halen?”

Wat ze zegt is waar. Ik hoor de laatste tijd minimaal vijf keer per nacht ‘Maamaaa’ uit de slaapkamer naast ons. Ik heb mijn eretitel inmiddels zo vaak in het donker gehoord, dat het ritme en de toonhoogte waarop hij het uitspreekt onlosmakelijk met de nacht verbonden zijn. Toen hij laatst overdag op precies dezelfde wijze om mijn aandacht vroeg, stapte ik als een soort hond van Pavlov direct in dezelfde routine: ik sta op, plof weer neer omdat ik te snel van horizontale naar verticale houding wissel en loop naar zijn kamer. Daar stop ik hem in, geef ik hem een kus en zeg ik dat hij lekker kan gaan slapen. Wat hij vervolgens ook doet. Mijn zusje noemt het ons nieuwe normaal. 

Omdat ze weet dat het niet genoeg is, gaat ze nog even door. “Het is toch echt pittig, steeds al die gebroken nachten? Ga je dan morgen als Benja naar de opvang is zelf nog even liggen?” “Nee, dan moet ik werken. En sowieso duurt het nooit lang hoor. Binnen een minuut liggen we weer in bed. Het is jammer dat het nooit bij één keer blijft, maar er zijn ergere dingen. En trouwens, Joost heeft de afgelopen nachten het meeste werk gedaan.” 

‘s Middags appt ze me een foto van het boek Mom You Can. Het gaat over het belang van zelfliefde en hoe gelukkig je daarvan wordt. Er staat: Word je eigen BFF. Kijk door de ogen van een vriendin naar de situatie en bedenk hoe je zou reageren als zij (of je zusje ;)) in een dergelijke situa­tie zou zitten.

“Is het een idee om daar het nieuwe normaal van te maken?!” stuurt ze erachteraan. 

Over dit onderwerp praten we ook in de Mom You Can-Podcast!

In het boek Mom You Can staan 9 succesfactoren voor meer geluk in werk en moederschap. De eerste succesfactor heeft te maken met jezelf kennen en lief zijn voor jezelf. Want zelfkennis én zelfcompassie zijn hele belangrijke ingrediënten voor geluk in moederschap. En wat blijkt? Daar kun je zelf aan werken. Daarover dus meer in het boek, én in de eerste aflevering van de Mom You Can-podcast, waarin Elsbeth over dit onderwerp spreekt met co-host Sanne Portman en gast Marielle Beckers (moeder van 7 kinderen!).

Luister nu de Mom You Can-podcast via de player op deze site, of via Spotify, via je apple podcast speler of op je android via deze app.

Mom You Can – het boek

Of lees alles over dit onderwerp in het boek Mom You Can. ‘Ken jezelf (en wees lief)’ is de eerste succesfactor. Het boek kost €20,00 en is online hier te bestellen (zonder verzendkosten!). Wil je de eerste hoofdstukken alvast lezen? Kijk dan hier voor het voorproefje.

Wil je blogs lezen over alle succesfactoren? Die vind je hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter