Lees

Vragen

Saar is moeder van Felix. Een van de twee moeders. Vorige week zag ze de documentaire Dubbel Geluk en realiseerde zich wat Felix allemaal te wachten staat.

Felix is 4 jaar. Hij stelt vragen. Veel vragen. Waarom wordt de Hulk groen als hij boos is? Waarom scheurt wel zijn shirt maar niet zijn broek als hij boos wordt ? Wij proberen deze vragen naar waarheid, of zover onze kennis reikt, te beantwoorden.

Net zoals we later met zijn vragen over onze gezinssituatie zullen doen. Voorlopig heeft hij daar geen vragen over. Op school verkondigt hij trots dat hij twee moeders heeft, om vervolgens zuchtend en puffend aan twee moederdagknutsels te beginnen. De “waarom heb ik geen papa?” hebben we (nog) niet gehad.

Maar binnenkort zal hij ongetwijfeld vragen hebben. En vragen krijgen. Van klasgenoten, sportvriendjes, en later van collega’s… Net zoals wij, destijds, tijdens de zwangerschap. Schaamteloos werd aan ons gevraagd “wie is de vader?” (het is geen vader, het is een donor), “hoe is dat dan gegaan om zwanger te worden?” (none of your business), “doet jouw vrouw dan de volgende zwangerschap?” “als jij zwanger bent, is jouw vrouw dan de ‘papa’?” (beide gewoon mama). Er zijn geen grenzen. Mensen willen de meest intieme details weten. Zelf zijn ze ervan overtuigd dat het onschuldige interesse is, maar voor mij voelt het als ongepaste nieuwsgierigheid.

Hij krijgt later ongetwijfeld alle vragen die wij ook kregen. krijgen. Maar tot die tijd stelt hij de vragen. Waarom-vragen. “Waarom is de auto ’s morgens nat als het niet geregend heeft?”

Documentaire Dubbel Geluk

Dit blog schreef Saar nadat ze de 2Doc documentaire Dubbel Geluk had gezien. Deze documentaire is van Esmée van Loon die zelf opgroeide met twee moeders. Ze wil weten hoe leeftijdsgenoten met dezelfde thuissituatie dit hebben ervaren. Marijn, Dora en Lieke zijn ook opgegroeid met homoseksuele ouders en zij vertellen Esmée hoe deze vorm van ouderschap hen heeft gevormd. Hoe leer je je als man scheren met twee moeders? Is het als vrouw moeilijker om te gaan met mannen als je twee moeders hebt? En hebben zij nooit gewenst dat ze gewoon een vader en een moeder hadden?  

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter