Relax

9 redenen waarom de Viking family run te gek is om samen te doen

Ik had er nog nooit van gehoord, van de Strong Viking Family Run. Maar dankzij een uitnodiging van John West, die deze run sponsort, maakten we kennis met dit fenomeen dat blijkbaar regelmatig op verschillende plekken in het land wordt georganiseerd. Of we een keer met het hele gezin wilden meedoen. Keet was gelijk enthousiast, Teun had nog zo zijn bedenkingen toen hij plaatjes met heel veel modder zag. Maar we gingen. Op moederdag. En het werd mijn leukste moederdag ooit. Waarom? Hieronder negen redenen waarom ik de Viking Family Run echt kan aanraden.

Wat het is? De Strong Viking Family Run is een obstacle run: een parcours in de buitenlucht waarbij je rent, loopt, springt, klimt, kruipt en glijdt over en onder obstakels door. Er is een 3 kilometer en een 5 kilometer parcours.

1. Samen een avontuur beleven

Met stip als eerste reden om mee te doen aan dit event is dat het te gek is om zoiets actiefs met je hele gezin te doen. Het is gewoon echt heel leuk om samen spannende nieuwe avonturen te beleven. Samen iets te doen wat je allemaal nog nooit hebt gedaan en samen grenzen te verleggen.

2. Samen maar toch op je eigen niveau

Wij gingen voor de run van 3 kilometer. Waar ik wist dat dat voor Keet een peuleschil zou zijn, vond ik het best spannend voor Teun, die een stuk minder sportief aangelegd is dan zijn zus. Maar ik liet mij van tevoren geruststellen: “Je mag alles op je eigen tempo doen. Je mag obstakels ook overslaan. Niks moet alles mag.” En ja het bleek waar. En bleek ik uiteindelijk vooral zelf degene te zijn die wel eens een obstakel spijbelde… (Zoals onder dit prikkeldraad door kruipen)

3. Zodra je aankomt wordt je vrolijk

Ik ging best een klein beetje gespannen richting Spaarnwoude waar de run was. Maar zodra we het terrein opkwamen werd ik overmand door vrolijkheid. Opeens loop je tussen honderden vrolijke gezinnen. Door de luidspreker schalt een stem die de mensen bij de start opzweept om te gaan beginnen. Er hangt opwinding in de lucht van de mensen die nog moeten starten en voldoening en trots van degenen die al zijn gefinisht. Voor een ochtendhumeur is op dit terrein duidelijk geen ruimte.

4. Je mag je gedragen als een Viking

Je mag de hele dag ‘Oorah!’ roepen en vies worden. Het is best lekker om je een dagje gewoon eens lekker lomp te mogen gedragen. ‘Oorah!’

5. Je leert dat je elkaar mag helpen en hulp mag vragen

‘We leave no Viking behind’ roepen we allemaal als we in het startvak staan te trappelen om te mogen beginnen. We krijgen een spoedcursus in Viking-regels. Het is een oproep om elkaar te helpen. Wat wel fijn is, want gelijk bij de eerste muur die we over moeten kan ik wel een kontje gebruiken. Maar in de hele race is het te gek om te zien hoe grote kinderen kleinere helpen. Hoe kleintjes op schouders van vaders of moeders zitten en zo toch net iets te moeilijke obstakels kunnen halen. Het is één grote ode aan hulp bieden.

6. Het is geen wedstrijd

‘Strong Viking is not a race, but a challenge!’ roepen we daarna heel hard mee. Hoewel Keet het liefst overal een wedstrijd van zou maken is één van Teuns mantra’s: ‘Ik houd niet van wedstrijdjes.’ Een Challenge daarentegen, daar houdt hij wel van. Wetende dat het hier niet om een wedstrijd gaat, maakte dat hij er toch zin in had. En wetende dat het tempo niet uitmaakt, maakte voor mij ook dat ik een stuk relaxter met het hele gezin aan deze uitdaging begon.

7. Je toont doorzettingsvermogen en voelt trots

‘Vikings never quit Teun,’ zei ik tegen hem toen hij het bij de laatste kilometer toch wel zwaar kreeg (Viking-regel nummer 3). ‘We zijn al ver over de helft joh.’ Ja, hij had het zwaar die laatste meters, en die laatste paar obstakels is hij langs gelopen in plaats van ingedoken. But he did it. We did it. Hij heeft laten zien dat hij kon volhouden, hij heeft zelf gezien dat hij het redt. En keitrots komen we met zijn vieren de finish over.

8. Douchen was nog nooit zo fijn

Vies worden is best fijn, maar douchen na een run als deze is nog fijner.

9. Modder is dus echt fijn voor je huid

‘Mijn huid is helemaal zacht,’ zegt Keet als we die avond samen tanden staan te poetsen. En verdomd. Ook mijn wangen voelen aan als perzikken. Zo komen we erachter dat moddermaskers dus inderdaad werken. Het lijkt zelfs alsof Keet ook een paar jeugdpuistjes minder heeft dan die ochtend.

John West nodigde mij uit voor deze Strong Viking Family Run. Zij sponsoren dit event omdat zij staan voor een actieve, gezonde levensstijl voor jezelf en je gezin (met de nodige fun). Daarnaast is vis bij uitstek geschikt voor sporters vanwege de eiwitten (proteïnen) en omega3. John West biedt een makkelijke en smaakvolle manier om vis te eten. In de komende maanden ga ik dat samen met chefkok Erik te Velthuis terug laten komen in onder andere mijn weekmenu’s. 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Win tickets voor de Viking family run! - Club van relaxte moeders 26 augustus 2019 at 12:07

    […] voor het eerst van ons leven mee deden aan de Viking Family Run, schreef ik een mei al. In een blog met 9 redenen waarom ik het echt te gek vond. Niet alleen omdat je huid na een modderbad echt zacht aan voelt, […]

  • Laat je reactie achter