Lees

Trakteren kun je leren

Er zijn zo veel valkuilen in het moederschap waarvan ik overtuigd was dat ik er niet in ging trappen. Ik zou me niet zo druk maken over het juiste babymatrasje, ik zou mijn kroost gemakkelijk naar de kinderopvang brengen en geduldig mijn kinderen naar zindelijkheid loodsen. Mislukt.

Ik had ook altijd hoofdschuddend gekeken naar het traktatiecircus op de basisschool. Wat had ik te doen met al die ouders (moeders, vooral) die zichzelf gek lieten maken om met de meest creatieve, originele en het liefst nog gezonde traktatie op de proppen te komen. Van zorgvuldig gegutste komkommerkrokodillen tot gebaksdrollen in cupcakebakjes. Dat zou mij niet overkomen.  

Toch wel natuurlijk. Ik knutselde lieveheersbeestjes om doosjes rozijnen. Ik smeerde flinterdunne plakjes appel in met perzikjam om er appelroosjes van te maken. Ik stond verdorie met het kraamverband nog in m’n onderbroek lange vingers door de blauwe muisjes te rollen. Het was volslagen idioot. Vond ik het belangrijk? Niet echt. Vond ik het leuk? Mwoah. Vond ik het stressvol en tijdrovend? Best wel ja.

Hoe graag zou ik willen geloven dat ik lekker tegendraads ben. Dat ik me niet van de wijs laat brengen door verwachtingen van de buitenwereld. Dat ik me lekker niet aan de regels van gezond trakteren houd als dat betekent dat ik me met klotsende stuwingtieten druk sta te maken om een paar zelfgemaakte bladerdeeghapjes. Maar ik was er niet tegenop gewassen. De traktaties werden de belichaming van geslaagd moederschap en ik zou voor de test slagen.

En nu kan het niet meer. Traktaties moeten ingepakt zijn en dus gewoon gekocht worden in de winkel. Kom dan nog maar eens met iets lekkers, zonder dat het glazuurtrekkende zoetigheid is. Mijn kinderen zijn best fruitliefhebbers, maar ik vermoed dat er geen luid gejuich uit een klas zal opstijgen bij de aanblik van een schaal vol mandarijnen. Ook niet als je er een leuk hoedje op zet.

Het worden doosjes yoghurtrozijnen. Lieve kan er zelf vast iets leuks van knutselen. Misschien kan ik het dit jaar eindelijk loslaten en slagen voor de test van relaxed moederschap.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter