Kook

Relax Mama – weekmenu 16

Elsbeth is de komende week op wintersport, daarom neem ik het stokje (of de pollepel) even van haar over. Dit gaan wij eten deze week.   

Maandag – Venkelsoep met gerookte zalm

We kopen graag groente op de markt, deze keer was de venkel voordelig. Ik ben gek op venkel, maar Lieve vindt het niet altijd even lekker. Tenzij ik er soep van maak. Dan vindt ze ineens bijna alle groenten lekker. Ik gebruik dit recept, lekker met gerookte zalm! Ik denk dat we ook nog even wat Turks brood en smeersels erbij halen.

Dinsdag – Risotto met bospaddenstoelen

Op dinsdag schuift mijn zusje aan. Ze eet geen vlees, daarom eten we risotto met paddenstoelen. Risotto is ook makkelijk voor Pepijn, omdat de rijstkorrels een beetje aan elkaar plakken is dat voor hem makkelijker eten dan gewone rijst. Hoe je risotto maakt staat op de verpakking. In plaats van gewone bouillon doe ik er dan bospaddenstoelenbouillon doorheen, maar het kan ook met gewone. Ik bak een flinke pan champignons, oesterzwammen en shiitakes en gooi die door de risotto heen als die klaar is. Dan roer ik nog wat geraspte kaas (het liefst Parmezaan) en een klein klontje boter erdoorheen. Als ik nog wat tomaten en mozzarella heb, serveer ik die erbij, maar het kan ook prima zonder.

Woensdag – Preitaart

Lieve lust geen prei. De kleinste fliepeltjes prei weet ze uit de saus te pielen. Maar als ik haar vraag wat haar lievelingseten is, dan zegt ze: preitaart! Oké, ze zegt eerst ‘patatjes’, maar daarna toch echt preitaart. Ik gebruik dit recept met geitenkaas en zongedroogde tomaatjes. In het recept staat dat er maar zes in moeten, maar ik doe er veel meer. Je moet ze ook altijd even voorproeven en als je ze in de pan moet gooien en ze zijn allemaal op, dan snijd je er gewoon weer een paar. In het recept staat dat je zo’n lage taartvorm moet gebruiken, maar een hoge ovenschaal kan ook prima.

In plaats van hartigetaartdeeg of bladerdeeg, maakt mijn lief vaak zelf kwarkdeeg. Dat is minder vet en het is heel makkelijk te maken. Hieronder het minirecept.

Kwarkdeeg:
– 200 gram bloem
– 200 gram kwark
– snufje zout
– druppeltje olijfolie

Kneed de ingrediënten door elkaar. Hoppa, klaar! Je kunt het deeg in een stuk keukenfolie in de koelkast bewaren. Omdat ik vaak ontbijt met kwark, hebben we de ingrediënten ook altijd in huis.

Donderdag – Pasta met rode saus

Donderdag gaan we naar de camping! Ik ben benieuwd hoe Pepijn het deze keer zal vinden. Omdat we geen zin hebben om nog uitgebreid te koken op de eerste dag, maken we thuis pastasaus. Dan hoeven we daar alleen nog maar pasta te koken. Met pastasaus maak ik het mezelf nooit te moeilijk: beetje gehakt, voorgesneden groenten en saus uit een pot. De tijd die ik dan bespaar heb ik na het eten weer nodig om alle saus uit het haar van Pepijn te poetsen. Hij is er echt gek op.

Vrijdag – Barbecue!

Als het goed is staan we vandaag nog steeds op de camping. We hebben weinig vlees gegeten deze week, dat compenseren we vandaag met een barbecue. Worstjes, sateetjes, hamburgetjes, en veel sausjes. Stokbrood voor het echte vakantiegevoel en wat salades. Nu nog even duimen voor het belangrijkste ingrediënt: zon!

Eet smakelijk!

Nog meer inspiratie opdoen? De vorige weekmenu’s vind je hier!

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter