Relax

Tof toneel voor je twaalf-plusser. En zeker ook voor jou.

Links van mij zit Roman van 12 op het puntje van zijn theaterstoel, rechts van mij Keet van 14 die ook helemaal in het stuk zit. Op de stoelen voor ons een rijtje paardenstaarten van, naar ik schat, een jaar of 14 of 15. We kijken naar de theatervoorstelling Snowflake, het verhaal van klas 3B, dat zich deels op het podium zelf afspeelt en deels op een groot computerscherm erachter. Chatberichten, YouTube-filmpjes en ter plekke getypte mails vliegen over het gigantische scherm. De hoofdpersonen communiceren zowel direct als per app met elkaar. Het is alsof je in de groepsapp van 3 havo mag meekijken.

Vier acteurs spelen acht personages uit de klas. We moesten er even tien minuten inkomen om te snappen wie wie is. Het stuk heeft een lekker tempo en verveelt dus geen seconde. Thema’s als sexting, catfishing, coming-out en privacy rollen als een tsunami over ons heen.

‘Vinden jullie het ook zo irritant als volwassenen over dingen praten waar ze geen verstand van hebben?’ aan het woord is Jessie (Yamill Jones). Een vijftienjarige vlogger met duizenden volgers. In de zaal klinken instemmende geluiden van de aanwezige pubers. En besmuikte lachjes van de volwassenen.

Nada is dat wat je niet wilt dat je vijftienjarige dochter is.

Naast Jessie maken we ook kennis met zijn klasgenoot Nada (Stefanie van Leersum). Nada is dat wat je niet wilt dat je vijftienjarige dochter is: geobsedeerd door seks. En piemels. Als Nada aan haar vriendinnetje Sofie (Gonca Karasu) vertelt dat ze chat met jongens vliegen er in razendsnel foto’s over het scherm die je liever niet aantreft op de telefoon van je dochter. Ik werp achter Romans rug een blik naar zijn moeder, mijn vriendin Sylvia. We kijken elkaar met grote ogen aan.

En dan haalt Nada de sukkel van de klas Samy (Daniël van Klaveren) met chats over om haar ook een dickpic te sturen, blijkt Job (ook gespeeld door Yamill) uit de klas nog een grotere internettroll dan we al dachten en zijn de duizenden volgers van vlogger Jessie toch niet allemaal zo lief en meelevend als hij dacht dat ze waren. Het stuk eindigt met een klap. Ik hoor een van de paardenstaarten voor ons snikken.

Een uurtje later staan we bij de tramhalte te wachten en bespreken we het waarheidsgehalte van Snowflake.  De conclusie is dat dit stuk de 12-jarige een goed inkijkje gaf in zijn nabije toekomst. Dat het voor mijn 3 havo-dochter herkenbaarder was dan ik zou willen. En Sylvia en ik kunnen denk ik alleen maar concluderen dat het leven van de huidige 12-plusser behoorlijk anders is dan het onze én dat het maar beter is dat we niet alles meer weten.

Ook naar Snowflake? Zeker doen! (of win een kaartje!)

Wij vonden Snowflake alle vier een dikke vette aanrader. Ik vind het zelfs een ‘must see’ voor twaalf-plussers én zeker ook voor ‘ons’. En dat Keet voordat ze naar bed ging tegen me zei: ‘Zoiets moeten we vaker doen mam,’ lijkt me ook al genoeg zeggen.

Ik mag twee keer twee kaartjes weggeven voor een van de voorstellingen uit de lijst hieronder. Geef onder het blog aan met wie jij wel zou willen gaan en wie weet win jij wel twee kaartjes.

 • vr 8 en za 9 mrt 19.30 uur        Theater Bellevue, Amsterdam
 • wo 13 mrt 19.30 uur                   Toneelschuur, Haarlem (uitverkocht)
 • do 14 mrt 19.30 uur                    Stadstheater, Arnhem
 • zo  17 mrt 15.00 uur                   Wennekerpand, Schiedam
 • do 21 mrt 20.00 uur                    Theater De Lieve Vrouw, Amersfoort
 • vr 22 mrt 19.30 uur                     Schouwburg, Leiden
 • wo 27 mrt 19.30 uur                   Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden
 • do 28 mrt 19.00 uur                    Parktheater, Eindhoven
 • di 2 en wo 3 apr 19.30 uur         Theater de Krakeling, Amsterdam
 • vr 5 apr 19.30 uur                        Schouwburg, Hengelo
 • wo 10 apr 19.30 uur                    Schouwburg Het Park, Hoorn
 • vr 12 apr 19.30 uur                      Zaantheater, Zaandam
 • di 16 apr 20.30 uur                      Stadsschouwburg, Utrecht
 • wo 17 apr 19.30 uur                    De Oosterpoort, Groningen
 • do 18 apr 19.30 uur                    Goudse Schouwburg, Gouda
 • di 23 t/m vr 26 apr 19.30 uur    Theater Bellevue, Amsterdam

Verder speelt Snowflake ook 12 keer als besloten schoolvoorstelling.

Foto’s: Sanne Peper.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

63 Reacties

 • Reageer Elles 7 maart 2019 at 15:48

  Ik zou wel graag met mijn zoon van 15 jaar heen willen. Hij is vandaag 15 geworden dus lijkt me een mooi extra kadootje 😉

 • Reageer Gerrie van Hek 7 maart 2019 at 18:36

  Wat een toffe win actie! Ik zou graag met mijn dochter van 12 willen gaan. Als we mogen, zou ik graag woensdag 13 maart in naar Haarlem willen gaan. 😊

 • Reageer Heide 7 maart 2019 at 18:56

  Ohhh wat gaaf. Dochter van 14 valt normaal niet te porren voor een toneelstuk. Maar daar kan verandering in komen!
  #duimeninspanning

 • Reageer Rhea 7 maart 2019 at 19:37

  Jaaah! Heel graag met mijn dochter Danique (ook 14) naar de voorstelling in Hoorn. Zij zit in 3 gymnasium en dit zou denk ik voor haar een wereld van herkenning zijn en voor mij blijkbaar een Eye opener 😳 Maar sowieso is een avondje uit met mijn oudste veel te lang geleden!!

 • Reageer Marijke 7 maart 2019 at 19:49

  Ik ben nog niet aan de 12+ en eerlijk gezegd breekt het angstzweet me uit als ik deze blog lees. Het leven is nu al zo ingewikkeld voor mijn 7-jarige. En dan spelen mobieltjes en chatten nog niet eens een rol. Al die YouTube filmpjes, vlogs en nieuwsberichten die ze nu al over zich heen krijgt(en dat heb je echt niet allemaal in de hand, ze krijgen op school en bij vriendjes ook van alles mee, daarbij kun je ze niet overal voor afschermen)…… wat groeiden wij op in een heerlijk zorgeloze tijd! De puberteit was al ingewikkeld genoeg zonder al die digitale middelen. Je hoeft mij dus niet in ‘de ton’ te stoppen. Maar af en toe een blog over dit soort onderwerpen vind ik wel héél interessant.

 • Reageer Charissa 7 maart 2019 at 20:17

  Wat een enthousiast verhaal! En wat zou ik
  het leuk vinden om op date night te gaan met mijn 15 jarige (op dit moment niet zo spraakzame) puber zoon!

 • Reageer Kitty 7 maart 2019 at 22:12

  Ik had na aanleiding van je eerdere post al genezen op de site van de tobeelmakerij. Ik ben nu helemaal om door jouw verhaal. Dus ja heel graag met mijn 12 jarige dochter. Zit nu nog in groep 8, maar als ik zie en hoor hoe het er nu al soms aan toe gaat in de groepsapps dan hou ik mijn hart vast wanneer ze naar het voortgezet onderwijs gaat. Lijkt mij voor ons beiden een goede voorbereiding en heel fijn om het daarna hierover te hebben. Voorkeur: donderdag 18 april in Utrecht.

 • Reageer Danielle van den Hoogen 7 maart 2019 at 22:44

  Ja, ik (volgens zoon zeer suffe moeder die er helemaal niets van begrijpt) wil gaan met zoon, die maandag as 13 wordt. Brugklasser, maar wordt minimaal 16 geschat. Totale verwarring soms (als 16 jarige meisjes hem aanspreken). Alleen om die reden goed om in klas 3 aan te haken.

  We wonen in de Bollenstreek.

 • Reageer Lonny van Oeffelt 8 maart 2019 at 06:07

  Ik zou zo graag in Eindhoven met mijn dochter willen gaan. Ze zit enorm klem met de scheiding. Ze wil al zo lang naar theater voorstelling eerst mocht het niet van vader. Nu wil ik graag maar heb op dit moment geen geld hiervoor. Liefs Lonny

 • Reageer Miriam Schaddenhorst 8 maart 2019 at 12:32

  Klinkt he interessant! Zou er graag met mijn 13 jarige zoon heen willen gaan. In Amsterdam.

 • Reageer Desiree Bremen 8 maart 2019 at 13:12

  Ik zou met mijn dochter willen gaan, na de zomervakantie maakt zij de overstap naar het voortgezet onderwijs en dit zou alvast een mooi inzicht geven in wat haar (én ons) te wachten staat

 • Reageer Jessica de Koning 8 maart 2019 at 13:16

  Mijn buurmeisje van 14 en ik, haar buurvrouw, zouden graag naar de voorstelling in Hoorn willen gaan. Xxx

 • Reageer S. Boer 8 maart 2019 at 13:44

  Je blog maakt me wel heel benieuwd! Ik zou heel graag met mijn tweeling van 13 willen gaan in Schiedam.

 • Reageer Maaike 8 maart 2019 at 14:04

  Klinkt heel goed! Lijkt me superleuk om naar deze voorstelling te gaan met mijn zoon Koen van 13. Graag de 21e in Amersfoort.

 • Reageer Joyce 8 maart 2019 at 14:19

  Klinkt als een goede voorstelling ! Donderdag 14 maart in Arnhem lijkt me leuk voor mij en mijn bijna 12jarige dochter.

 • Reageer Babs Lindenau 8 maart 2019 at 14:37

  Dat lijkt mij een leuke voorstelling om met mijn dochter van 13 jaar naartoe te gaan. Sinds ze op de middelbare school zit heb ik af en toe ondertiteling nodig..
  (Voorkeur Amersfoort of Hengelo)

 • Reageer Natascha van Asperen 8 maart 2019 at 15:18

  Super leuk! Ik zou graag met mijn dochter van 14 naar de voorstelling in Amersfoort gaan!

 • Reageer Kim 8 maart 2019 at 15:40

  Ja ik zou dol graag met mijn vriendinnetje hier naar toe willen. Ik ben een moeder van een 12 jarige en zij is directeur en groep 8 leerkracht op een basisschool. Super leerzaam en leuk om te doen!

 • Reageer Femke de Brouwer 8 maart 2019 at 16:38

  Dank voor deze tip! Erg goed om dit stuk in Amersfoort met mijn puberdochter van 14 te gaan zien. En dan hoop ik stiekem dat ze het niet herkent…

 • Reageer Jolanda Iking 8 maart 2019 at 16:54

  Jaa daar wil ik heen met Tanja Crins!
  21 maart in Amersfoort.

 • Reageer Angelique Dobbelsteen 8 maart 2019 at 17:05

  Hallo, ik zou wel er naar toe willen op 25 april in Amsterdam, dan maken we er een mooi dochter – moeder dagje naar Amsterdam van met een hele gave afsluiting. Dochter is 14 en zit in de 2de klas van de middelbare school.

 • Reageer Natasja van der Wolf 8 maart 2019 at 17:38

  Wat lijkt me dat leuk om met mijn heerlijke 13 jarige puberzoon heen te gaan( weet niet of hij er ook zo over denkt😉) maar leuk om iets samen te doen.
  Graag in Gouda!

 • Reageer Natascha 8 maart 2019 at 18:09

  Hier wil ik wel graag heen met dochter Amelie. Lijkt ons een super leuk toneelstuk 😍

 • Reageer Sonja Scheffer 8 maart 2019 at 18:14

  Lijkt me super om me te verplaatsen in de leefwereld van de pubers! Toch weer heel anders dan in onze tijd. Mooie quality time met Jorik. Graag op vrijdag 05 april in Hengelo!

 • Reageer Annelijn 8 maart 2019 at 18:17

  Ik zou graag kaarten willen geven aan mijn ISK-leerlingen. Voor hen is dit een geweldige kans om kennis te maken met theater, Nederlands te leren op een leuke, aansprekende manier en zich te verbinden met de Nederlandse (jongeren-)cultuur. Hun ouders hebben vaak geen tijd/geld om zoiets met de kinderen te ondernemen. Ik verheug me nu al op hun gezichten 😊

 • Reageer Jolanda Sloep 8 maart 2019 at 18:38

  Superleuk voor Nathalie samen met haar dochter, zij is net naar de middelbare school en gaat heel goed. Ik gun het ze omdat ze altijd voor ons klaarstaat:) . Mijn dochter is pas 7,5 dus dan kan ik haar mooi uithoren voor tips, gelukkig is dat nog lang niet zover…

 • Reageer Jaschenka Aaij-Piet 8 maart 2019 at 18:40

  Leuk, zou ik wel willen met m’n dochter Rosa.

 • Reageer Ingrid 8 maart 2019 at 18:49

  Ik zou er graag met mijn zoon heen gaan, leuk uitje in de mei-vakantie. En goed voor zijn ‘cultuur en maatschappij’-profiel! Graag op 23 april in Amsterdam?! xx

 • Reageer Veronie 8 maart 2019 at 20:26

  Ik zou heel graag mijn vriend en zijn dochter verassen met 2 kaartjes voor 5 april in Hengelo, ze wordt die week 13 jaar en zal het ongetwijfeld een te gek gaaf (of hoe noemen ze dat tegenwoordig) verjaardagskado vinden.

 • Reageer Caja Stokvisch 8 maart 2019 at 21:27

  Ik zou graag met mijn stiefdochter van 13 jaar gaan. Ons vorige uitjes was ook na aanleiding van een tip van jou, namelijk de krijtkring. Ze was helemaal enthousiast.

 • Reageer Patricia 8 maart 2019 at 21:40

  Ik zou heel graag met onze dochter van 13 in Arnhem willen gaan kijken! 🙂

 • Reageer Rian 8 maart 2019 at 22:24

  Heel graag met mijn puberdochter in Leeuwarden 🥰
  Dat zou echt supergaaf zijn.

 • Reageer Esther Overkleeft 8 maart 2019 at 22:40

  Met onze dochter Indy, die op de eerste lentedag 12 jaar wordt…Graag in Arnhem

 • Reageer Daniëlle Bouwmeester 8 maart 2019 at 23:20

  Lijkt me heel tof om heen te gaan met mijn dochter Serena van 15. In Arnhem graag

 • Reageer Carmen 8 maart 2019 at 23:24

  Graag, samen met mijn dochter Annika van 14…..in Eindhoven. Lijkt me een te gek stuk!

 • Reageer Marieke Thielemans 9 maart 2019 at 06:41

  Ik zou het leuk vinden om hier met mijn 2 puberzoons naar toe te gaan. In Eindhoven. Ik merk dat een uitje bedenken en organiseren lastiger wordt nu ze ouder worden en ze al mijn geopperde ideeën heel stom en kinderachtig en ‘niet-cool’ vinden. Ik verheug me er op om dit samen met hen te doen.

 • Reageer Debora 9 maart 2019 at 06:53

  Met mn dochter 17 zou ik hierheen willen.
  Pubertijd is lastige tijd voor iedereen….. en quality time des te belangrijker. Ik hoop dat we ze winnen….

  Het liefst in schouwburg in Schiedam.

 • Reageer Patty de Roode 9 maart 2019 at 07:09

  Ik zou er graag met mijn dochter van 11 heen willen op 22 maart. Het puber gedrag van haar valt nu nog mee, maar ik wordt toch wat bang als ik aan de toekomst denk 😀

 • Reageer Astrid 9 maart 2019 at 07:27

  Nou dit lijkt mij geweldig om met mijn zoon van 12 er naartoe te mogen 🤞🏽🍀
  Het liefst in Schiedam of Gouda.

 • Reageer Ciondra Simoons 9 maart 2019 at 07:40

  Ik zou graag op 28 maart met mijn tienerdochter in Eindhoven deze voorstelling willen bezoeken. Ze was deze week jarig en het zou een leuke en leerzame verrassing zijn.

 • Reageer Machteld de Wit 9 maart 2019 at 07:54

  Hey! Lijkt me gaaf om met mijn zoon van 12 (brugpieper) in Zaandam te gaan kijken. Zo kan hij misschien een beetje beeld krijgen over alles waar de 12+ allemaal mee bezig is.
  En mama ook!!

 • Reageer Linda Diepeveen 9 maart 2019 at 08:25

  Met een 12 jarig meisje in huis, die aardig begint te puberen en een moeder die geen idee heeft wat ze hiermee aan moet, komen die kaartjes wel van pas. 😇
  Gr linda

 • Reageer Marieke Arnts 9 maart 2019 at 08:29

  Het lijkt mij erg leuk om met mijn 13-jarige dochter er heen te gaan in Arnhem. Ze zal het wel herkenbaar vinden wb appen enzo. Voor mij zou het leuk en leerzaam zijn.

 • Reageer Marieke 9 maart 2019 at 09:14

  Ziza 12 jr en ik zouden hier graag naar toe gaan….denkertje voor dochter en mama en meteen US time 😋….graag….wij wonen in de buurt van Hoorn/Zaandam/Amsterdam

 • Reageer Patricia Brouwer 9 maart 2019 at 09:38

  Jeetje wat veel reacties!! Maar ik gok het er toch op🙌🏻Ik zou heel graag op 14 maart met mijn 12 jarige zoon naar Arnhem gaan! Het is een hele lieve puber, maar praat liever niet over wat hem bezighoudt. Terwijl ik zoooo benieuwd ben!!! Misschien dat het toneelstuk een mooie ingang geeft om te praten over zijn puberleven❤️

 • Reageer Liek 9 maart 2019 at 10:31

  Wow eindelijk een goed stuk wat er geen doekjes om windt, dicht bij de realiteit staat en onze angsten goed weergeeft! Ik zou graag meeloten voor mij en mijn bonusdochter van 14 jaar. Tuurlijk ga je het gesprek met ze aan, ben je natuurlijk de deur, maar een beeld zegt meer dan 1000 woorden! Duimen duimen duimen! Succes allemaal!

 • Reageer Ragnild Zonneveld 9 maart 2019 at 11:15

  Ik zou graag meet mijn dochter Anouk gaan in Amersfoort, Groningen of Leeuwarden!

 • Reageer Mariëlle 9 maart 2019 at 11:34

  Met onze zoon van 13. Heel graag!! Super leuk om samen te doen toch?! Het liefst in Arnhem. ☺️

 • Reageer Dorien 9 maart 2019 at 11:37

  WoW zou graag met mijn puberdochter gaan. Het liefst in Amersfoort.

 • Reageer Anita Breuring 9 maart 2019 at 12:02

  Ik zou hier heel graag met mijn dochter van 13 heen gaan, lijkt me super leuk! Voorkeur voor Amsterdam 😉

 • Reageer Judit Kuipers 9 maart 2019 at 12:07

  Te gek! Ik zou graag met mijn 14 jarige dochter gaan, komt ze tenminste ook eens van de bank af 😳!! Graag in Groningen, 17 april

 • Reageer marieke 9 maart 2019 at 13:46

  graag voor mn vriendin en haar 11 jarige dochter.

 • Reageer Marleen Castermans 9 maart 2019 at 15:15

  Ik wil heel graag meeloten voor mijn 10-jarige kleindochter en haar met dit probleem worstelende ouders.

 • Reageer Chantal Homburg 9 maart 2019 at 17:36

  Met mijn 13 jarige 2-vwo kind natuurlijk! In Utrecht graag

 • Reageer Vanessa Sieslieng 9 maart 2019 at 17:52

  Super graag met mijn zoon van 14, in Amsterdam of Zaandam, wil zijn belevingswereld beter begrijpen. Zodat we beter kunnen communiceren. Een leuk uitje samen!

 • Reageer Cindy Antonissen 9 maart 2019 at 18:19

  Ik zou hier heel graag heen gaan met mijn 14-jarige zoon! Hij moest op de basisschool flink op zijn tenen lopen. Nu zit hij in de tweede klas op vmbo-kader (volgens juf groep 6 flink boven verwachting, ze suggereerde toen zelfs om op praktijkonderwijs te gaan kijken bij de open dagen). Altijd een basisinformatie geweest en door hard werken en inzicht in zijn adhd in groep 7 en 8 gegroeid. Zo zelfs dat hij volgens de toetsen vmbo-t aan zou kunnen. Nu zit hij op zijn plek en gaat het hem goed af. Met techniek zelfs beste in de klas! Trots op hem, dus hij verdient een gezellig uitje.

 • Reageer Wilma 9 maart 2019 at 21:54

  Met mijn zoon van 12 die het volgende schooljaar naar het voortgezet gaat…12-plusser, dus. Lieve Vrouw, Amersfoort

 • Reageer Janette Kroesen 10 maart 2019 at 09:44

  Ik loot graag mee. Ik had op je FB pagina al een uitleg gegeven:-)
  Het liefst zou ik als moeder 5 jaar onder een steen willen liggen en eronder vandaan komen wanneer alke pubergevaren geweken zijn. Helaas kan dit niet en zit ik er middenin met een puberdochter van 15 en puberzoon van 14.
  En mijn god wat zijn ze lief 🎵

 • Reageer Shern 10 maart 2019 at 10:26

  Oh jeetje ik ben zo bang wat komen gaat met mijn 12 jarige. Maar misschien helpt dit juist om meer los te laten.

 • Reageer Soemini Huisman 10 maart 2019 at 12:55

  Ik zou graag met mijn 12 jarige dochter #Naomi heen willen😅 moet er toch echt aan geloven dat ze naar de middelbare school gaat en dat ik dat zelf maar ook mijn dochter enorm spannend vinden #wederomeennieuwhoofdstuk

 • Reageer Ursula Wayop 10 maart 2019 at 20:30

  Lijkt me geweldig om met mijn 14-jarige dochter naar toe te gaan! Mochten we de mazzelaars zijn, dan zou ik graag 3 april in De Krakeling gaan kijken 🙂

 • Reageer Mirjam 11 maart 2019 at 07:39

  Wow. Klinkt als supergaaf en erg confronterend.
  Stel dat ik kaarten win, zou ik graag met onze oudste zoon van bijna 15 op 5 april in Hengelo willen gaan.

 • Reageer Tessa 19 maart 2019 at 17:31

  Wanneer komt de uitslag?

 • Laat je reactie achter