Relax, Zwanger

10 zwangerschapscadeaus die écht leuk zijn om te krijgen

Toen ik wereldkundig had gemaakt dat ik zwanger was, werd ik bedolven onder de aandacht én zwangerschapscadeaus. Zo lief! Omdat ik zelf wel wat tijd nodig had om te wennen aan het idee dat ik moeder werd, belandden alle spullen de eerste maanden ongeopend in een grote doos, achterin de kast. Het meeste heb ik er later met veel plezier uitgehaald. Toch liggen een paar cadeaus daar nog steeds te verstoffen. Omdat het niet helemaal mijn smaak is. En omdat Benja jammer genoeg niet met 38 knuffels tegelijk kan spelen, hoe schattig ze allemaal ook zijn. Om dit soort kastopvulling bij jouw vriendin/zus/nicht/collega te voorkomen: 10 cadeaus waar je een zwangere zéker blij mee maakt:

1. Chocola: omdat ze nu 24/7 een goed excuus heeft
Ik kan normaal gesproken al niet van chocola afblijven, maar tijdens mijn zwangerschap was het hek echt van de dam. Volgens mij heeft elke zwangere last van vreetkicks. Lekkere dingen zijn daarom altijd welkom. Als het ook nog leuk is verpakt, is dit cadeau een schot in de roos. Deze bijvoorbeeld. Waar ik trouwens behoorlijk chagrijnig van werd, is alles wat ik negen maanden lang niet mocht eten. Alcoholvrije bubbels of vegetarische filet americain verzachten de pijn (een beetje).

2. Cadeaubonnen: omdat de hormonen met haar geld aan de haal gaan
Als je zwanger bent gaan die hormonen in je lijf met je aan de haal, of je wilt of niet. Het gevolg: een onbedwingbare behoefte om te shoppen! Voor je het weet zit je urenlang achter je laptop online bestellingen af te rekenen. Om te voorkomen dat de zwangere steeds haar creditcard plundert, geef je haar (een gepersonaliseerde) cadeaukaart. Laat die postbode maar sjouwen.

3. Relax Mama Zwangerschapskalender: omdat ze een wekelijks hart onder de riem nog nooit zo nodig heeft gehad
Ik was tijdens de zwangerschap niet zo iemand die alle websites afstruinde naar informatie en precies wist wanneer de baby zijn donsvachtje verloor en zijn oogjes opende. Eigenlijk was alleen op zondagavond vaste prik voor Joost en mij: raden wat voor soort groente Benja aankomende week wordt. Jammer dat de Relax Mama zwangerschapskalender toen nog niet uit was, want ik had daar graag een wekelijks ‘hart onder de riem’ aan toegevoegd.

4. Ouderwets kaartje via de post: voor een vette glimlach
Negen maanden lang opende ik met een grote glimlach de brievenbus. Er lag namelijk elke week wel een kaartje in om ons te feliciteren met de komst van onze kleine spruit. Soms was het pakket wat groter en zaten er sokjes of een slabbetje bij. Dan was het helemaal feest! (en realiseerde ik me dat ik zelf nooit zo attent ben geweest bij anderen. Sorry!) Geen tijd om naar de winkel te gaan of juist nu geen postzegels in huis? Beste handig dat het tegenwoordig ook allemaal online kan. #helemaalrelaxmama

5. Mok van de Club, omdat ze er nu toch bijna bij hoort
Nu de Club van Relaxte Moeders niet alleen maar boeken heeft, maar ook echte club-producten is dit natuurlijk het perfecte geschenk om haar welkom te heten bij ‘de club’. Je vindt deze fijne mokken met het logo of deze wijze les in de Shop van Relaxte Moeders. Het is tenslotte nooit te vroeg om te leren dat ‘die andere moeders ook maar wat doen!’

En trouwens… in die shop ook rompertjes met de tekst ‘die andere baby’s doen ook maar wat’. Misschien ook wel goed om te weten 😉

6. Bodylotion: al is het maar voor het idee
Met zo’n snel uitdijende buik is striae niet altijd te voorkomen. Geen idee of het daadwerkelijk helpt, maar ik vond het fijn om in ieder geval het gevoel te hebben dat ik daar iets tegen kon doen. Daarom smeerde ik me suf. Bijkomend voordeel: toen Benja wat groter was reageerde hij op de bewegingen die ik tijdens het insmeren met mijn hand over mijn buik maakte. De tummy cream van Rituals was mijn favoriet. Al heb ik ook weleens gehoord dat mensen die niet van smeren houden nog steeds tientallen tubes crème in de kast hebben staan. Check dus wel eerst even of de zwangere hiervan houdt.

7. Boeken: want gedeelde smart is halve smart
Je hele lijf slaat op hol tijdens een zwangerschap. Je buik, borsten en wallen groeien met de dag, terwijl – zeker in mijn geval – het besef van wat er allemaal staat te gebeuren wel wat tijd nodig heeft om net als de baby in te dalen. Wat leesvoer kan daarom fijn zijn. Zodat je begrijpt wat zich allemaal binnenin je afspeelt en wat je kunt verwachten. Al is het maar om te weten dat je niet de enige bent met jeukende borsten, op hol geslagen hormonen en traanbuizen zonder stop.

Om opmerkingen als: ‘Ga je nou alweer zo vroeg naar bed?’ of ‘Ik heb lekker carpaccio bij de boodschappen meegenomen’ te voorkomen, ook wat boeken voor vaders. Want met een goed ingelezen partner doe je niet alleen hem, maar vooral haar een groot plezier.

Boeken van Uitgeverij Snor zijn trouwens altijd goed, omdat ze niet alleen fijn lezen maar er ook heel mooi uitzien. Het oog wil tenslotte ook wat.

8. Zwangerschapsmassage: want de beste inspanning is ontspanning
Ik vond het best heftig, die eerste weken van de zwangerschap. Ik was blij, enthousiast en dankbaar, maar tegelijkertijd ook misselijk, doodmoe en diep onder de indruk van mijn veranderende lijf. Om daar een beetje van bij te komen boekte ik een zwangerschapsmassage. Wat was dat fantastisch! Even ontspannen als je hele wereld op z’n kop staat is zo fijn. Toen ik met verlof ging kreeg ik dit cadeau nogmaals, van vriendinnen. Ze hadden me niet blijer kunnen maken.

9. Share! omdat je daar zelf ook blij van wordt
Toen ik zwanger was kwamen vriendinnen vaak met tassen vol spullen naar me toe. Van een babybadje tot een Puckababy en van een wiegje tot kleertjes en beddengoed, ik mocht alles lenen. Onwijs fijn, zeker in een tijd waarin je toch al een vermogen kwijt bent aan alles wat je moet aanschaffen.

10. Eén groter cadeau: omdat ze al die leuke prullaria toch wel krijgt
Ze zijn echt heel schattig, al die kleine frutsels als mutjes, slabbetjes, speentjes en knuffels. Maar soms is het juist fijn om een groter cadeau te geven. Iets wat de zwangere voor zichzelf misschien te duur vindt of daarna juist van de uitzetlijst kan schrappen. Zamel bijvoorbeeld geld in voor een zwangerschapsfotoshoot of een bijdrage voor de babymoon. Geeft misschien wat minder leuk, maar de zwangere heeft er wel écht wat aan.

Wat je ook geeft, volgens mij is het belangrijkste dat je je probeert in te leven in de zwangere. Wat voor type is ze? Een gipsafdruk van een zwangere buik of belly-painting is bijvoorbeeld niet mijn kop thee, maar ik weet zeker dat er vrouwen zijn die daar ontzettend blij van worden. En mocht je toch iets krijgen wat niet helemaal bij je past: onthoud dat de gever het met liefde voor je heeft uitgezocht. En dat er niks mis is met cadeautjes opnieuw inpakken en doorgeven aan iemand anders.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter