Leer

Tien offline alternatieven voor beeldschermende tieners

Via de Facebook-pagina van de Club kwam de vraag of we eens een post konden maken over verveling bij tienerjongens als ze niet met een scherm bezig (mogen) zijn. ‘Ik ben op zoek naar een lijstje tips voor mijn zoon van elf wanneer hij niet weet wat doen zonder scherm.’ In het kader van: u vraagt wij draaien, legde Elsbeth haar Instagram-volgers deze vraag voor en Miloe maakte er een blog van!

Gemiddelde schermtijd per dag: 3 uur en 49 minuten. Als mijn iPhone vertelt hoeveel uur ik met hem (haar?) heb doorgebracht schrik ik vaak. Had ik die uren niet nuttiger kunnen doorbrengen? Hardlopend bijvoorbeeld, mediterend, opruimend, wandelend of pastasaus kokkerellend? 

Nog lastiger vind ik het als ik zie dat het telefoongebruik van mijn twaalfjarige dat van mij evenaart. Want gebruik ik mijn iPhone ook voor werkmails, bankzaken en apps met medemoeders over wanneer de gymkleren mee naar school moeten, de tiener houdt het vooral bij Youtube, op grote afstand gevolgd door Brawl Stars en WhatsApp. Uren kan hij tot mijn grote frustratie op de bank/ wc/hangend tegen het aanrecht/ lopend doorbrengen met staren naar filmpjes van in mijn ogen stompzinnig schreeuwende jongens. 

Natuurlijk hanteren we een maximum telefoontijd per dag, anders gaat de wifi eraf. Maar soms glipt de controle ertussendoor omdat ook wij druk zijn, of moe, of ook niet meer weten wat we moeten verzinnen tegen het eindeloze gescherm. Mijn twaalfjarige vindt namelijk veel andere dingen saaaaaai: gitaar oefenen, lezen (op de Donald Duck na, eerste tip: koop een stapel oude exemplaren) de honden uitlaten, de vaatwasser uitruimen (oké, met dat laatste klusje heeft hij een punt.). Ook ik zocht dus naarstig inspiratie voor schermloze activiteiten.

Met behulp van jullie tips heb ik een lijstje van tien alternatieven voor een scherm gemaakt. Ik ga een aantal zeker introduceren!

1 Klusjes doen

De suggesties varieerden van boodschappen doen (met een budget), en daarna koken, tot stofzuigen en de wc schoonmaken. Ik verwacht niet dat dit hier thuis direct juichend wordt ontvangen, al gaat zingend de tafel dekken danwel afruimen steeds beter (dat we vervolgens met onze handen moeten eten wegens gebrek aan bestek verhoogt de sfeer alleen maar).

2 Gezelschapspelletjes

De toevoeging ‘gezelschap’ heb ik nooit begrepen, wij zitten meestal vijf minuten nadat de dobbelsteen is gegooid met de helft van het oorspronkelijke aantal spelers aan tafel wegens ruzie over de spelregels. Uit jullie tips blijkt dat vooral Skip Bo en Ticket to Ride populair zijn bij tieners. En geen spel, maar het knikkerbaanbouwsysteem Gravitrax schijnt ook goed te zijn voor een paar uur schermloos vermaak. 

3 Breinpuzzels

Kendama

Als het regent en gezelschapsspelletjes zijn niet gezellig, dan houden volgens sommige ouders woordzoekers, ingewikkelde kubussen of sudoku’s tieners een tijdje zoet. En voor Elsbeths dochter Keet biedt de Kendama (naast het skateboard) ook goed het nodige vermaak.

4 Badderen of douchen

Wij hebben geen bad meer, maar douchen, sowieso prettig om in deze leeftijdsfase een of meerdere keren per dag te doen, houdt de tiener zeker een half uur weg bij zijn telefoon. 

5 Buiten spelen 

Voetbal staat voor veel jongens met stip op één, maar de tip om samen te gaan sporten vind ik ook een goede. Mijn oudste vindt het erg leuk om met zijn onhandige moeder te stoepranden, of misschien is er in de buurt een trimbaan? Skateboarden, steppen en hutten bouwen werden ook vaak genoemd. Dat laatste vindt mijn zoon overigens een rare bezigheid als je een huis hebt. Een on- en offline combinatie is ook een goed idee: Pokémon Go doet de mijne nog vaak, andere moeders raadden geocoaching aan en buiten filmpjes maken met de iPad. Verder: stuur ze naar buiten met een fotografie-opdracht, maak een handboog en pijlen (of kopen bij de Decathlon) en knikkeren is ook weer helemaal hip!

6 Een museumjaarkaart kopen

En doe jezelf er meteen ook een cadeau! Mijn twaalfjarige neem ik binnenkort mee naar Het Tropenmuseum en Naturalis staat ook hoog op de lijst. 

7 Vliegtuigen vouwen en vulkanen maken

Knutselen vindt mijn tiener ook saaaaaaaaaai, maar voor de creatievelingen onder jullie kinderen: vliegtuigen vouwen en er dan een wedstrijd mee doen was een tip, of strips tekenen. Op Pinterest kun je lege bladen downloaden om een stripboek van te maken (bijvoorbeeld hier). Verder kwam de tip voor Diamond Painting, en de Panasonic 3D pen van Action vinden veel tieners blijkbaar ook tof. Ook schreef een moeder dat haar 12-jarige had ontdekt hoe hij vulkanen kon maken van (baking) soda en blijk je parachutes te kunnen fabriceren van plastic zakjes, stof, naald, draad en legopoppetjes. Wie iets makkelijkers zoekt: laat ze Fortnite-wapens uit karton knippen of een ontwerp tekenen voor een nieuwe slaapkamer.

8 Vriendjes

Voor mij met stip op één. Al moeten ze worden geregeld via de app en zitten ze als ik niet oplet, samen naar hun schermpjes te staren.

9 Laat ze zich vervelen

De meest genoemde tip, want: ‘goed voor de creativiteit,’ zeggen velen van jullie. Mijn ervaring is dat het vooral zenuwslopend is voor ouders. Aanvulling van opvoedkundige Tischa Neve (die ook het fijne boek Pubers zijn leuk schreef): ‘het is voor pubers inderdaad ook wel goed als je niet te veel voor ze invult. En af en toe helemaal geen prikkels is ook helemaal niet slecht. Vaak pakken ze dan inderdaad uiteindelijk zelf wel wat op.’ In het verlengde hiervan stuurde iemand overigens ook deze briljante tip: laat ze in hun sop gaarkoken.’

10 Heb vertrouwen

Tot slot een tip van ouders met al volwassen kinderen: het komt goed. Net als mijn tiener van de ene op de andere dag stopte met Fortniten, zal ook YouTube op een gegeven moment ingeruild worden voor iets anders. Meisjes bijvoorbeeld. Zelf probeer ik minder te foeteren en meer het goede voorbeeld te geven. Als hij thuiskomt van school, klap ik mijn laptop dicht en/of leg mijn telefoon weg, ook als ik dringend iets af moet maken. Ik geef hem minimaal een paar minuten volledige aandacht, en daarna bespreken we hoe zijn middag eruitziet. Zo hoop ik hem te laten zien: jij bent belangrijker dan mijn beeldscherm. 

Meer lezen over kinderen en schermtijd? Eerder publiceerden we dit blog over kinderen en beeldschermen.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter