Kook

Tempeh saté met kokosmelk en rode peper

In nieuwste kookboek van The Holy Kauw Company heet Backyard Cooking en staat – het zal je niet verbazen – vol met recepten die je in de tuin kunt maken. Dus zeker ook met barbecue-recepten. Omdat je zelf waarschijnlijk al heel wat vleesrecepten kunt bedenken voor de barbecue, deel ik hier graag een vegetarische variant van het satéstokje!

“Laat de tempeh lang marineren voor optimale smaak. Als je dit klusje ’s ochtends klaart, de tempeh in je koelkast zet en zelf een ommetje maakt, dan heb je ’s avonds een supersnel en lekker maaltje.”

Dit heb je nodig voor een 2 personen diner

  • 50 g tempeh
  • 10 el zoete ketjap
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 tl sambal
  • sap van 1 limoen
  • 1 el 5 spice powder
  • 2 tenen knoflook, zeer fijn gehakt 2 el pindakaas
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 rode peper, schoongemaakt, fijngehakt
  • 2 lente­uitjes, in ringen
  • peper & zout
  • 1 el gehakte koriander
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes (optioneel)

EXTRA NODIG: saté­prikkers

Foto: Simone van Rees Fotografie

Zo maak je het:

  1. Snijd de tempeh in blokjes van 1 x 1 cm. Maak een marinade van de helft van de ketjap, 1 el olie, de sambal, 1 el limoensap, 5 spice powder en 1 teen knoflook. Schep hier voor­zichtig de tempehblokjes in om. Laat minstens 2 uur marineren, langer is nog lekkerder.
  2. Steek de BBQ aan.
  3. Maak de saus. Doe de pindakaas, de rest van de ketjap, de kokosmelk, de rode peper en rest van de knoflook in een pannetje en verwarm dit al roerend tot een mooie egale saus. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Rijg de tempeh aan saté­prikkers en rooster de spiesen op de BBQ rondom goudbruin en gaar.
  5. Serveer met de saus en bestrooi met de lente­ui, koriander en sesamzaadjes.

Backyard cooking

Aanvankelijk wilden Arno en Mireille van The Holy Kauw Company een kookboek maken dat perfect was voor een road trip. Maar nu het ernaar uitziet dat velen van ons een groot deel van de vakantie in de achtertuin zullen doorbrengen werd het een kookboek dat het vakantiegevoel oproept als je thuisblijft. In de achtertuin de heerlijkste gerechten maken, op een kampvuur, bbq of op een eenpitsstelletje. Zo lijkt de maaltijd in eigen tuin een etentje in de Zuid-Europese buitenlucht. En dat is toch een fijn idee. Het boek kost €21,99 en is hier te koop.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

  • Reageer Relax Mama Backyard-menu - Club van relaxte moeders 20 juni 2020 at 06:55

    […] Die staan er ruimschoots in. Voor degenen die eens minder vlees op de bbq willen deel ik hier graag deze tempeh saté, want die vind ik er heerlijk […]

  • Reageer Relax Mama - eten in de tuin - menu - Club van relaxte moeders 5 juni 2021 at 17:38

    […] saté. In het kookboek Backyard Cooking staat ook een goeie vegetarische variant: deze tempeh saté. We eten het met stokboord, een salade en piementos de padron die ik eerder een keer beschreef […]

  • Reageer Relax Mama laatste loodjes menu - Club van relaxte moeders 1 juli 2022 at 07:27

    […] saté. In het kookboek Backyard Cooking staat ook een goeie vegetarische variant: deze tempeh saté. We eten het met stokboord, een salade en piementos de padron die ik eerder een keer beschreef […]

  • Laat je reactie achter