Leer

Spoedcursus ruzies oplossen

Denk jij: ah gezellig meivakantie! Of zie je er tegenop omdat je kroost iets te vaak in elkaars vaarwater zit en in de vakantie nóg meer tijd heeft om elkaar in de haren te vliegen? Ben je dat ook spuugzat en heb je soms geen idee hoe je moet omgaan met die kijvende kinderen in huis? Speciaal voor de meivakantie plukte ik wat tips uit het dit jaar verschenen boek Maakt me niet uit wie er begon! dat ik samen met opvoedkundige Eva Bronsveld schreef. Ik hoop dat je er wat aan hebt de komende dagen!

Tip 1: Besef dat het overal gebeurt en dat het nut heeft

Wat de reden van de ruzies ook is, het is belangrijk om te beseffen dat het in ieder huishouden gebeurt. Zie ook dit onderzoekje. En: het is niet jouw schuld, én het is nog leerzaam ook. Want door thuis met je broer of zus te ruziën leer je in een veilige omgeving hoe je met elkaar om kunt gaan en wat wel en niet handig is om te doen. Broertjes en zusjes zijn het beste oefenmateriaal dat er is. Als ze thuis goed kunnen leren ruzie maken, dan geef je ze een stevige sociale basis, waar ze de rest van hun leven nog veel profijt van zullen hebben.

Tip 2: Laat ze niet (alleen maar) ploeteren, help ze een handje

Dan kun je nu denken: mooi, het is ergens goed voor, ze zoeken het zelf maar uit, het komt vanzelf goed. En ja, dat is ook vaak zo en het is ook goed voor ze als ze er alleen uit komen. Dus op je tong bijten en pas komen kijken als de gemoederen hoog oplopen kan een strategie zijn. Het nadeel hiervan is dat kinderen dan eigenlijk nooit begeleid worden in dat deel van de ruzie waarbij ze er nog makkelijk samen uit kunnen komen. Zeker als je kinderen hebt bij wie het uiteindelijk vaak ontaardt in een stevig conflict is dit niet zo effectief. Het is een beetje hetzelfde als een kind dat weinig aanleg heeft om te leren fietsen een fiets geven en zeggen: ‘Rij maar weg’. En dat je dan iedere keer pas in actie komt nadat het ter aarde is gestort. Kinderen leren door vallen en opstaan. Dit geldt ook voor ruzie maken. Het is belangrijk dat kinderen over bepaalde vaardigheden beschikken voordat je ze helemaal aan hun lot overlaat.

Tip 3: Tel eerst even tot tien (of tot honderd)

‘Hou. Nou. Eens. Op!’ of ‘En nu ben ik er helemaal klaar mee!’ Je bent echt niet de enige moeder of vader die uit zijn slof kan schieten als het weer eens heibel is. Het kan best wat moeite kosten om zelf de verstandigste te blijven. Maar, wil je je kinderen helpen hun conflicten op te lossen, dan is het toch de moeite waard om tot tien te tellen (of tot honderd) en het volwassen aan te pakken.

Tip 4: Begin met stap 1 van ons TOP-model!

Het oplossen van ruzies kan in drie stappen. En die drie stappen goten Eva en ik in een handig model dat we als geheugensteuntje het TOP-model noemden. De T staat voor Troosten. Het heeft namelijk geen zin om een ruzie gelijk op te willen lossen als er allerlei emoties spelen. Troosten betekent hier dat je begint met oog hebben voor de emoties die er zijn: dat je verdrietige kinderen troosten en boze kinderen kalmeert.

Tip 5: Probeer te ontdekken wat iedereen wil

De O uit het TOP-model staat voor Ontdekken: Als de emoties (een beetje) gezakt zijn, is het tijd om de kinderen te helpen bij het herkennen en erkennen van elkaars belang of behoefte. Pas als duidelijk is wat alle kinderen graag willen of nodig hebben, zullen ze in staat zijn oplossingen te bedenken.

Tip 6: Plannetje

Zijn de emoties gezakt én weet iedereen van elkaar wat de behoeften of belangen zijn, dan is het tijd om samen een geschikte oplossing te vinden. Stel jezelf dan vooral op als mediator en niet als scheidsrechter of politieagent. Zij hebben ruzie, dus jij hoeft niet voor ze te bedenken hoe zij het op moeten lossen. Het enige wat jij hoeft te doen, is ze te helpen om samen een oplossing te vinden.

Tip 7: Grijp soms ook gewoon naar quick fixes

Ja ja, dit klinkt allemaal wel logisch, maar soms is er gewoon even geen tijd om ruzie te maken of heb je wel wat anders aan je hoofd. Grijp dan gewoon naar de quick fixes. Parkeer de ruzie bijvoorbeeld. Hoe je dat doet is natuurlijk helemaal afhankelijk van de situatie. De ene keer zul je ‘stop’ moeten roepen en ze uit elkaar moeten halen, de andere keer is het misschien het handigst om de ruzie gewoon te negeren (als ze elkaar niet de hersens in slaan) en zelf stoïcijns door te gaan met wat je doet. En een andere keer is de beste oplossing misschien om ze letterlijk voor een filmpje te parkeren. Of probeer de lucht te klaren met humor. Hoe gekker hoe beter. Het helpt jezelf trouwens ook om minder boos te zijn.

Tip 8: Doe mee met ons webinar!

In een blog als dit kunnen we wat tipjes van de sluier oplichten, waar je hopelijk al wat aan hebt. Maar net als dat leren ruzie maken is als leren fietsen, geldt dat ook voor leren omgaan met de ruzies van je kinderen. Het is best lastig en het is logisch als je dit niet gelijk als een pro in de vingers hebt. Wil je er wel meer over leren? Opvoedkundige Eva Bronsveld kan hier heel goed en veel uitgebreider over vertellen dan we in dit blog doen. Daarom organiseren we op 13 mei aanstaande een webinar hierover. Heb je zin om mee te doen (live of op een ander moment?) Je vindt alle informatie over dit webinar hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Ruzie - Club van relaxte moeders 28 april 2022 at 12:36

    […] er nou net aan de hand?” vraag ik terwijl ik mijn bh omhoog sjor. In mijn hoofd herhaal ik het TOP-model uit het boek van Elsbeth en Eva (Troosten- Ontdekken wat iedereen wil- Plannetje maken). Helaas heb […]

  • Laat je reactie achter