Leer

relaxt op stedentrip mét kinderen, het kan!

New York, Rome of Stockholm met het hele gezin? Doen! Eva schreef het boek Kids & the City – 12 ultieme stedentrips met je kinderen. In deze Relax Mama Masterclass deelt ze haar geheime plekjes en tips voor de beste stedentrip met kinderen.

‘Toen we een paar dagen geleden een snikhete gele taxi uit rolden om na een dag reizen aan te komen in een klein, stoffig en heet appartement zonder balkon, hadden we niet meteen een halleluja-gevoel. Je weet wel: dat moment aan het begin van een ‘normale’ vakantie, dat je je koffers dumpt om een duik in het zwembad te nemen. En dat je dan daarna met een cocktail op je ligstoel neerploft en meteen al in de geniet-modus zit. In plaats daarvan zetten mijn vriend en ik de airco’s in alle kamers aan – die meteen enorm begonnen te ratelen – en keken we elkaar aan met een gedesillusioneerde blik. ‘We zijn er,’ mompelden we. We spraken het niet uit, maar we dachten allebei stiekem: waar zijn we aan begonnen?’

Zo omschreef ik onze aankomst in New York in een blog vorig jaar. Die zomer ‘woonden’ mijn man, onze zesjarige dochter Reza en ik bijna zes weken lang in New York. Ik had altijd al gefantaseerd over een verblijf in zo’n brownstone in Brooklyn met een trappetje naar de voordeur net zoals de woning van de Huxtables in The Cosby Show (al stond die in werkelijkheid ergens in Manhattan, ontdekte ik later). Toen we net aankwamen, dacht ik dat het misschien toch een beetje gekkenwerk was om met een jong kind naar één van de grootste en drukste steden ter wereld af te reizen en te verwachten dat dat leuk zou zijn. Reizen met jonge kinderen is vaak al stressvol genoeg als je ‘gewoon’ naar een camping in Frankrijk of bungalow in de Achterhoek gaat. Maar binnen 24 uur was dat gevoel helemaal omgekeerd. Slaap doet al veel voor je gemoedstoestand en we werden ook vrolijker toen we bij daglicht ontdekten hoe kindvriendelijk New York was. We hebben een geweldige tijd gehad, ook onze dochter Reza. ‘Ik mis New York’, zegt ze een jaar later nog regelmatig.

Dat er een superleuke speeltuin met gratis zwembad is midden tussen de hippe boetiekjes, dat moesten meer mensen weten!

Stedentrips met kinderen: het geheim

In New York ontstond het idee voor mijn boek. Want dat er een superleuke speeltuin met gratis zwembad speciaal voor kinderen is, midden tussen de hippe boetiekjes in Soho, dat moesten meer mensen weten! En in geen enkele reisgids lees je dat er in Brooklyn openbare barbecues met picknicktafels staan met uitzicht op de skyline van Manhattan en dat pal daarnaast een speelplaats is. Terwijl dat soort plekken essentieel zijn om een stedentrip voor kinderen én ouders leuk te maken.

Stedentrips zijn gewoon ontzettend gaaf en waarom zou je daarmee stoppen als je kinderen hebt? Ik ben met mijn gezin na New York voor dit boek nog naar Porto, Antwerpen, Rome, Stockholm, Rotterdam en Parijs geweest. Alle reisjes waren een succes, voor ons én voor Reza. Het geheim van een fijne stedentrip met het hele gezin? Denk aan de behoeftes van je kind, net zoals je dat thuis doet. Ga sightseeën, maar in een rustig tempo. Heb niet de illusie dat je alles kunt zien en doen wat je zonder kind zou zien en doen, maar geniet juist van de andere kant van de stad die je ervaart als je er met je gezin bent. Misschien skip je het Empire State Building in New York omdat je jonge dochter al die lange rijen niet trekt en wijntjes tot diep in de nacht op straat in de hippe Romeinse wijk Trastevere zitten er niet in. Maar ik vond dat helemaal niet erg. Het heeft namelijk wel wat om uren door te brengen in een speeltuin tussen de locals of je lunch te nuttigen op een picknickkleedje in het plaatselijke park. Je ziet meer de échte stad dan alleen de toeristische kant.

Mijn 10 tips voor een geslaagde stedentrip met kinderen

1. Relax!

Doe niet te veel. Denk aan wat je zonder kinderen zou doen en selecteer een kwart van die activiteiten. Pas je aan aan je kind en kijk wat bij de leeftijd past. Heb je een makkelijke baby? Dan hobbelt die misschien wel mee in de kinderwagen of draagzak. Maar een bewerkelijke peuter die per se zelf wil lopen is al een stuk lastiger. En lange afstanden afleggen met peuters en kleuters werkt vaak niet. Vanaf een jaar of vijf, zes gaat dat lopen vaak alweer stukken beter (al komt ooit het onvermijdelijke ‘ik ben moe’). Doe rustig aan en probeer niet alle highlights te zien.

2. Kien je verblijfplaats goed uit

Met jonge kinderen kan één kleine hotelkamer lastig zijn omdat je na hun bedtijd geen kant meer op kunt. Ga tijdens een weekendje Groningen of een citytrip New York voor een fijne familiekamer of appartement. En als het even kan, kies je een hotel met zwembad, zodat je de kinderen elke dag iets in het vooruitzicht kunt stellen na een ochtend bezienswaardigheden aflopen.

3. Niet per se een CityPass

Elke stad heeft tegenwoordig wel zo’n pas die je kunt kopen om veel highlights met korting kunt bekijken. Maar met kinderen ga je meestal niet naar zoveel attracties en haal je de kosten voor de pas er misschien niet uit. Bovendien mogen jonge kinderen in bijna alle steden toch al gratis of met korting in musea.

4. Step of springtouw (of skateboard)

Een step meenemen is echt een aanrader. Opvouwbare steps prop je zelfs in een koffer. Voor kinderen is het honderd keer leuker om mee de stad in te gaan als ze op hun step mogen sjezen. Ook iets simpels als een springtouw kan al uitkomst bieden. Touwtje springend door de stad wandelen is al veel leuker dan gewoon lopen. En Elsbeths dochter Keet heeft heel wat steden op haar skateboard onveilig gemaakt.

5. Cadeautjes

Neem op reis altijd nieuw vermaak mee. Koop bij een goedkope winkel leuke tekenspullen, knutselspullen en andere kleine cadeautjes. Je houdt de kinderen er zoet mee tijdens de reis, maar ook in restaurants. Handig want tijdens een stedentrip ga je veel uit eten.

Eva’s dochter Reza in Dumbo (Brooklyn) in New York

6. Speurtochten

Geen kind houdt niet van het avontuur van een speurtocht. Je kunt ze eventueel ook zelf maken door een gratis stadskaart aan je kind te geven en een stickervel erbij. Omcirkel de plekken die je wilt zien en een sticker waard zijn. Veel musea hebben gratis speurtochten bij de balie.

7. Doe het anders

Doe andere dingen dan je zonder kinderen zou doen. Een stedentrip is pas leuk als het leuk is voor iedereen, dus ook de kids. Ga zwemmen of picknicken in het park. Bind in de winter schaatsen onder en zoek in de zomer speeltuinen met waterspoeiers op. Ga niet uit dineren maar uitgebreid lunchen, ‘s middags hebben de kinderen meer energie dan ‘s avonds. Je doet het allemaal net even anders dan wanneer je zonder kinderen op citytrip zou zijn en dat is prima.

8. Ga fietsen

Buitenlandse steden zijn weliswaar niet zo op fietsers ingericht als Nederland, maar toch is het heerlijk om op citytrip te fietsen. Je doorkruist binnen no time te stad en kinderen vinden het meestal hartstikke leuk om op een tandem, in een bakfiets of fietskarretje op sleeptouw genomen te worden.

9. Hop on hop off bus

Hoe afgezaagd ook, kinderen vinden het vaak te gek om bovenin deze dubbeldekker bussen te zitten (mijn dochter noemt ‘m standaard de hop-en-hen-bus) en je ziet zo alle bezienswaardigheden in de stad zonder dat de kids te veel hoeven te lopen.

10. Improviseer

Maar improviseer niet te veel. Laat los dat je per se dat ene museum en die ene kerk wilt zien, maar kijk in wat voor stemming jullie – en vooral de kinderen – die dag zijn. Stop voor ijs als de kinderen moe zijn en neem ze mee naar een museum als het regent. Maar overdrijf het improviseren niet: vaak leiden spontane plannen tot gezoek en extra reistijd, dat trekken jonge kinderen soms heel slecht. Bovendien gedijen kinderen goed bij duidelijkheid: dit gaan we doen vandaag (en laat ze ook meedenken over het schema).

Eva Munnik (1976) is auteur en freelance-journalist voor televisie en tijdschriften. Voor het boek Kids & the City – 12 ultieme stedentrips met je kinderen reisde ze samen met haar dochter en man naar de leukste steden om precies uit te zoeken waar je moet zijn om als gezin te genieten van een verrassende citytrip. Het boek kost €20,00 en is hier te koop. 

 

 

 

 

 

 

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter