Kook

Slimme Fish & Chips

Deze zomer kwam Jamie Oliver weer met een nieuw kookboek. Alweer? Ja alweer. Maar hé, zoals je misschien wel weet ben ik een groot Jamie-fan, dus ik word hier wel blij van. Dit boek heet Jamie 7 x anders en draait om een aantal producten die we met zijn allen vaak kopen, zoals: broccoli, bloemkool, worst, kip, aardappel etc. Van ieder product geeft Jamie 7 verschillende gerechten. Vandaar dus die titel. Ik ga volgende week uitgebreider aandacht besteden aan het boek, maar voor deze week alvast een recept uit het hoofdstuk ‘Witvisfilet’. Het is een recept voor Fish & Chips met baconkruimels, geprakte erwten en vlugge muntsaus.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 800 g aardappels
  • olijfolie
  • 1 plak gerookt ontbijtspek van goede kwaliteit
  • 100 g oudbakken brood
  • 50 g bloem
  • 1 groot ei (vrije uitloop)
  • 4 x 125 g witvisfilet, met huid,
  • zonder schubben en graten van duurzame herkomst
  • 500 g diepvriesdoperwten
  • 1 bos munt (30 g)
  • extra vierge olijfolie
  • rodewijnazijn

En zo maak je het (bereidingstijd 45 minuten):

Verwarm de oven voor op 220 °C. Boen de aardappels, snijd ze in de lengte in partjes van 2 cm, schep ze om met 1 eetlepel olijfolie en een snufje zeezout en zwarte peper, en spreid ze uit op je grootste bakplaat. Bak ze 40 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn, en schep ze halverwege om.

Snijd ondertussen het spek in grove stukjes en doe ze in een keukenmachine. Scheur het brood in stukjes, voeg ze samen met 1 eetlepel olie toe, hak er fijne kruimels van en verdeel ze over een bord. Strooi de bloem op een tweede bord en kluts het ei in een derde, dieper bord.

Haal de visfilets eerst door de bloem, dan door het ei, laat ze uitlekken en druk ze in de baconkruimels.

Leg ze op een bakplaat en bak ze 15 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn.

Kook de erwten in een pan gezouten kokend water, giet ze af en prak ze fijn. Pluk de muntblaadjes, doe ze in een vijzel, wrijf er een pasta van en roer er 1 eetlepel (van elk) rodewijnazijn en extra vierge olijfolie door, en peper en zout naar smaak.

Serveer de vis en patatjes met de erwten en kloddertjes muntsaus.

ENERGIE VET VERZ. VET EIWIT KOOLHYD. SUIKER ZOUT VEZELS
555 kcal 14,7 g 2,4 g 39,1 g 69,5 g 9,1 g 1,1 g 10,2 g

Jamie Oliver: 7 x anders

Dit recept komt uit het boek 7 x anders van Jamie Oliver. In dat boek vind je meer dan 125 recepten. Jamie maakt met 18 favoriete alledaagse ingrediënten (van broccoli en paprika tot kipfilet en gehakt) spannende variaties voor elke dag van de week. Per recept gebruikt hij maximaal 8 ingrediënten. Het boek kost €29,99 en is onder andere hier te koop.

7 x anders van Jamie Oliver is verschenen bij Kosmos Uitgevers © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2020 7 Ways) Fotografie: Levon Biss

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter