Kook

Relax Mama-weekmenu 56

Ik ben komende week alleen thuis met Teun, omdat Henno en Keet mijn zijn tweeën op het snowboard staan. Voor ons eten ga ik kijken of ik hier en daar bij buren kan aanschuiven…. Mijn vriendin Eva wilde het Relax Mama-weekmenu voor haar rekening nemen deze week en daar ben ik heel blij mee. Eva eet zelf geen vlees, maar haar kinderen wel. In haar menu zie je hoe ze dat aanpakt. Ik vind haar weekmenu er in ieder geval lekker uitzien en heb het vermoeden dat ik wel een paar dagen van haar overneem!

Maandag: Zoervleis met friet

Maandag ben ik zelf niet thuis omdat ik dan een yoga-opleiding volg. Mijn (Maatsrichtse) ouders komen oppassen in Eindhoven en ze zullen dus wel gaan carnavallen met de kinderen. Dit is dus een prima dagje voor zoervleis met friet want dat hoort net zo bij carnaval als de prins. Ik knipte het recept hiervoor ooit uit de Allerhande. Toen stond er nog bij dat dit recept afkomstig was van Robin Berben, de eigenaar van cafe Chique. En omdat iedereen in Mestreech weet dat je daar het lekkerste zoervleis kunt eten, leek me dit een heel geschikt recept. Ik heb net even zitten googelen en hier vind je het recept. Erg jammer dat ik geen vlees meer eet want dit is echt heerlijk. Serveer er frieten en goeie mayo bij. Alaaf!

Dinsdag: Geroosterde bloemkoolsoep

Vandaag is een lekker relax-dagje. De hele dag in pyjama rondhangen, koekjes bakken, spelletjes doen, (voor)lezen, lekker kneuteren dus. Daar hoort wat mij betreft een lekker soepje bij. Normaal gesproken zou ik dan een van mijn gebruikelijke soeprecepten maken, maar omdat het voor jullie niet leuk is als ik steeds dezelfde soepreceptjes aanlever ging ik op zoek naar een nieuw recept. Ik wilde voor de geroosterde bloemkoolsoep uit het boek van Rens Kroes gaan, maar toen ik net even zocht kwam ik direct een heleboel lekker uitziende recepten voor bloemkoolsoep tegen, bijvoorbeeld deze.

Ik ben hele benieuwd want ik heb nog nooit bloemkoopsoep gegeten en hoop nu stiekem dat dit mijn nieuwe ontdekking gaat worden.

Woensdag: Kippenpasteitjes

Ik hou nooit zo van eten uit blik maar mijn jongste bleek dol op kippenragout uit blik toen ze het een keer bij een vriendinnetje at. Toen wilden de oudste twee het ook eens proberen en ook zij vinden het heerlijk. Ze eten nu dus regelmatig kippenpasteitjes maar deze week wil ik het eens zelf gaan maken. Ik ga maandag het recept van mijn moeder vragen want die maakt de lekkerste kippenragout van de wereld. Voor jullie vond ik vast deze die er ook heerlijk uitziet

Voor mezelf maak ik champignonragout zodat ik gezellig mee kan eten. En om het nog een beetje verantwoord te maken zetten we er gewoon heel veel rauwkost naast.

Donderdag: Kip-feta-rijstschotel

Dit is een van de favoriete recepten van onze kinderen en het is heel simpel. Wat heb je nodig:

 • kip-dingen zoals kippenpootjes, kipkluifjes of kippendijen (iets met vel of vet eraan geeft het meeste smaak maar gewoon kipfilet kan evt ook)
 • een ui
 • twee tenen knoflook
 • pak rijst
 • twee blikken gepelde tomaten
 • tijm (naar smaak)
 • kippenbouillon
 • groene olijven
 • fetakaas

Hoe maak je het:

 • bak eerst de kip goed aan in flink wat olijfolie
 • schep de kip in een ovenschaal
 • fruit in het overgebleven vet de ui en knoflook
 • gooi de rijst erbij en schep alles goed om
 • voeg dan de gepelde tomaten gelijk toe, de tijm en de kippenbouillon (als straks alles in de ovenschaal zit, dan moet de rijst goed onder staan dus daar moet je de hoeveelheid bouillon op afstemmen)
 • schenk alles over de kipdingen
 • zet alles in de oven op zo’n 200 graden.

Het moet volgens het originele recept zo’n 30 minuten in de oven maar hier duurt het meestal langer voordat de rijst goed gaar is. Gewoon af en toe even kijken en proeven en zo nodig doorroeren of wat bouillon erbij schenken. Op het laatst nog even de olijven erdoor zodat die goed kunnen mee warmen. Wij zetten de blokjes feta meestal op tafel zodat iedereen die naar eigen smaak kan toevoegen maar je kunt die ook nog even mee in de oven zetten zodat ze iets zachter worden. Net wat je lekker vindt. Voor mezelf maak ik een portie zonder de kip.

Vrijdag: Tortillapizza’s

Vandaag een simpel dagje. Pizza’s gemaakt van tortilla’s. Alles wat je nodig hebt is een stapel tortilla’s, tomatensaus (ik gebruik hier de geroosterde tomatensoep van uit Relax Mama in de keuken voor die we hier De soep van Els noemen) en kaas en daarnaast natuurlijk het favoriete beleg van alle mee-etende mensen. Als we dit eten blijven vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen meestal graag mee eten, iedereen maakt dan gewoon zijn eigen pizza.

eva en kinderenEva Bronsveld

Eva is spreker, trainer en schrijver op het gebied van opvoeding en onderwijs. Ze woont samen met Frank en hun drie kinderen Sofie, Mees en Lise. Eva werkte ook mee aan mijn boek Relax Mama in de Keuken. Daarin vertelt ze hoe je het gezellig houdt aan tafel (en hoe je ze aan tafel houdt). 

Eva en ik hebben het afgelopen jaar ook samen het boek Samen spelen, wat nou delen geschreven. En haar boek Temperamentvolle kinderen is onlangs de achtste druk verschenen! (dat noem ik dus gewoon een bestseller) 

Meer over Eva en wat zij doet:
– www.evabronsveld.nl
– temperamentvollekinderen.nl

Wil je het weekmenu al eerder in het weekend ontvangen? Sinds kort mail ik ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle artikelen die de week ervoor op de Club van Relaxte Moeders zijn verschenen. Die probeer ik op zaterdagochtend of soms zelfs op vrijdagavond te versturen. Als je dat handig vindt, vul dan onderstaande formulier even in!

Ja, ik wil de nieuwsbrief van de Club van Relaxte Moeders graag ontvangen!

* indicates required
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

 • Reageer Diana van Ewijk 19 maart 2017 at 15:17

  Wat leuk om mijn bloemkoolsoep recept hier te treffen 🙂 Nu ben ik natuurlijk heel erg benieuwd: hoe is ‘ie bevallen?

 • Laat je reactie achter