Kook

Relaxt Relax Mama Weekmenu

Deze week maakte Maaike het weekmenu voor ons. Ze volgt ons weekmenu al jaren. Ik ontmoette haar ook jaren geleden, in de kleedkamer van het zwembad waar onze jongsten allebei zwemles hadden. Daarna kwamen we elkaar steeds op de vreemdste plekken tegen, waaronder in een dierenpark in Spanje. Ze zit op dit moment midden in een verhuizing en vond toch nog tijd om dit menu te maken. Wat dus wel relaxed moet zijn, want tijd voor ingewikkelde maaltijden heeft ze op moment niet.

Maaike: “Ik ben moeder van drie dochters tussen de tien en veertien, we zijn net verhuist en hebben dus genoeg te doen. Het eten is deze periode dus vooral lekker makkelijk. Ik kook al twaalf jaar elke avond glutenvrij omdat twee van mijn dochters coeliakie hebben en dus echt geen gluten kunnen verdragen. Voor het avondeten hoeft dat helemaal niet ingewikkeld te zijn dus het is voor al een heel relaxt weekmenu geworden.”

Maandag: drie lagen oven

We beginnen de week lekker makkelijk met alles uit de oven: Bietjes, kip-kluifjes en rösti-rondjes. Dat doe ik als volgt in de oven:
Ik halveer voorgekookte bietjes, en leg die op de bakplaat met een klodder smeuïge roomkaas (Paturain bijvoorbeeld, Boursin brokkelt te veel).
Op de volgende bakplaat de rösti-rondjes en op de derde de kip-kluifjes. Ik doe alles gewoon zo lang in de oven als wat op de kip-kluifjes staat. Lekker makkelijk!

Dinsdag: Mihoen met garnalen en mango

Mihoen is van nature glutenvrij en snel klaar: win win! Dit recept van mihoen met garnalen en mango is een aanrader.

Woensdag: Bakjeseten met taco’s

Wij zijn dol op bakjeseten, zo kan iedereen samenstellen wat hij lekker vindt en kunnen de kinderen voorzichtig nieuwe smaken proeven meer inspiratie. Wij doen dit vaak met taco’s, die zijn namelijk ook nog glutenvrij! Voor inspiratie hiervoor, zie deze pagina.

Donderdag: Stamppot brie appel knolselderij  (Vega)

Op donderdag is het tijd voor stamppot. Deze vegetarische stamppot (of zoals ze het zelf noemen: gratin) vinden wij lekker.

Vrijdag: Springrolls

Verse loempias, je kunt ze in de keuken klaarmaken en op tafel zetten, maar echt relaxt is het natuurijk als iedereen dit zelf doet.  In een springroll kun je doen wat je wilt. Bij ons op tafel staat bijvoorbeeld dit:
rijstvellen (verkrijgbaar bij de toko), komkommer, paprika, julienne wortel, veldsla, avocado, mango, geroosterd sesamzaad, wasabi sesamzaad, verse korriander, verse munt, verse (liefst aziatische) basilicum, pinda’s, glasnoodles (of mihoen), grote garnalen, gerookte kip, rosbief (van de vleeswaren afdeling), vissaus (ingrediënten op gluten checken), Chilisaus (ingrediënten op gluten checken), sojasaus (ingrediënten op gluten checken)

Er zijn heel veel instructievideo’s voor het rollen op internet te vinden. Bijvoorbeeld deze:

Zaterdag: Ouderwetse kaassouflé met bloemkool en gebakken aardappeltjes

Jaren geleden leerde ik via het Relax Mama Weekmenu de kaassouflé van Elsbeth’s moeder kennen en sindsdien is het altijd feest als deze op tafel komt. Ik maak twee keer de hoeveelheid en nog willen ze meer. Hij blijft wel lekker aan je dijenplakken dus niet voor elke week. Je vindt het recept voor de kaassouflé hier.

Zondag: borrelen en verse soep

Geen maaltijd maar lekker bijkletsen met soep en lekkere hapjes. Eerst een kop verse soep van groente dan hebben ze de vitamines al binnen. Daarna een borrelplank met: toastjes met kaasjes, plakjes droge worst en olijven mogen niet ontbreken. We gebruiken dan de toastjes van van der Meulen omdat die “gewoon” glutenvrij zijn.

De groentesoep maak ik als volgt:
Bak een ui en wat knoflook glazig, voeg de groente (van het seizoen, uit de aanbieding, wat je nog hebt liggen of waar je trek in hebt) toe laat nog een minuut of 10 stoven, voeg 1,5L water en 3 bouilloblokken (wel even de ingredienten op gluten checken) en 2 geschilde aardappels in stukken toe. Nog 15 minuten laten koken en pureren met de staafmixer.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Facebook berichten april 2022 - Ik ben glutenvrij 6 mei 2022 at 05:00

    […] Glutenvrij relaxt mama weekmenu […]

  • Reageer De 12 beste glutenvrije blogs van april 2022 - Ik ben glutenvrij 10 mei 2022 at 18:56

    […] Relaxt mama weekmenu […]

  • Laat je reactie achter