Kook

Relax Mama Weekmenu van Willemijn

Ik leerde Willemijn vorige maand kennen op de bruiloft van onze blogger Marloes en daar vertelde ze over haar liefde voor koken en eten. En zo ontstond het plan voor dit weekmenu! Willemijn is dit jaar voor zichzelf begonnen als redacteur en moeder van twee zoons. Je kunt haar hier volgen op insta!

Willemijn: ‘Als redacteur met een voorliefde voor kookboeken zal het je niet verbazen dat ik van koken en eten hou. In het weekend stort ik me graag op een nieuw kookboek of recept maar door de week hou ik het simpel. Ik woon samen met drie mannen die, als ze te laat eten krijgen, ongelooflijk hangry kunnen worden dus time is of the essence. Ik bestel wekelijks mijn boodschappen online en bedenk dan meteen het menu. We eten eigenlijk elke week wel een keer soep (tip: maak een dubbele portie en vries in) en verder probeer ik een aardige verdeling te maken qua rijst, aardappelen, pasta, bonen en (homemade) fastfood. Ik hou in zoverre rekening met de kinderen dat ik niet te pittig kook. Ik probeer meermaals per week wel iets te maken wat iedereen lekker vindt maar een 4/4-score is zeldzaam dus daar streef ik ook niet naar.’

Maandag: erwtensoep

Pakjesavond is niet compleet zonder erwtensoep. Veel mensen zien er tegenop om dit zelf te maken maar als je eenmaal weet hoe, wil je niet anders meer. Ik leerde dit recept van mijn lieve schoonmoeder, je vindt het hier.

Dinsdag: gnocchi uit de oven

Zin in een gezonde maaltijd met veel groente na al die pepernoten en chocola. We eten circa drie keer in de week geen vlees en ik probeer steeds vaker om op die dagen helemaal plantaardig te koken. Op de website www.degroenemeisjes.nl staan veel toegankelijke vegan recepten. Merel van De Groene Meisjes schreef ook een boek, Vegan voor iedereen, en het recept voor gnocchi uit de oven dat daarin staat, maak ik heel vaak. Toen ik het de eerste keer maakte, vroeg ik me af of ik dat handje Parmezaan niet zou missen maar nee dus. Je vind het recept hier op de site van Susan Aretz, ook een aanrader trouwens 😉

Woensdag: tagliatelle met zalm & komkommer

Woensdagmiddag staat in het teken van zwemles en voetbal, ben doorgaans om half zes thuis en moeier dan na een gemiddelde werkdag. Weinig tijd en puf om te koken dus ik val terug op een van mijn klassiekers: tagliatelle met zalm & komkommer.

Donderdag: spruitjesstamppot met chorizo

Een supersimpel recept vandaag, de spruitjesstamppot met chorizo uit het kookboek Oma’s stamp- & stoofpotjes. Ik hou eigenlijk niet zo van gekookte aardappels (dat komt denk ik door die zakjes poederjus die er in mijn jeugd standaard bij werden geserveerd, brrr), maar in de winter eet ik graag stamppot.

Dit heb je nodig voor vier personen:

 • 1 kg kruimige aardappels, geschild in blokjes
 • 500 gr spruitjes, gehalveerd
 • 250 gr chorizo, ontveld en in blokjes
 • 30 gr roomboter
 • 500 gr kerstomaatjes, gehalveerd
 • zout en peper naar smaak

Zo maak je het:

 • Breng een ruime pan water aan de kook. Voeg de aardappels en de spruitjes toe en kook in 20 minuten gaar.
 • Verhit ondertussen een droge koekenpan op middelhoog vuur en bak de chorizo in 5 minuten krokant.
 • Giet de aardappels en de spruitjes af, voeg de roomboter toe en stamp tot een puree. Breng op smaak met zout en peper.
 • Roer de chorizo en de kerstomaatjes door de stamppot.
 • Verdeel de stamppot over de borden.
Vrijdag: broodje pulled jackfruit

Wij thuis zijn groot fan van Karin Luiten alias Koken met Karin, al haar boeken staan keurig op een rijtje in de boekenkast. Haar nieuwste boek Vega zónder pakjes & zakjes  is wat mij betreft een gat in de markt. Ik wil graag meerdere keren per week vega of vegan eten maar vind de meeste vleesvervangers naar karton smaken. Dit recept voor een broodje pulled Jackfruit uit het hoofdstuk ‘Fastfood’ is perfect om het weekend mee in te luiden.

Zaterdag: ovenfriet en sushi

Geen zin om te koken… Voor de jongens maak ik ovenfriet, broccoli en bloemkool (tip: als kinderen iets te kiezen hebben qua groente, eten ze er eerder en meer van) en good old vissticks. En wij eten sushi op de bank met een glas witte wijn erbij zodra de jongens op bed liggen. Cheers!

Zondag: pilav

Dit is denk ik het eerste recept ooit dat ik van mijn moeder leerde maken, een echte retro-klassieker. Niet heel gezond maar mijn kinderen zijn er dol op (net als ik vroeger). Je vindt mijn moeders recept hier.

Bonusbakrecept!

Dit recept komt uit het kookboek Tahin van Esther Erwteman. Ik ben niet zo’n bakker maar bananenbrood gaat er altijd in, en deze variant is heerlijk. Tip: vries losse plakken bananenbrood in, zo heb je altijd iets lekkers als je er zin in hebt.


TAHINBANANENBROOD

Dit heb je nodig:

 • 50 g kristalsuiker
 • 150 g lichte basterdsuiker
 • 120 g roomboter op kamertemperatuur
 • 2 grote eieren
 • 30 ml (half)volle melk
 • 30 ml tahin
 • 250 g volkorenmeel
 • 1 theel. baking soda
 • snufje zout
 • 25 g geroosterd sesamzaad
 • 2 (zeer) rijpe bananen, plus 1 extra

Zo maak je het

 • Verwarm de oven voor op 180 °C.
 • Bekleed een bakblik (25 x 10 cm) met bakpapier of vet het goed in met olie of boter.
 • Mix in een keukenmachine of met een handmixer de twee soorten suiker met de roomboter goed door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe. Meng vervolgens de melk en tahin erdoor.
 • Voeg het meel, de baking soda en het zout toe en spatel een paar keer om tot alles goed in het beslag is opgenomen. Voeg op het laatst het sesamzaad toe.
 • Prak de bananen fijn met een vork. Voeg toe aan het beslag en meng goed.
 • Schep het beslag in de cakevorm. Halveer de extra banaan in de lengte en leg de twee helften naast elkaar op het beslag.
 • Bak de cake in de voorverwarmde oven in 50-55 minuten. De cake is gaar als je er met een satéprikker in prikt en deze er droog uit komt.
 • Laat de cake in het bakblik 10 minuten afkoelen voordat je hem op een rooster uitstort en verder af laat koelen.
 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina
 • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Die is nu tijdelijk maar €9,98! (dat is voor de helft van de prijs!) Check de Shop van Relaxte Moeders!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter