Kook

Relax Mama weekmenu: sportende kinderen!

Het blijft een gepuzzel: voor het hele gezin eten op tafel krijgen als iedereen op een ander tijdstip bij een training of clubje moet zijn. Ik kreeg een noodkreet van Angelique wiens ene puber van zes tot half acht sport (en met wie ze nog mee moet) en de andere om acht uur ergens moet zijn. ‘Heb je tips?’ vroeg ze. Dus die oproep gooide ik op Instagram, waarna mijn inbox volstroomde. Vol met tips, maar ook met kreten van herkenning. Voor iedereen die hier ook mee worstelt: ik hoop dat je wat aan de tips en gerechten uit dit weekmenu hebt!

Wat in ieder geval duidelijk naar voren komt is dat voorbereiding key is. Of dat nu van te voren koken is, van te voren nadenken, of op tijd eten uit de vriezer halen is: regeren is vooruitzien en ook het halve werk. Verder hoorde ik van verschillende kanten dat er ovens bestaan met warmhoudlades. Dat blijkt ook een uitkomst te zijn, en Amy en Tessa zweren bij de slowcooker. Waar ik dan ook weer geen ervaring mee heb. Michelle kookt in de ochtend en zet dan alles klaar per persoon zodat ieder pakt wanneer het zijn tijd is, en Annalies zegt” ‘leer zo snel mogelijk de kinderen zelf koken!’ Mijn redding is juist mijn man die me deze stress meestal uit handen neemt. Nadia geeft aan dat haar vroeg sportende kind voor de training havermoutpap en erna een opgewarmde hap, Voor opgewarmde happen hieronder genoeg tips.

Maandag: kook een avond eerder. Cajun kip uit de oven

Barbara en vele anderen gaven de tip om een avond eerder te koken en iedereen zijn eigen portie op te laten warmen. Wat dacht je ervan om deze cajun kip uit de oven van Jamie Oliver een keer te maken op een zondagavond. De oven doet het meeste werk terwijl jij naar Boer zoekt vrouw kijkt. De volgende dag kan iedereen zijn portie zelf opwarmen en het zelf aftoppen met yoghurt en rucola.

Dinsdag: Pastasalade!

Naast pastamaaltijden uit de vriezer (deze doet het bij ons heel goed!), worden er ook veel pastasalades gemaakt voor sportende kinderen. Angelique was hier zelf ook al opgekomen en maakt die met gerookte kipfilet, komkommer, appel, sla (afhankelijk van wat er in de aanbieding is), pasta, sladressing. Ernaast zet ze: tomaatjes, zilveruitjes en paprika wat iedereen naar wens kan pakken.
Ik moest denken aan deze lekkere pastasalade van Susan Aretz die ik al lang niet meer heb gemaakt.

Woensdag: Soep

Ook (maaltijd)soepen kwamen voorbij tussen de tips. Toen ik googelde welke soep is handig voor het sporten? kreeg ik dit antwoord: ‘Voor sporters is soep op basis van peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen een ideale krachtbron.’ Ik houd van rode linzensoep met rode linzen, ui, wortel, en tomaten, dus gooi ik die er maar weer eens in. Dit recept lijkt er op!

Donderdag: zorg dat je altijd maaltijden in de vriezer hebt: butter chicken

Onze vriezer puilt altijd uit met eten voor Keet om mee te nemen naar het skatepark. Zij warmt het daar zelf in de magnetron op. Daarom maakte ik al vaker vul-je-vriezer-weekmenu’s. Daar haalde ik dan ook de inspiratie voor het gerecht van donderdag uit: butter chicken. Het recept dat ik graag volg is van Eef Kookt zo en vind je hier. Oja, bij ons is vanwege de clubjes donderdag wrap-dag, en Google leerde mij dat je butter chicken ook prima in een wrap kan stoppen 😉

Vrijdag: kies een gerecht dat in maximaal 20 minuten klaar is: noodles zijn altijd goed

Heb je niks in de vriezer, ben je het er vergeten uit te halen of heb je wel zin om te koken maar nauwelijks tijd? Noodles to the rescue! Met wokgroenten ben je altijd snel klaar. Bijvoorbeeld zoals deze van de Allerhande.

Zaterdag: Kook dubbel, bijvoorbeeld een hele grote ovenschotel

‘Ovenschotels for life hier,’ schreef Saskia me. Dus was ik natuurlijk benieuwd wat haar favoriete is. En als je die dan dubbel maakt dan heb je dubbel winst 😉 Deze lasagne doet het goed bij hun.

Zondag: ‘Bakjes eten’ en iedereen zelf laten pakken

Neelke maakt op dit soort dagen alles klaar voor pokebowls zodat iedereen zelf kan pakken en dat vind ik ook een top-tip. Dit kan natuurlijk ook met ingrediënten voor bijvoorbeeld een pastasalade.

Nog meer tips nodig?

Toen ik bezig was met deze tips verzamelen en dit blog schrijven, bedacht ik me – een tikje laat – dat ik dit eerder had geïnventariseerd. Jaja, begin dit jaar was er al een blog met exact ditzelfde thema, maar andere gerechten. Misschien haal je daar ook nog wat uit. Kijk maar hier.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter