Kook

Nasi met garnalen en omelet

Dit recept stuurde Henriëtte (moeder van Arjan en Rianne) in toen ik naar succesrecepten vroeg voor in het boek Relax Mama in de Keuken. Bij Henriëtte thuis aten ze vroeger veel Indisch. Deze nasi kwam regelmatig op tafel. Ze maakt ‘m nog steeds op dezelfde manier als haar moeder. Soms eet ze er kipsaté bij, soms maakt ze ‘m vegetarisch met blokjes tofu.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 350 g (bruine) basmatirijst
  • 2 el milde zonnebloemolie of kokosolie
  • 1 dikke stengel prei (ca. 150 g), in ringen
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
  • 2 tl koenjit (geelwortel)
  • 3 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 1⁄2 witte kool, kern verwijderd en in dunne reepjes (ca. 300 g)
  • 250 g gekookte roze garnalen
  • 3-4 eieren
  • een kleine handvol verse koriander, peterselie of bladselderij, fijngehakt
  • kroepoek en ketjap en sambal oelek voor erbij

En zo maak je het (in ongeveer een half uur, als de rijst is afgekoeld):

Stoom of kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Voor het beste resultaat laat je de rijst helemaal afkoelen, want dan wordt de nasi straks minder papperig.

Verhit 1 el olie in een wok en roerbak de prei, knoflook en gemberwortel 2 minuten. Voeg de koenjit en ketoembar toe en bak kort mee. Schep de witte kool erdoor en roerbak enkele minuten tot de kool zacht is. Meng de rijst erdoor en roerbak nog 3-4 minuten tot alles goed is gemengd en de rijst mooi geel van kleur is. Voeg de garnalen toe en bak ze 1-2 minuten mee. Bak ze niet te lang, want daar worden ze droog en taai van. Breng de nasi op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit en laat de nasi afgedekt even staan.

Het omeletje
Bak intussen een omeletje. Klop de eieren met wat zout en peper los in een kom. Verhit in een koekenpan 1 el olie en schenk de eieren erin. Bak er op matig vuur een omelet van; laat het ei met een deksel op de pan stollen. Laat de omelet op een bord glijden en rol op. Snijd in plakjes.

Opscheppen maar
Schep de nasi in kommen en verdeel er de omeletrolletjes over. Strooi er wat fijngehakte kruiden over en serveer met kroepoek en extra ketjap en sambal.

Relax Mama in de keuken (pocketeditie) is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het gaat €9,99 kosten.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax mama -kook samen met je kinderen - weekmenu - Club van relaxte moeders 30 april 2021 at 17:01

    […] groente en met een zakje nasikruiden als je voor simpel gaat. Of je maakt hem helemaal zelf, zoals dit fijne recept van Henriëtte. Dat staat in het boek Relax mama in de keuken (check hieronder de toffe moederdagaanbieding […]

  • Laat je reactie achter