Kook

Relax Mama weekmenu single mom Fieke

Terwijl ik op wintersport ben, maakte Fieke voor ons het weekmenu. Ik volg Fieke sinds een tijdje op Twitter en vind haar een van de grappigste moeders aldaar. Ben haar daarna ook op Insta gaan volgen en zie haar daar regelmatig lekker kokkerellen voor haar zoon Tijn (van tien).

Fieke: “Ik ben (alleenstaande) moeder van Tijn en ik werk in de kinderopvang waarin ook kinderen met een extra zorgvraag (of beperking) worden opgevangen. Daarnaast begeleid ik collega’s met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt in een horeca gelegenheid. In mijn vrije tijd doe ik niets liever dan uitgebreid koken, schrijven en een beetje op social media hangen (twitter en instagram beiden @Fiekevo).
Ik eet graag gezond en met Tijn is dat nog wel eens zoeken. Doordeweeks eet ik graag gemakkelijk en snel. In het weekend neem ik uitgebreid de tijd om te koken en ontspan hier dan ook echt van. Maar avonden waarbij het een simpel AVG’tje is of dat ik zo moe ben dat ik er nog net een boterham met kaas in weet te drukken, zijn er genoeg.”

Maandag: ‘gezonde’ kapsalon

Momenteel ons favoriete gerecht. In plaats van shoarma en gefrituurde frietjes, gebruik ik kip en aardappelpartjes uit de oven met véél ijsbergsla en komkommer en tomaten. In plaats van knoflooksaus vind ik een (mager) yoghurtsausje met zout, peper en veel knoflook erg lekker!

Zo maak ik ‘m:
De aardappels kruid ik met ‘patat en frites’ kruiden en een klein beetje olijfolie. Deze gooi ik in de oven op 200 graden en hussel ze af en toe om. Ondertussen snijd ik de kipfilet in reepjes en kruid deze met ‘shoarma’ kruiden en wat olijfolie. Deze bak ik goudbruin. Zodra de aardappels gebakken zijn gooi ik de kip erop en een laag geraspte (30+) kaas. Dit schuif ik nog even in de oven tot de kaas gesmolten is. Daarna aftoppen met een flinke lading ijsbergsla, komkommer en tomaten.

Dinsdag: Pasta Bolognese

De vriendin van mijn ex vertelde onlangs trots dat Tijn een enorm bord pasta bolognese naar binnen gewerkt had. Mijn mond viel open van verbazing, want bij mij eet hij vrijwel geen pasta. Ik moest dit recept uiteraard hebben. Het is best veel werk vanwege de lange kooktijd. Deze saus maak ik dan ook in het weekend in grote hoeveelheden en vries het in voor spaghetti of lasagne. Het recept is van Miljuschka, je vindt het hier.

Woensdag: romige courgettesoep met spekjes en champignons

Vanwege mijn werk ben ik vaak laat thuis. Gemak dient de mens en zo heb ik dus áltijd soep in de vriezer liggen.  Lekker met een ciabatta en smeersels erbij. Ik eet graag vegetarisch en bij deze soep kun je de spekjes gemakkelijk weglaten. Een tijd terug deelde ik dit recept op mijn blog.

Donderdag: Garnalen met hollandse wokgroenten

Zelf ben ik niet zo’n fan van de wok, maar van dit gerecht dan weer wel. Vooral lekker snel en makkelijk. Voor het recept gebruik ik Hollandse wokgroenten maar je kunt elke zak kiezen die je wil.  Ik vind het zelf extra lekker om een scheut sesamolie en een sheut ketjap-sesam woksaus toe te voegen (gewoon uit zo’n flesje)

Zo maak ik ‘m:
Op hoog vuur wok ik in olijfolie de Hollandse wokgroenten. Zodra ze gaar lijken te worden voeg ik een flinke scheut sesamolie toe en niet mokken maar nog even verder wokken. Dan de wokgarnalen erbij en een scheutje ketjap-sesam saus. Kort laten pruttelen en klaar! De noodles bereid ik volgens de algemene bereidingswijze.

Vrijdag: Couscoussalade

Mijn ultieme comfort food! Ik eet dit gerust drie dagen achter elkaar als diner maar ook heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld BBQ’s. Volgens mij heeft het officieel een andere naam en is het niet volgens authentiek recept maar zo vind ik ‘m al jaren het lekkerst. Tijn wordt er nog steeds niet heel wild van maar ik blijf stug volhouden.

Benodigdheden:

 • Couscous
 • komkommer
 • tomaat
 • oranje paprika
 • feta
 • verse munt
 • bosui

Voor de dressing:

 • Extra vierge olijfolie
 • 2 tenen knoflook
 • zout
 • peper
 • citroensap

Het maken is vrij makkelijk. Ik bereid de couscous volgens algemene bereidingswijze met een snuf zout en scheut olijfolie. Alle ingrediënten snijd ik heel fijn en flikker ik bij elkaar (die kleurtjes!). Voor de dressing pers of pureer ik de knoflook, doe het in de olijfolie (echt wel een flinke laag) samen met zout, peper en een beetje citroensap. Let wel op met de knoflook, té veel heeft er bij mij ook wel eens voor gezorgd dat iedereen in een straal van 3 meter gillend wegrende.

Zaterdag: Risotto met tuinerwten (of zoals ik ze hier noem: Tijnerwten) spek en ui

Tijn houdt niet zo van risotto’s. Zo jammer, want ik wel. Na tijden verschillende dingen proberen gaat deze er wél goed in. Het recept is van de Appie en vind je hier.

Zondag:  Zelfgemaakte hamburgers met salade

De laatste tijd vind ik het steeds leuker om zelf hamburgers te maken. Vooral met de kruiden ben ik flink aan het experimenteren. Zo gooi ik nu naast een ei en paneermeel bij half om half gehakt wat uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, nootmuskaat, komijnzaad, wat chilivlokken, zout, peper en wat Provençiaalse kruiden bij. De hamburgers bak ik en als laatste smelt ik er een plakje cheddar over. Tomaat, komkommer, augurk, bacon en dat op een italiaanse bol opbouwen. Lekker met een simpele frisse salade erbij.

 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

 • Reageer Relax mama weekmenu Fieke - Club van relaxte moeders 30 september 2022 at 07:24

  […] volg de leuke moeder Fieke op Instagram en daar zie ik haar altijd enthousiast koken. Ze maakte al eerder een weekmenu voor ons, en toen ze deze week in mijn timeline opdook vroeg ik of ze het leuk vond het weer eens […]

 • Laat je reactie achter