Kook

Relax Mama-weekmenu 31

Het wordt weer mooi weer deze week! Wat fijn voor de mensen uit regio Zuid die nóg een week vakantie hebben. En voor na school is het ook best prettig. Ik doe weer een weekmenu waarbij ik niet lang in de keuken hoef te staan. Alleen maandag iets langer. Maar hé, dan wordt het ook slechts 22 graden 😉

imageMaandag: Luie roti

Wij zaten dit weekend te borrelen en picknicken in Utrecht bij de Muntbrug en toen zag ik wat mensen roti eten die ze besteld hadden. Sindsdien heb ik er ook trek in. Daarom trappen we de week af met de luie roti uit weekmenu 6. Dat is echt mijn favoriete nieuwe recept dat ik dankzij dit weekmenu heb leren kennen.

 

Dinsdag: Pasta met (duurzame) tonijn

image1Van Nienke kreeg ik afgelopen week dit visrecept in mijn mailbox. Nienkes man is visboer en ze gaf ons in weekmenu 23 al de tip van visfrietjes. Ze mailde me dit: “Omdat het bloedheet is en ik echt geen boodschappen wilde doen is het dit geworden en het was heerlijk. Het is een recept waarbij je echt heel makkelijk dingen kan veranderen. Het is ook goedgekeurd door de kinderen (op de zilveruitjes na).”

Ingrediënten voor ongeveer 2 volwassenen en 2 kinderen:

– 2 grote en 2 kleine moten verse tonijn
– peper en zout
– 200 gram pasta (bijvoorbeeld fussicil… Laat maar.. elleboogjes?)
– bouillonblokje
– 150 gram gemengde sla
– 2 flinke eetlepels groene pesto

Naar smaak toevoegen:
– kappertjes
– zilveruitjes
– tomaat
– pijnboompitten

En zo maak je het:

Kook de pasta met het bouillonblokje en volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet het af in een vergiet en spoel het af met koud water. Doe de pasta daarna in een kom met de gemengde sla, garnering naar smaak en meng met de pesto door elkaar.

Bak de tonijn daarna kort op middelhoog vuur in een hete pan om en om. Kruid de tonijn met peper en zout terwijl je bakt. De tonijn mag nog roze blijven vanbinnen.

Toen ik deze zomer in het prachtige Monterey Aquarium was in California werd ik me weer even heel bewust van de rampzalige overbevissing van tonijn. Daarom ga ik op zoek naar duurzame (en dolfijnvriendelijke) tonijn. Want die is er wel degelijk. Waar weet ik ook niet precies, maar dat ga ik vragen bij de visboer. Als je geen verse moten koopt, kun je op het keurmerk letten, waarbij de groen sticker staat voor ‘goede vis’, geel voor ‘2e keus’ en rood staat voor ‘vermijden’. Op deze site kun je ‘jouw’ tonijn opzoeken.

Schermafbeelding 2016-08-28 om 13.55.35

Woensdag: Pekingeend met pannenkoekjes

Woensdag wordt het weer 26 graden. Een mooie dag voor weer een ultra simpel gerecht. Ik had hem ook in weekmenu 9 al opgenomen: de pekingeend met pannenkoekjes die Susan van Smulpaapje op haar site heeft staan. Veel makkelijker wordt het niet. Je moet natuurlijk wel een toko of Surinaamse winkel in de buurt hebben.

Donderdag: sushi en teppanyaki voor Keets verjaardag

Het is bij ons de tijd van de verjaardagen. Keet wordt donderdag 12 (!). Ze vierde haar verjaardag vorige week al uitgebreid samen met haar broertje, dus we krijgen op de dag zelf geen visite. We gaan met zijn viertjes naar de Japanner. Omdat Keet ook wel eens in zo’n restaurant wil eten waar de koks naast je op een teppanyaki-plaat het eten aan het maken zijn.

Vrijdag: Spareribs op de barbecue (met echt die gepofte zoete aardappel er bij!)

En voor vrijdag is de voorspelling weer 26 graden en volle zon. Ik heb mijn buurman Jaap (ken je hem nog van die overheerlijke pasta uit weekmenu 7) gevraagd of hij spareribs wil meenemen van zijn werk. Hij werkt namelijk voor de mooie keten duurzaam varkensvlees, waar ik de teksten voor schrijf. Ik heb het vermoeden dat het gelijk een gezellige burenbarbecue wordt. Ik doe er maiskolven bij, wat rauwkost, stokbrood én ab-so-luut die gepofte zoete aardappel van het afgelopen weekmenu er bij, want die was echt magisch. Dikke vette aanrader dus.

Dat was hem voor deze week. Ik wens jullie een hele fijne zomerse en smakelijke week toe.

  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formuliertje op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige 30 weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Dit voorjaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter