Kook

Relax single mama weekmenu

Als jullie dit lezen zit ik met mijn kont in Londen, om met het hele gezin bij een wedstrijd van Keet aanwezig te zijn. Superfijn dat Lonneke deze week het weekmenu voor ons wilde maken. Lonneke is 31 jaar en moeder van Fleur (die in juli 2 wordt). Samen met Fleur en hond Bobbie wonen ze sinds januari in Bussum. Ze werkt drie dagen als Intern Begeleider op een basisschool. Leuk om een inkijkje in de single mom keuken van Lonneke te mogen nemen!

Lonneke: “Omdat het een hele organisatie is zo alleen, ga ik graag planmatig (zoals mijn ex dat noemde) te werk. De boodschappen doe ik vlak voordat Fleur terugkomt van een weekend bij haar vader, of haal ik op bij een afhaalpunt zodat ik zelf niet hoef te sjouwen (of onderhandelen/opvoeden) met kind in de winkel. Doordat alles dan in huis is en de gerechten simpel/snel/gezond zijn, blijf ik ook na een werkdag relaxt en heb ik nog wat aandacht en tijd voor mijn dochter. Normaal gesproken eten wij dan ook één of twee dagen een restje uit de vriezer. Voor deze week heb ik een menu gemaakt met gerechten die ook vooraf gemaakt kunnen worden, of waarvan iets over blijft, wat dan in week twee als restje uit de vriezer gehaald wordt.”

Maandag: Sperziebonen, aardappelen en (zelfgemaakte) kipschnitzels

Op maandag ben ik thuis en eten we AVG: aardappelen, sperziebonen en zelfgemaakte kipschnitzels. Aardappelen; soms zoete, soms ‘gewone’, soms krieltjes, het ligt er maar net aan waar ik die week zin in heb. Deze week zijn het ‘gewone’ aardappelen. Sperziebonen kook ik er alvast wat meer van, omdat we de dag erop ook sperziebonen eten in een ander gerecht. De kipschnitzels maak ik als volgt: Dit zijn gewone kipfilets: eerst door de bloem gehaald, plat gemaakt, door ei gehaald en daarna door paneermeel met kip-pikant-kruiden.

Dinsdag: Rijst met zoetzure pangasiusfilet met boontjes en paprika

Op dinsdag werk ik en soms kook ik op maandagavond (als Fleur slaapt) ook al voor de dag erna. Dit kan dan ook een dag ervoor gemaakt worden, of is gewoon snel klaar. Dit gerecht is gewoon snel klaar: rijst koken, visfilet snijden, paprika snijden, met zoetzure woksaus wokken en we kunnen alweer aan tafel binnen (maximaal) 20 minuten. Dit gerecht is ook lekker met kip of met garnalen. En ook eventueel in te vriezen als er wat overblijft voor een andere week.

Woensdag: Romige risotto met gerookte zalm en broccoli (Fleur’s favoriet!)

Op woensdag ben ik thuis en heb ik de tijd om wat langer in de keuken te staan. Dit doe ik dan ook graag, omdat in de avond vaak Leonie, een heel lief vriendinnetje, met ons mee-eet en ’s avonds oppast op Fleur, zodat ik kan sporten.

Ik maak het als volgt: Risotto (met een blokje visbouillon) koken, broccoli koken, als dat klaar is wat peper, de zuivelspread (naturel!), de gerookte zalm, (beetje) parmezaanse kaas en eventueel nog cherrytomaatjes erdoorheen roeren. Nog even kort opwarmen en serveren met de parmezaanse kaas.

Een nog eenvoudigere versie vind je hier op de site van Allerhande.

Donderdag: Nasi

Op donderdag werk ik en gaat Fleur naar het KDV. Om half zes haal ik haar op en dan snel de keuken in, terwijl Fleur telkens alles ‘proeft’ tussendoor. Rijst alvast koken, kip snijden en bakken, groentemix voor nasi & nasi kruiden meebakken en de satésaus gewoon kant en klaar uit de magnetron! Een eitje erbij bakken en we zitten binnen 20 minuten aan tafel. Vaak blijft er wat over, wat dan weer de vriezer in gaat voor een andere werkdag (de week erop), zodat ik die werkdag dan niet zo hoef te racen.

Vrijdag: Geitenkaas pasta met spinazie en cherrytomaatjes (evt. walnoten of pijnboompitjes)

Ook op vrijdag werk ik en verblijft Fleur bij haar vader of mijn ouders passen bij ons thuis op. Als mijn ouders oppassen, koken zij, of halen we friet voor het ‘frietjesfeest’. Deze vrijdag is Fleur bij haar vader en haal ik haar na mijn werk op en eten we een pasta die heel snel klaar is:

Ravioli 5 formaggi koken, verse spinazie in de wok, ondertussen cherry tomaatjes koken, daarna alles bij elkaar gooien en de geitenkaas verdelen op de borden over de gerechten. Omdat Fleur nog geen noten mag, voeg ik er bij haar geen walnoten of pijnboompitjes aan toe, maar dit is wel iets wat ik zelf erg lekker vind bij dit gerecht.

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Dit is mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter