Kook

Relax Mama Weekmenu: praktisch en voedzaam

Deze week maakte Maaike (@maaikebussink op insta) het weekmenu voor ons. Maaike heeft samen met Martijn twee jongens: Mick (7) en Joes (3), die soms zoveel energie en decibels ze met zich meebrengen dat ze meer doen denken aan vier jongens. Maaike houdt van praktisch en voedzaam. En dat is haar weekmenu dus ook!

Maaike: “Opvoeden is pittig. Ik voel me dan ook af en toe net een politieagent thuis. Goh…laat ik nou exact dát beroep uitoefenen.” Maaike werkt zowel op straat, als in de coördinatie van haar team, en bij de overkoepelende afdeling met ketenpartners waar de afdoeningen voor de boeven worden beslist. En dat in 27 uur per week. Verder volgt Maaike de studie NLP Practitioner. “Ik vind het fantastisch hoe het onderbewuste een loopje met je kan nemen en hoe je hier ook weer zelf invloed op hebt om te veranderen.” Ze doet aan bootcamp, survival en een beetje hardlopen: “om alle vezels in mijn (net iets te zware) lichaam weer in de juiste posities terug te brengen.” En om alle struggles met de verdeling van energie, tijd met de kinderen, relatie, werk, sociale contacten, het huishouden, enzovoort in de juiste perspectieven te blijven zien, gaat ze eens per drie maanden voor een onderhoudsbeurt naar een therapeut die haar dan weer subtiel een spiegel voorzet. “Ik hou ervan,” aldus Maaike. Koken is één van haar taken. “Het is inmiddels een gewoonte geworden om in het weekend tijd te nemen om de boodschappen te bestellen en het menu voor de komende week te bedenken. Toen ik de oproep van Elsbeth zag om een keer het weekmenu te bedenken voor de Club van Relaxte Moeders, heb ik daar dan ook enthousiast op gereageerd.”

Maandag: aardappels met slavinken en broccoli.

De maandag en dinsdag zijn mijn vaste vrije dagen van het werk, dus in principe alle tijd om te koken. Maar qua koken houd ik van praktisch en voedzaam en ik wil niet een hele vrije middag in de keuken besteden.  Wij voeden de jongens zo op dat ze hun best doen alles te proeven wat ze wordt voorgeschoteld. Eerst proeven, dan oordelen. Ik hoop dat ze daardoor een brede smaak ontwikkelen en op dat gebied voor alles openstaan in hun latere leven. De maandag: voedzaam en praktisch dus. Gekookte aardappels met slavinken en broccoli. Need I say more?  

Dinsdag: Zoete aardappelstamppot met spinazie en pangasiusfilet

In de corona-tijd benaderde www.thuisgekookt.nl mij of ik op dinsdag wilde koken voor een chronisch zieke mevrouw uit het dorp. Omdat ik toch kook, nu alleen een iets grotere portie, omdat dit een mooie reden is om op de dinsdag écht iets voedzaams op tafel te zetten, én omdat we zo iets goeds voor de wereld, vind ik dit fijn om te doen. De jongens gaan regelmatig mee als we het eten naar haar toe brengen. Daar leren ze dat het leven niet alleen maar vanzelfsprekend is. Deze stamppot van gewone aardappelen met zoete aardappelen en spinazie valt zowel bij haar als bij ons in de smaak. We eten er gebakken pangasiusfilet erbij, die ik bak in vloeibare boter en op smaak breng met zout en knoflookpoeder. De stamppot maak ik ongeveer zoals in dit recept. Alleen maak ik een veel grotere hoeveelheid, zodat mijn gezin en de mevrouw er twee dagen van kunnen eten. Ik gebruik ruim een kilo van (een mix van) zowel gewone als zoete aardappelen en ongeveer een kilo verse spinazie.

Woensdag: leftovers stamppot met biefstuk

Het geeft mij veel houvast om de maaltijden en de boodschappen op één vast moment in de week te regelen, dat is vaak op zaterdag of zondag. Meestal hoef ik niet meer naar de supermarkt in die week (uitzonderingen daar gelaten. Want natuurlijk vergeet ik wel eens wat te bestellen of wijken we op het laatste moment nog wel eens af van de planning). Mijn diensten vallen op drie dagen op woensdag tot en met zondag. Als ik wel op de woensdag werk, is het wel zo makkelijk om bij thuiskomst de pan uit de koelkast te halen en op te warmen. Alleen een stukje vlees braden is een kleine moeite. Dus: leftovers van de stamppot. En nu geen vis, maar even een biefstukje erbij bakken.

Donderdag: Noedels met wokgroente en garnalen

De snelle wok: ook weer voedzaam en simpel. Ik hou het ultra simpel en doe diepvriesgarnalen in de wok en gooi daar een zak kant en klare wokgroenten door. In de pan daarnaast kook ik de eiernoedels en daarna gooi ik alles bij elkaar. De jongens mogen hun portie op smaak brengen met kruidenroomkaas, ik vind sojasaus heerlijk bij deze maaltijd. Alhoewel ik de kok in huis ben, kan Martijn dit ook prima maken als hij eerder thuis is van het werk. Wil je deze noedels iets meer opgepimpt (en toch simpel) hebben dan mijn recept, dan kun je ook dit recept volgen.

Vrijdag: Tortilla’s met van alles wat

We sluiten de week af met volkorentortilla’s met van alles wat. Ik kijk in de koelkast en de voorraadkasten wat er nog is en tussen de tortilla’s past. Paprika’s en snoeptomaatjes gaan er hier thuis veel van door de mond. Zowel als snack als bijgerecht. Dus die ontbreken nooit bij de tortilla’s. Een blikje mais en of/kidneybonen past ook perfect. Gehakt ligt ook meestal wel op voorraad in de diepvries, dus die rul ik met een zakje Mexicaanse kruidenmix. Sla zijn de jongens niet zo gek van, maar toch staat dat er bij op tafel. Als sausje voor in de tortilla’s gebruiken wij tegenwoordig gewone kant en klare rode pastasaus. Eventjes opwarmen in de magnetron en naar smaak opscheppen in de tortilla. De jongens mogen van alles wat er op tafel staat, zelf kiezen wat ze in, op of naast de tortilla scheppen. En de borden zijn meestal snel leeg.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter