Sanne wilde vandaag haar weekmenu met ons delen!
De decembermaand is niet alleen duur, maar ook calorierijk. Zeker als je net als ik van het onverantwoorde #teamgourmet en #teamsaus bent. Kortom: niet echt fijn voor de kilo’s. Des te fijner om voor de kerstdagen een beetje gezond te lunchen. Daarom heb ik voor deze week een weekmenu gemaakt met als extra een gezonde lunch voor jou. Niet geschikt voor kinderen dus! (Tenzij die van jou helemaal wild worden van een salade, ze schijnen te bestaan.)
Maandag – lekker makkelijk
lunch: omelet met groenten
Eieren heb ik altijd in huis en voor de groenten gebruik ik gewoon wat er nog op moet. Ik bak een dikke omelet (eieren even klutsen in een kom, wat kruiden erbij en een scheutje melk voor de luchtigheid) en bak daarna wat gesneden groenten. Meestal doe ik er wat sojasaus en oosterse kruiden bij. Kan makkelijk de avond van tevoren en is superlekker.
diner: vissticks, broccoli en gebakken aardappeltjes
Een simpel menu voor de avond en altijd een groot succes bij de kinderen.
Dinsdag – groenten!
lunch: salade
Bleekselderij, feta, paprika en tomaat. In kleine stukjes snijden, door elkaar husselen en klaar. Ik vind een salade als lunch vaak lekker, maar als je kropsla of veldsla gebruikt, kun je het nooit de avond van tevoren klaarmaken, dan is het de volgende dag slap. Met deze groenten is dat geen probleem.
diner: paprikasoep met bulgur
Ik heb laatst deze paprikasoep ontdekt. In plaats van verse abrikozen gebruik ik alleen de gedroogde versie, die liggen hier toch altijd in de kast en in plaats van parelcouscous gebruik ik bulgur. Door de zoete abrikozen zijn Lieve en Pepijn gek op deze soep terwijl ze normaal hun neus ophalen voor paprika.
Woensdag – verrassende bietjes
lunch: restje paprikasoep
Als lunch neem ik vandaag de soep van gisteren. Ik ben gek op soep, dus als ik soep eet, zorg ik voor een grote pan, zodat ik de volgende dag een kopje mee kan nemen naar m’n werk. Meestal is soep de volgende dag zelfs nog lekkerder.
diner: bietenpakketje met feta, worstje en zoeteaardappelpuree
Wat moet je eigenlijk met bietjes? Ik ken ze alleen in de salade en zo vond ik ze niet zo geschikt voor het avondeten. Deze bietenpakketjes met feta zijn ontzettend lekker. De komijn smaakt er zo goed bij! En de feta had je toch al in huis voor de salade van gisteren.
Donderdag – pasta en soep
lunch: pasta met gerookte zalm, rucola en kappertjes
Een beetje volkoren pasta, wat gerookte zalm, kappertjes, rucola en olie. Zalm onderop in een bakje, pasta met kappertjes erop en de rucola erboven. Als het zo in een bakje legt en er dan ’s ochtends nog wat olie bij giet, kun je alles op je werk tot een prima pastasalade husselen. Vul eventueel zelf naar smaak aan met andere lekkere ingrediënten.
diner: knolselderijsoep
Knolselderij is zo’n beetje de minst sexy groente die er is. Maar hij is verrassend lekker! Je kunt er een lekkere romige soep van maken. Er hoeft niks anders doorheen, alleen knolselderij met bouillon. Wil je hem toch wat spannender maken, bak dan wat spekjes, roer die door een paar lepels crème fraîche en doe in iedere kom één lepel van het goedje. Erg lekker!
Vrijdag – soep en spruitjestaart
lunch: restje knolselderijsoep
Tada, weer een kopje soep als lunch! Heb je soep over, maar vind je het niks om hiermee te lunchen? Op drukke dagen waarbij het eten wat later op tafel staat, zet ik Lieve en Pepijn vaak al een kommetje soep voor. Zij krijgen dan lekker al wat groenten binnen én ik voorkom dat ze jengelig worden.
diner: spruitjestaart
Een recept van mijn lief. Ik ben zelf gek op deze spruitjestaart.
– 500 gram spruitjes
– 2 eieren
– 150 gr. chorizo
– ½ theelepel zout
– 1 dl. slagroom
– 150 gr. geraspte belegen kaas
voor het deeg:
– 200 gr. tarwebloem
– 2oo gr. magere kwark
– een paar lepels olijfolie
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de schoongemaakte en gehalveerde spruitjes 8 minuten in water met een beetje zout en giet ze af. Bak de in blokjes gesneden chorizo in een koekenpan uit. Schep de chorizo uit de pan en schep ze door de spruitjes. Laat de spruitjes met de chorizo afkoelen. Roer de kwark met wat olie door elkaar. Voeg de bloem en de halve theelepel zout toe en kneed met koele hand tot een soepel deeg. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in met wat olie. Rol het deeg op een met bloem bestoven welkvlak uit en bekleed de taartvorm ermee. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Klop de eieren met de room en peper los. Verdeel het spruitjesmengsel over de bodem van de taart en schenk het eimengsel eroverheen. Strooi de kaas erover. Bak de taart in de oven in ongeveer 30 minuten lichtbruin en gaar.
Eet smakelijk!
Geen reacties