Kook

Relax Mama-weekmenu 35

Sinds ik begonnen ben met het Relax Mama-weekmenu ben ik wat creatiever gaan koken. Ik wil jullie hier tenslotte niet iedere keer hetzelfde voorschotelen. Dat wordt ook zo saai. Maar niet iedereen in mijn gezin is daar altijd even blij mee. Af en toe wordt er gesnakt naar wat meer ‘oud en vertrouwd’. Deze week dus een speciaal ‘mama-doe-maar-normaal-menu’. Teuns wens was witte rijst (haha lekker makkelijk) en broccolitaart, Keet had op haar verlanglijst lasagna en spinazie. En Henno verlangde terug naar het eten van zijn eigen moeder. Naar haar kaasfondue om precies te zijn.

Maandag: Rijst, makreel met tomaat en ketjap uit de oven

Aangezien witte rijst als maaltijd toch wat saai is, heb ik een van onze favoriete rijst/vis-combi’s weer eens uit de oude gele map getrokken: rijst met makreel, tomaat en ketjap, oftewel toemis ikan ketjap tomat. Een heel lekker recept en héél  makkelijk om te maken trouwens. Ik kreeg het recept ooit van de moeder van een vriend van me en plakte het in mijn kookmap. Maar ik heb het recept inmiddels ook online gevonden. Je vindt het hier. Ik denk dat we er als extra groente iets van boontjes bij eten. Deze bijvoorbeeld.

Dinsdag: Broccolitaart

Dinsdag weer een verzoek van Teun. De broccolitaart van Uit Paulines Keuken. Ook die kun je eerder zijn tegen gekomen als je de weekmenu’s al langer volgt. Pauline maakt hem vegetarisch, ik doe er stukjes salami bij.

schermafbeelding-2016-09-24-om-08-36-46

Woensdag: Lasagne Bolognese

Ik kan hier wel heel bescheiden over gaan doen, maar het moet gezegd worden dat ik de lekkerste lasagna Bolognese van de wereld maak. Zo dat is er uit. Het is geen snelle lasagna. Het is wel even een klusje en de saus wordt lekkerder als je hem echt de tijd geeft. Maar hé, dan heb je ook wat. Daarom maak ik hem altijd op woensdag. Ik heb geprobeerd ‘mijn’ recept online te vinden, maar overal zag ik toch net iets anders staan. Dus ik heb besloten hem toch maar voor jullie uit te typen. Hier komt ie. Dit heb je nodig:

 • 1 wortel in stukjes
 • 1 stengel bleekselderij in stukjes
 • 50 gram spekreepjes
 • 1 ui gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook geperst
 • 300 gram gehakt
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 300 ml rode wijn met bouillon of alleen bouillon
 • peper en zout
 • olijfolie
 • pakje bechamelsaus (jaja dat kun je ook zelf maken)
 • 500 ml melk
 • 250 gram mozzarella in stukken gescheurd of in gesneden
 • 100 gram Parmezaanse kaas vers geraspt
 • 250 gram lasagnevellen

Zo maak je hem:

 • Verwarm de boter en de olie in de pan en bak daarin de groente, ui en knoflook en de spekreepjes aan. Voeg het gehakt toe en roer het erdoor tot het kruimelig en gaar is.
 • Voeg dan de tomaten uit blik toe en (de wijn met) bouillon. Voeg wat peper en zout toe en laat alles met de deksel er op een uur op laag vuur pruttelen. Af en toe omroeren.
 • Verwarm halverwege de oven voor op 200 graden
 • Maak de bechamelsaus zoals op de verpakking. Of maak het zelf met melk, boter en bloem (zie Google)
 • Nu kun je de lasagne gaan bouwen! Begin met een klein laagje bechamelsaus in de ovenschaal. Daarover een laag lasagnevellen. Dan: de Bolognesesaus, bechamel, mozzarella, en weer de vellen, etc. Tot de schaal vol is. Eindig met de de bechamelsaus en strooi daar de Parmezaanse kaas over.
 • Hop de oven in voor een minuut of 40 (kijk even op de verpakking van de lasagnevellen).
 • En nu eerst even relaxen!

Die saus is trouwens nóg lekkerder als je hem een dag eerder maakt.

Donimagederdag: spinazie, aardappels, vissticks

Dit gerecht behoeft geen uitleg. Het lievelingseten van Keet bestaat uit gekookte aardappels, spinazie, jus, appelmoes en vissticks. Lekker makkelijk, lekker Hollands.

 Vrijdag: Kaasfondue van oma Ineke

Een gerecht uit het kookschriftje van mijn schoonmoeder op verzoek van Henno. Ik heb deze nog nooit gemaakt. Eigenlijk eten wij altijd kaasfondue uit een pakje. Henno at dit als kind blijkbaar al heel goed. Benieuwd wat onze kinderen ervan vinden. Ik denk dat Henno deze overigens zelf mag maken. Hij is op vrijdag altijd vrij! We eten er stokbrood bij, rauwkost zoals komkommer, tomaatjes, stukjes paprika en wortel. En meestal doen er er war gekookte broccoli bij. Dat dipt ook lekker in de kaas.kaasfondue

Zo gaat mijn week er uit zien. Ik wens jullie een hele lekkere week toe!

 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formuliertje op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
 • Benieuwd naar de vorige 34 weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Dit jaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Louise 26 september 2016 at 15:44

  Die lasagne…heerlijk!!! Het is dat ik in het Noorden van het land woon, anders was ik gerust aangeschoven hoor ; )

  Eet smakelijk allemaal

 • Reageer 16 fijne wortel-recepten – Club van relaxte moeders 14 november 2016 at 19:22

  […] Door mijn eigen favoriete lasagne gaat ook een flinke winterwortel. Die kun je dus ook prima maken. Ik gaf het recept een paar weken geleden in dit weekmenu. […]

 • Reageer Relax Mama-weekmenu 45 – Club van relaxte moeders 4 december 2016 at 15:31

  […] Nog een makkelijke dag. Althans voor ons. Deze lasagne is nog wel even een werkje als je hem moet klaarmaken, maar ik heb nog een flink stuk in de vriezer liggen. Die komt goed van pas op deze tweede Henno-loze dag. Het recept voor deze lasagne, ook wel bekend als de-beste-lasagne-van-de-wereld, gaf ik eerder in dit weekmenu. […]

 • Laat je reactie achter