Kook

Ottolenghi: Varkensvlees met gember, bosui en aubergine

Ik kreeg het boek Simple van Yotam Ottolenghi cadeau voor mijn verjaardag. Dit is het eerste gerecht uit het boek dat ik uitprobeerde. Ik zeg: een aanrader!

De gerechten worden aangeduid met de letters: S – snel, I – ingrediënten, niet meer dan 10, M – maak van te voren, P – provisiekast, E – eenvoudiger dan u denkt, L – lui.

Bij dit recept stond de letter S. Snel te maken dus volgende Yotam. Maar wat snel is voor Yotam is niet per  sé snel voor de gemiddelde kok. Zijn eerste tip is wel een goeie: “Zorg ervoor dat alle benodigde ingrediënten fijngesneden zijn voor u het fornuis aansteekt. Zodra het vuur brandt wilt u ze in de pan doen en bakken, en niet alles nog razendsnel moeten hakken.” Een tip van mij erbij is: zorg dat je alle in huis hebt. Want ik moest nog even snel de rijstwijn en sesamolie in huis halen. De mirin heb ik trouwens achterwege gelaten, die kon ik niet vinden.

Hieronder de ingrediëntenlijst en bereidingswijze volgens het boek. Ik doe volgende keer een paar dingen net iets anders: ik denk eigenlijk dat twee aubergines ook wel voldoende is en ik zou de aubergines iets kleiner snijden dan blokje van 3 centimeter. Ook lijkt het mij wel lekker om de aubergine op het laatst even mee te bakken met het gehakt (na het stomen) maar misschien is dat wel vloeken in de kerk.

Nog twee laatste tips van de meester zelf: “U kunt het varkensvlees de dag van tevoren bereiden – zet het in de koelkast en warm het op voor u het serveert. Geef het gerecht zo op zich of met gare rijst of noedels erbij.” Dat gehakt de avond van te voren maken, vind ik eigenlijk best een goed idee!

Wat heb je nodig voor vier personen?

 • 3 aubergines, in blokjes van 3 cm (950 g) Wat mij betreft kan iets minder en kleiner dus ook…
 • 60 ml arachideolie 2-3 bossen bosui, in schuine, 3 cm lange stukjes (250 g)
 • 7 cm gemberwortel, geschild, in julienne (60 g)
 • 4 tenen knoflook, gepeld, in dunne plakjes
 • 1 groene chilipeper, in smalle ringetjes met de zaadlijsten
 • 500 g varkensgehakt
 • 3 eetl. mirin (die liet ik dus achterwege…)
 • 2 eetl. donkere sojasaus (koop geen ‘premium’ donkere sojasaus, die is te overheersend voor dit gerecht)
 • 2 eetl. ketjap manis 1 theel. sesamolie 11⁄2 eetl. rijstwijn
 • 15 g koriander, grof gesneden
 • 60 g gezouten, geroosterde pinda’s
 • 1 eetl. sesamzaad, geroosterd
 • zout

Hoe maak je het?

 1. Leg de aubergines in een grote kom met 11⁄2 theelepel zout. Meng ze goed, stort alles in een stoommand (of een vergiet dat op een grote pan past) en zet hem opzij.
 2. Vul een grote pan met zoveel water dat het 3 cm hoog staat. Breng het op hoog vuur aan de kook en zet de stoommand (of het vergiet) in de pan. Zet een deksel op de pan of dek hem af met aluminiumfolie om te voorkomen dat er stoom ontsnapt. Draai het vuur halfhoog tot hoog en laat de aubergines 12 minuten stomen. Haal de pan van het vuur en stort de aubergines eruit.
 3. Giet intussen de helft van de arachideolie in een grote sauteerpan en zet hem op hoog vuur. Voeg bosui, gember, knoflook en chilipeper toe en bak alles 5 minuten onder regelmatig roeren tot de knoflook gaat kleuren. Stort alles in een kom en zet hem opzij. Giet de overgebleven olie in een pan en voeg het varkensgehakt toe. Roerbak 3 minuten en breek daarbij het gehakt in kleine stukjes. Doe de mirin, sojasaus, ketjap manis, sesamolie, rijstazijn en 1⁄2 theelepel zout in de pan. Laat alles 2 minuten koken en doe het bosuimengsel weer in de pan. Roer 1 minuut, haal de pan van het vuur – er moet veel vloeistof in zitten – en roer er 10 gram koriander en de pinda’s door. Serveer het gehakt met aubergine, sesamzaad en overgebleven koriander.

Dit gerecht komt uit het boek Simpel van Ottolenghi. Het is een boek met enorm veel lekkere groentegerechten, maar ook vlees en vis komen aan bod. Het is een typisch Ottolenghi boek, maar dan net iets eenvoudiger te bereiden. Het boek kost €29,99 en is hier online te koop.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

 • Reageer Relax Mama weekmenu: simpel! - Club van relaxte moeders 2 november 2018 at 22:40

  […] (zie hier!) én doordat ik tussendoor nog even rijstwijn moest scoren. Anyway: je vindt het recept hier. Ik at het met Half volkeren Toverrijst van Lassie waar ik al eerder over schreef, omdat die […]

 • Laat je reactie achter