Kook

Relax Mama weekmenu 109: zoutchallenge!

Ergens weet ik natuurlijk wel dat te veel zout niet goed voor je is. En nee, ik gooi geen kilo’s zout (meer) over mijn eten. Maar dat ik er nou superbewust mee bezig ben en dat ik nou precies weet waarom het slecht is, dat kan ik ook niet zeggen. Daarom vind ik het wel leuk (en goed) om mee te doen met de Zoutchallenge van de Nierstichting. Deze challenge loopt vanaf vandaag t/m 24 maart. Ik ga er in ieder geval komende week voor!

We eten in Nederland te veel zout: 85% van de Nederlanders krijgt meer dan de maximale dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (6 gram zout) binnen en maar 20% van de Nederlanders is zich bewust van zijn of haar te hoge zoutinname. De Nierstichting maakt zich hier druk om, omdat te veel zout je nieren kan beschadigen. Wat mooi balen is, want nierschade is onomkeerbaar.

Daarom deze week dus een zoutbewust weekmenu! Ik heb recepten opgenomen uit de Zoutchallenge van de Nierstichting. Ze hebben een downloadbaar receptenmagazine gemaakt waar voor 14 dagen echt leuke recepten in staan (ook voor ontbijt, lunch en tussendoortjes trouwens). Ik heb er voor de komende week deze recepten uitgehaald.

Maandag: Visovenschotel met aardappel

We beginnen de week met aardappel. Deze visschotel maak je met aardappelen, prei, visfilet, room en mosterd en bevat maar 0,4 gram zout. Je vindt het recept in het magazine. (Let op, sommige recepten in het receptenmagazine zijn voor twee personen).

Dinsdag: Gevulde aubergine met macaroni
Dinsdag wil ik graag de gevulde aubergine met macaroni uitproberen. Ik heb het recept voor  jullie hier online gezet. Dit gerecht bevat per persoon 1,4 gram zout.
Woensdag: Cajunkip met zoete aardappel
Woensdag ga ik voor dit ovengerecht. Je kruidt blokjes zoete aardappel en reepjes kip met 2 theelepels cajunkruiden (zonder zout) en 2 eetlepels olie en roostert het allemaal in de oven (200 graden). De aardappelblokjes zo’n 25 minuten, de kipreepjes doe je er na tien minuten bij. De laatste vijf minuten doe je er ook nog ringen rode ui bij. Dit recept vind je ook in het magazine.
Donderdag: Paddenstoelenrijst met tofu
Donderdag dit vegetarische rijstgerecht. Met: gemengde paddestoelen, bosuitjes, tofu, tomatenpuree en tijm. Lijkt mij lekker en niet al te moeilijk. Je vindt het recept hier.
Vrijdag: Paprikasoep en brood

Ik wil de week eindigen met een soepie. Ik denk dat deze paprikasoep wel in de smaak valt bij ons thuis. Vroeger at ik nog wel eens soep uit blik. Maar sinds ik heb ontdekt hoe makkelijk zelf soep maken is en hoeveel lekkerder het is, pak ik eigenlijk nooit meer een blik of pak. We eten deze soep vrijdag gewoon met brood! Het recept voor de soep vind je hier.

 

Tips om minder zout te eten

Ik ben eigenlijk alleen al door het maken van dit blog iets wijzer en bewuster geworden van mijn zoutgebruik. Hieronder nog een paar handige tips en weetjes!

– Minder zout eten is ook gewenning: gun jezelf de tijd om te wennen aan een nieuwe, zoutbewuste smaak.
– Kijk op de etiketten van je boodschappen, en kies voor merken of varianten die minder zout bevatten.
– Ga na hoeveel zout je eigenlijk eet met de Zoutmeter op de site van de Nierstichting.
– Gebruik slimmer andere kruiden, zodat je gerecht toch smaakvol wordt. De Nierstichting heeft een Kruidenwijzer waarin je kunt zien welke kruiden bij welk gerecht passen als gezond alternatief voor zout.

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter