Het is al weer het tiende weekmenu! Dit keer met twee recepten uit mijn nieuwe boek, die ik héél graag met jullie deel. Het formuliertje waar ik dit keer het weekmenu op heb geschreven komt uit het boek. Vind je het ook een leuk en handig formulier? Dan kun je het hier downloaden.
Maandag: andijviestamppot met geitenkaas en tomaatjes
We beginnen de week maar weer eens met aardappels. Hoewel Keets keuze weer spinazie was, ga ik toch voor iets originelers: andijviestamppot met stukjes zachte geitenkaas, uitgebakken spekjes en gehalveerde cherrytomaatjes erdoor. Het is lang geleden dat ik dit heb gemaakt, en ik weet dat ik er ooit een recept voor had, maar ik kan het niet terugvinden. Dus doe het uit de losse pols. Misschien dat ik er de gehaktballetjes van Daphne (zie weekmenu 5) bij doe, want de tomaten-honingsaus die daar bij zit, smaakt er heel lekker bij. Ligt er een beetje aan hoeveel tijd ik heb.
Dinsdag: visburgers uit het boek
Op dinsdag een recept uit het boek. Dit recept stuurde Ulla in (de moeder van Emily). Ik ben er heel blij mee, want ik vind het best lastig om iedere week een fijn visrecept te bedenken. Ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden. De bonensalade maak ik voor de kinderen trouwens in een iets aangepaste variant (oftewel gewoon losse boontjes). Kun je het niet goed lezen vanaf het plaatje? Scroll dan even door naar beneden, daar plaats ik het recept in ‘platte tekst’.
Woensdag: geroosterde tomatensoep uit het boek!
Zie hier het recept van mijn favo en famous tomatensoep. Echt een aanrader! Het is weinig werk, maar de tomaten moeten wel een tijd in de oven staan. Als je op de dag zelf niet veel tijd hebt, dan zou ik de tomaten (en knoflookteentjes en paprika) de avond ervoor een hele avond in de oven gooien, zodat ze mooi langzaam kunnen grillen. Als de gegrilde groenten klaar zijn, dan is het verder namelijk helemaal niet veel werk meer. Wij eten bij deze soep met Turks brood. Stukjes komkommer op tafel, olijven, brie, kruidenboter, tomaatjes en een fuet. Dat heet bij ons ‘lekker bordje’. Onderaan dit blog ook dit recept in ‘platte tekst’.
Donderdag: nasi
Donderdag maakt Henno nasi. Die maakt hij met kip, en daarbij krijgen we een hele lekkere satésaus, een gebakken eitje, kroepoek en met wat atjar. Go Henno! Ik zal er eens een foto van maken, zodat ik die er volgende keer bij kan zetten. Henno is namelijk ook nogal goed in mooi opgemaakte borden.
Vrijdag: Mexicaanse wrap met gehakt
#Thankgodsitsfriday heet het vrijdaghoofdstuk in het boek. Met recepten die goed gaan bij een borrel. Deze Mexicaanse wrap staat er niet in, maar ik vind hem wel heel prima voor de vrijdag. Ik maak het gehakt met een uitje, een kleingesneden paprika en Mexicaanse kruiden. Op tafel zet ik stukjes tomaat, ijsbergsla, geraspte kaas, guacamole en salsa. Wraps er bij en bouwen maar!
De recepten
De Fiskaburgers (4 personen)
20 min bereidingstijd 30 min wachten
Wat heb je nodig voor de visburgers?
- 600 g kabeljauw, schelvis of andere witte vis (vers of diepvries)
- 1 tl zout
- 2 eieren
- 1 ui, gesnipperd
- een kleine handvol bieslook, fijngeknipt
- 1 wortel, geraspt (ca. 50 g)
- 2-3 el bloem
- 75 ml slagroom
- olie of boter, om in te bakken
- een handvol rucola of bladsla
- 8 kleine hamburgerbroodjes, opengesneden
- ketchup of tartaarsaus
Hak de vis fijn met een scherp mes, of maal in de keuken- machine tot een grove massa. Doe de vis in een kom, voeg zout toe en laat even staan. Voeg eieren, ui, bieslook, wortel, bloem, slagroom en peper toe en kneed goed door. Zet het vismengsel ca. 30 minuten in de koelkast.
Maak van het vismengsel 8 ballen, het is best een beetje nattig dus probeer er iets van vocht uit de drukken. Verhit ink wat olie of boter in een koekenpan, leg hierin 4 ballen en druk plat met een spatel. Draai de burgers na ca. 4 minuten om als de onderkant goudbruin is en braad de andere kant ook goudbruin. Herhaal met de rest van het vismengsel.
Verdeel wat sla over de broodjes, leg hierop de visburgers. Lekker met ketchup of tartaarsaus. Je kunt de visburgers ook prima zonder brood eten trouwens!
Geroosterde tomatensoep (4 personen)
35 min bereidingstijd 2 uur oventijd
Wat heb je nodig voor de soep?
- 1 kg tomaten, gehalveerd
- olijfolie, om te besprenkelen
- 5 ongepelde tenen kno ook
- 1 rode paprika, gehalveerd en zaadlijsten verwijderd
- 1 klont roomboter
- 1 ui, gesnipperd
- 1 winterwortel, geschrapt en in blokjes
- 1 blik tomaten (400 g)
- 1 liter tuinkruiden- of groentebouillon
Verwarm de oven voor op 150°C. Leg de tomaten met de bolle kant naar beneden in een ovenschaal. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Stop de kno ooktenen tussen de tomaten en zet de schaal ca. 1 uur en 30 minuten uur in de oven (en ga ondertussen iets anders doen, of juist even lekker niets).
Voeg de paprika toe aan de tomaten en laat de schaal nog 30 minuten in de oven staan. Verwarm intussen de boter in een soeppan en fruit de ui en wortel ca. 10 minuten tot ze lekker zacht zijn.
Haal de schaal uit de oven, ontvel de paprika met een scherp mesje. Druk de zachte kno ookpuree uit de teentjes boven de pan met het ui-wortelmengsel. Voeg ook de geroosterde tomaten, ontvelde paprika en het blik tomaten toe.
Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat de soep op laag vuur 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer, breng op smaak met zout en peper.
Relax Mama in de Keuken
De twee recepten op deze pagina komen uit mijn nieuwe boek. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes! Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.
2 Reacties
[…] Woensdag maken we de geroosterde tomatensoep uit het Relax Mama kookboek van Elsbeth. Deze lijkt me heel lekker en de woensdagmiddag is hier erg geschikt voor omdat de tomaten zo lang in de oven moeten. Erbij maken we een ‘lekker bordje’ zoals Elsbeth schrijft in haar boek met wat lekkere kaasjes, nootjes, olijven en waar we nog meer zin in hebben. Wij aten soep altijd gewoon met brood maar toen ik laatst zo’n plank met lekkere dingen erbij zette, zei Mees, die nooit zo van de complimenten over eten is, ‘Wat een goed idee mam, dat moet je vaker doen.’ (Het recept van de soep vind je hier in weekmenu 10.) […]
Bij het maken van ons weekmenu, scharrel ik vaak oude menu’s van je site door🤣 Andijviestamppot met geitenkaas. Was toch nieuwsgierig naar het recept. Na wat google kwam ik op budget weekmenu 55 😉 Ik zet deze voor komende week op de planning.