Kook

Relax Mama-weekmenu 36

Omdat ik afgelopen week een beetje te druk was met deadlines, was mijn vriendin Eva zo lief haar weekmenu weer eens met ons te delen. Ze heeft een menu zonder vlees gemaakt dat wat eten betreft zorgt voor een heel fijne week voor de kinderen. Ze heeft bijna alleen maar recepten gekozen die haar kinderen alledrie lusten en op die ene dag dat ze iets eten wat zij weigeren te eten, bewaart ze gewoon de restjes van de rest van de week. 

Maandag: bami

We starten de week met deze bami uit de Allerhande. Dit is echt een heel lekker (en makkelijk) recept. Ik ben er vandaag zelf niet bij omdat ik ’s avonds een lezing in Friesland geef maar onze hele fijne oppas maakt het klaar. We gebruiken hier trouwens de spekjes van de vegetarische slager en geen 250, maar 125 gram. Die vinden we net zo lekker als de gewone en voor ons is dit wel genoeg qua spekjes want anders eet Lise eerst alle spekjes op en zit ze dan te vol voor de rest.

schermafbeelding-2016-09-30-om-14-58-03

Dinsdag: tagliatelle met zalm

Dit hebben we al zo vaak gegeten dat Frank er eigenlijk eigenlijk wel genoeg van heeft, maar de kinderen vinden het nog steeds heerlijk. Het is ook nog eens een erg makkelijk recept en staat in tien minuten op tafel. Ik ben er vanavond weer niet vanwege een cursus in Alkmaar (ontaarde moeder he) maar gelukkig vindt oma het ook geen probleem om het even klaar te maken.

Zo maak je het:

 • Kook de tagliatelle
 • Bak ondertussen zo’n 300 gram gerookte zalm in de pan.
 • Doe er zo’n 300 gram gehalveerde cherrytomaatjes bij
 • Kiep er een bakje crème fraiche bij en een paar lepels rode pesto. (Even proeven hoeveel je lekker vindt. Hij mag nog wat sterker van smaak zijn want als je de pasta erbij doet, wordt de smaak vanzelf zachter.)
 • Roer de tagliatelle er doorheen en klaar ben je. Een groene salade erbij is wel lekker.
Woensdag: geroosterde tomatensoep

Woensdag maken we de geroosterde tomatensoep uit het Relax Mama kookboek van Elsbeth. Deze lijkt me heel lekker en de woensdagmiddag is hier erg geschikt voor omdat de tomaten zo lang in de oven moeten. Erbij maken we een ‘lekker bordje’ zoals Elsbeth schrijft in haar boek met wat lekkere kaasjes, nootjes, olijven en waar we nog meer zin in hebben. Wij aten soep altijd gewoon met brood maar toen ik laatst zo’n plank met lekkere dingen erbij zette, zei Mees, die nooit zo van de complimenten over eten is, ‘Wat een goed idee mam, dat moet je vaker doen.’ (Het recept van de soep vind je hier in weekmenu 10.)

Donderdag: groentenlasagne

Hier smult iedereen in huis van. Als de jongste meehelpt, dan maak ik altijd deze variant. Die is wel best veel werk, maar als ik het samen met Lise maak, is het heel gezellig (en verveelt ze ondertussen d’r broer en zus niet, die op donderdagmiddag het liefst rustig Donald Duckjes lezen). Ik pureer de saus trouwens eerst omdat het dan makkelijker te verdelen is.

Als zijn niet wil helpen, dan snij ik de aubergine en courgette heel dun en stop die er gewoon rauw tussen en laat m wat langer in de oven staan. (Wel laatste tien minuten even afdekken zodat de kaas niet verbrandt). Dat kan namelijk ook prima.

Vrijdag: chili con carne (en voor de kinderen is het restjesdag)

Vandaag eten Frank en ik chili con carne. De allereerste keer dat ik dit at was de avond dat ik Elsbeth voor het eerst ontmoette. Zij had gekookt en ik durfde echt niet te zeggen dat ik kidneybonen helemaal niet lekker vond en dus at ik het gewoon op. En warempel; ik bleek het zo lekker te vinden dat ik het een paar weken later zelf maakte volgens dit recept.

Die muntyoghurt erbij is echt heel lekker. Inmiddels eet ik geen gehakt meer en gebruik ik vaak vega-gehakt voor dit recept maar als iemand een goed recept weet voor chili-sin-carne zonde vleesvervanger dan hou ik me aanbevolen.

eva en kinderenEva Bronsveld

Eva is spreker, trainer en schrijver op het gebied van opvoeding en onderwijs. Ze woont samen met Frank en hun drie kinderen Sofie, Mees en Lise. Eva werkte ook mee aan mijn boek Relax Mama in de Keuken. Daarin vertelt ze hoe je het gezellig houdt aan tafel (en hoe je ze aan tafel houdt). Eva en ik hebben samen net de teksten van ons nieuwe boek afgerond, dat gaat over kinderen onderling. Het gaat heten: ‘Samen spelen, wat nou delen’ en is half november verkrijgbaar.

Meer over Eva en wat zij doet:
– www.evabronsveld.nl
– temperamentvollekinderen.nl

 

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Jelka van Nunen 2 oktober 2016 at 21:24

  Voor Eva, mijn vega-chili recept! (wel in het engels) Ik gebruik de blikjes ‘mixed beans’ gewoon twee of drie verschillende soorten bonen. Net wat je lekker vind. De aardappelpartjes kunnen ook prima vervangen worden door rijst, tortillachips of iets anders (ik vind zoete aardappelpartjes ook erg lekker er bij). Maar hij is sowieso lekker, wat je er ook mee doet!

 • Reageer Jelka van Nunen 2 oktober 2016 at 21:25

  http://www.bbcgoodfood.com/recipes/827647/mixedbean-chilli-with-wedges
  Moet ik de link er natuurlijk wel bij plaatsen…. 😉

 • Laat je reactie achter