Deze week maakte Ingrid het weekmenu voor ons. Ze is moeder van twee meiden, van 9 en 11 jaar én is kindervoedingscoach. Op Instagram en Facebook kun je haar vinden als Plien’s Foodclub waar ze een kijkje achter de schermen geeft en tips & tricks deelt. Haar receptenstijl omschrijft ze als: Gezond, veel groente, weinig vlees, niet te ingewikkeld en lekker flexibel. “Gezond flansen dus,’ zegt ze zelf. Nou als dat niet relaxt is 😉
De naam van haar foodblog – Plien’s – komt trouwens van de namen van haar kinderen, Nienke en Pleun. Ingrid: “Met mijn foodclub ben ik lekker druk. Maar ik heb ook, met 2 kinderen, gewoon een huishouden te runnen en dus geen tijd (en zin) om urenlang in de keuken te staan. De oven is echt mijn beste vriend in de keuken. Dat zul je ook terugzien in mijn weekmenu. Rustig een boekje lezen, even niksen of toch even een wasje opvouwen terwijl de oven het werk doet? Handig toch!
Op Instagram geef ik tips zodat je gezonder leert kiezen in de supermarkt en zorgt voor een ideale keukenvoorraad. Lekker flexibel en makkelijk, want we hebben het al druk genoeg.”
Maandag: courgettebootjes
Toen de kinderen kleiner waren noemde ik dit courgettebootjes. Als je zin hebt, kun je er zelfs een satéprikker als vlaggetje insteken.
Die gevulde courgettes zijn mega-flexibel. Je kunt ze met gehakt vullen, met rijst, met tonijn erdoor. Mexicaans. Het kan allemaal. Ik gebruik een kant-en-klare zak quinoa. Superhandig als basis om aan te vullen met wat je nog hebt liggen van het weekend. Je kunt het vooraf klaarmaken en dan nog even 20-25 minuten de oven in zetten voordat je aan tafel gaat. Ook handig voor vroege sporters.
Dinsdag: knolselderij stamppot
Een grote knolselderij gescoord? De helft gebruiken we vandaag. De andere helft gaat de koelkast in en gebruik je vrijdag voor de shoarma. Vandaag maken we er een lekker stamppotje van. Veel groente en maar een klein beetje vlees. Door de champignons is er niemand die dit mist.
Woensdag: traybake
Dit recept kun je zelfs combineren met die van donderdag. Hoe handig als de oven toch al aanstaat om meteen de groente voor de pastasaus te roosteren? Vandaag maken we een traybake. Daar ben ik dol op. Handig om restjes groente op te maken, het is weinig werk en zo’n kleurige bakplaat op tafel ziet er ook nog eens heerlijk uit.Hoewel spruitjes hier geen favoriet zijn, blijf ik mijn kinderen uitdagen om ze te proberen. Een verschillende bereiding van een groente zorgt voor een andere smaak, mondgevoel en kán dus zorgen dat je kind een groente wel lust. De oudste is inmiddels om en lust ze zo wel. Ga jij ze verrassen met deze bakplaat met spruitjes, pastinaak, wortel en chipolataworstjes? De foto kan mooier, dit is live gemaakt voordat we aan tafel gingen 😉
Donderdag: paprika-tomaten soep
In huize Plien’s worden veel tomaten en paprika’s gegeten. Deze snelle paprika-tomatensaus maak je in de oven. De groente worden er lekker zoet van. Met stukjes groente of zonder. Kwestie van de staafmixer erin zetten. Met wat water erbij en eventueel nog een bouillonblokje tover je hem zo om in een soep. Maak meteen een dubbele portie voor in je vriezer.Nu de tomaten niet in het seizoen zijn, gebruik ik een blik van een italiaans merk. Da’s echt de lekkerste.
En als je oven toch aanstaat, maak je meteen een lekkere traybake.
Vrijdag: vegetarische shoarma
Dit vind ik echt weekendeten. Ik maakte wel vaker een vegetarische shoarma, maar deze met knapperig vega gehakt en knolselderij was me toch een lekkere variatie. De bakplaat was zó leeg. Het snijden van de groente is even een werkje, maar echt de moeite waard! Zo ga je lekker het weekend in. Ook weer zo’n typisch voorbeeld van gezond én lekker.
- Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!
- Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
- Wil je ook zo’n Relax Mama-Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstjeweekmenu-formulier op je koelkast?
Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.
Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Deze supermooie denim schorten (en nog veel meer leuks) zijn te koop in de Shop van Relaxte Moeders.
Geen reacties