Leer, Tiener

Social media – game – quiz!

Komende dinsdag verzorg ik weer samen met Tischa Neve het webinar Help (en hoera!) een scherm. Een online lezing over mediawijsheid bij kinderen van 9 tot 15 jaar. Terwijl ik me deze week aan het voorbereiden was op dit webinar, dook ik zelf ook weer even in de wereld van TikTok, games en YouTube. Om te kijken of er het laatste jaar nog wat veranderd was. Gelukkig heb ik kinderen die goed op de hoogte zijn en een man die (ook beroepsmatig) de trends in de gaten houdt, dus ik heb me weer eens goed laten informeren. En dat was nodig!

Het maakte me nieuwsgierig naar hoe goed op de hoogte andere ouders zijn, dus ik maakte een quiz op Instagram en ik bleek niet de enige die nog heel wat te leren had ;). Benieuwd hoe het jullie vergaat! Hieronder de quiz-vragen!

Je kunt er helaas niet op klikken omdat het screenshots zijn van mijn insta-story, dus schrijf de antwoorden even voor jezelf op en kijk daarna pas naar de antwoorden. En… zelf maken hè, niet stiekem aan je kinderen vragen 😉

Kans maken op een gratis webinar-kaartje?

Oja… onder iedereen die dit blog leest verloten we twee gratis kaartjes voor het webinar van dinsdag. Geef onder dit blog in het reactieveld aan hoeveel vragen je goed had en of je kans wilt maken op een gratis webinar!
edit: de twee winnaars van het gratis webinar zijn inmiddels bekend. Bianca en Emmeline hebben inmiddels een mailtje van mij ontvangen hierover.

En dan nu de antwoorden!

Vraag 1: De bankzitters! Het is een Nederlands YouTube-kanaal dat in 2017 opgericht door zeven jongeren – Matthyas, Raoul, Koen, Robbie, Milo, Mark en Mathijs. De video’s van het kanaal varieren van muziekvideo’s tot voetbal- of game-gerelateerde video’s. En eerlijk? Ik had er tot vorige week nog nooit van gehoord….

Vraag 2: Discord is een app waarmee je met je vrienden belt of chat terwijl je samen gamet. Ik had Teun al regelmatig gehoord over de server die hij daarop heeft met zijn vrienden. En nu begrijp ik iets beter waar hij het over heeft.

Vraag 3: Eerst waren het natuurlijk vooral dansjes waar TikTok bekend om was, maar de dansjes zijn tegenwoordig nog maar een deel van de populaire trends bij TikTok. Korte video’s waarin je lip synct, oftewel een ander audiofragment onder je eigen video zet en doet alsof het jouw tekst is, zijn op dit moment ook behoorlijk populair. Hier een voorbeeld! Maar de trends op TikTok wisselen elkaar in snel tempo op.

Vraag 4: En ik maar denken dat Roblox een game was. Maar dat is het helemaal niet. Roblox is een platform waarmee gebruikers games kunnen programmeren en games kunnen spelen die door andere gebruikers zijn gemaakt. Het bestaat dus uit verschillende games!

Webinar: 15 februari – Help (en hoera!) een scherm (kinderen 10 – 16 jaar). Een webinar over mediawijsheid

Gamen, TikTokken, Instagrammen, videos kijken. Er is zoveel leuks te doen online, hoe houd je dat in de hand? Onze kinderen zijn opgegroeid met tablets en smartphones. Ze zijn heel jong al superhandig mee, kunnen al jarenlang swipen en klikken. Maar er valt ook nog veel voor ze te leren. Aan ons als ouders de taak om ze ook op dit vlak op te voeden. Ze mediawijsheid bij te brengen en ze veilig en verantwoord door de digitale wereld helpen. Maar wat weten we er zelf eigenlijk al van? In dit webinar bespreken we hoe je ervoor kunt zorgen dat het leuk blijft, dat je kinderen zich niet verliezen in een game, dat ze ook nog eens iets anders doen, en dat ze alert zijn op gevaren. Meer informatie vind je hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

13 Reacties

 • Reageer Moniek 11 februari 2022 at 20:52

  Ah, 2 van de 4 goed. Denk dat ik dat webinar toch nodig heb 🙈

 • Reageer Daniëlle 11 februari 2022 at 20:56

  Oh jee, ik had er maar twee goed 😅. Ik ben niet meer up to date 🤣. Ik maak graag kans op een kaartje. Onze oudste wordt binnenkort 10, en ben heel erg benieuwd naar jullie wijsheden ☺.

 • Reageer Emmeline 11 februari 2022 at 21:02

  Oeps, ik had alleen vraag 1 goed 🤦‍♀️ En dat terwijl mijn dochter op tiktok zit en m’n zoon Roblox speelt. Of eh.. op het platform zit, zoals ik nu begrijp. Ik kan wel een webinar hierover gebruiken. Haha.

 • Reageer Nathalie van Verseveld 11 februari 2022 at 21:04

  Haha ik had er maar eentje goed. De rest was een typisch geval van de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt 😉
  Dus kom maar door….

 • Reageer Anke Houwer 11 februari 2022 at 22:36

  Pijnlijk maar waar, ik hoor al die termen hier de halve dag, maar had toch maar 1 vraag goed. Tijd om m’n kop uit het zand te halen 🙃

  • Reageer Tanja 12 februari 2022 at 19:49

   2 vragen goed… nog genoeg te leren… dus ik loot graag mee om kans te maken op een kaartje voor het webinar!

 • Reageer Hanneke 11 februari 2022 at 23:00

  1 goed… een webinar zou mijn kennis dus behoorlijk op kunnen frissen.

 • Reageer Marjolein 12 februari 2022 at 06:44

  4 goed maar toch zou ik graag meer willen weten over de online wereld en hoe daar mee om te gaan . En hoe ik ondanks dat ze een goede WiFi verbinding heeft ook onze verbinding goed in stand kan houden .

 • Reageer Danielle 12 februari 2022 at 07:18

  2 goed. Discord heb ik nog nooit van gehoord.
  Ik. Kom ook graag in aanmerking met de middelbare school in zicht…

 • Reageer Bianca Wijngaards 12 februari 2022 at 07:43

  2 van de 4, niet slecht, maar duidelijk nog wat te leren.🙈

 • Reageer Laura 12 februari 2022 at 07:50

  2 van 4 vragen goed… hmmmz ik kan dus wel wat tips en info gebruiken. Soms is het echt een worsteling om om te gaan met de digitale opvoeding van dochter van 11 en zoon van 10..

 • Reageer Monique 12 februari 2022 at 09:16

  Ook 2 van de 4! Maar met de oudste van bijna 10 en als juf van groep 6 zou dat veeel beter moeten kunnen. Die webinar lijkt me top!

 • Reageer Jolanda 12 februari 2022 at 09:29

  2 goed! Robloxen wordt hier als werkwoord gebruikt. Ga je ook robloxen. Ik was er van overtuigd dat het een game was. Ik ben erg benieuwd naar het webinar.

 • Laat je reactie achter