Kook

Barbecue weekmenu van Karlijn

Deze week deelt Karlijn haar weekmenu met ons! Karlijn: ‘samen met mijn man Jasper vormen we een samengesteld gezin met zijn twee kinderen van 13 en 11 en onze dochter Benthe van 3. Ik ben zweminstructeur en vaak laat thuis. Maar ’s zomers gaat de barbeque altijd wel ergens aan in de familie en schuift iedereen die kan aan met meegebracht eten. Mijn menu is dan ook voor heerlijke zomeravonden (die we nog te weinig gehad hebben), gevuld met lekker eten van de grill.’

Maandag: Maaltijdsalade met pasta en gegrilde Halloumi

Ik maak vandaag alles van te voren klaar omdat ik laat terug ben van mijn werk en zij alvast eten. Voor de maaltijdsalade gooi ik vaak van alles door elkaar. Meestal eten we met z’n drieën en voor Benthe maak ik de salade zonder sla omdat dat iets is wat ze niet lekker vindt. De dressing kiest iedereen zelf. De halloumi gaat in plakken op de barbecue (of in de grillpan) en als side dish bij de salade. Hieronder staat wat wij er meestal in doen:

 • IJsbergsla/veldsla
 • Gekookte pasta (meestal farfalle of penne)
 • Komkommer
 • Paprika
 • Cherrytomaatjes
 • Uitgebakken spekjes
 • Augurk
 • Appel
 • Kaas
Dinsdag: varkenshaasspiezen met chorizo, zoete aardappel en knoflookchampignons

Deze spiesjes maak ik door een varkenshaas in grote stukken te snijden en in te smeren met een kruidenrub. Daarna rijg ik ze samen met stukken chorizo, tomaat en paprika op een stokje. De champignons snijd en marineer ik in gehakte knoflook (die uit een potje werkt het beste is mijn ervaring) en olie, je kan ze aan een stokje rijgen, maar in een bakje op de barbeque werkt ook goed. Zoete aardappel in plakjes snijden, insmeren met olijfolie en een beetje paprikapoeder erop. Dan kan alles op de barbeque.

Woensdag: pakketjesdag

Pakketjes zijn ook ideaal voor op de barbecue. Ik maak ze met aluminiumfolie met van alles erin, champignons, paprika, courgette, ui, cherrytomaat, aubergine, krieltjes, kruiden en olie. Voor mezelf maak ik er een zalmpakketje bij met viskruiden. De rest eet geen vis, dus bij hun pakketjes stop ik kleine stukjes gekruide kip.

Donderdag: kip Jambalaya

Ook op donderdag ben ik altijd laat thuis dus dan gaat de barbecue niet aan. Deze Jambalaya van Allerhande is lekker voor zo’n dag. Ik maak hem al in de ochtend zodat het alleen opgewarmd hoeft te worden. Ik laat de snijbonen en garnalen weg en vervang dit door een grote bak champignons en een stuk chorizo wat over is van maandag.

Vrijdag: gebakken wraps

Deze wraps zijn makkelijk en lekker snel klaar (nog sneller als je ze in de pan bakt), ik maak ze alvast klaar als Jasper de barbecue aansteekt, zodat ze er gelijk op kunnen.

 • 1 pak grote tortilla wraps (groentetortillas zijn hier ook heel lekker voor)
 • 1 flinke eetlepel Picadillo van Euroma
 • 300 gr gehakt
 • 1 grote tomaat in stukjes
 • geraspte kaas
 • 1 paprika in stukjes
 • mais
 • salsa saus hot (of ketchup voor de kinderen)

Het gehakt bak je in olijfolie met de Picadillo-kruiden. Vouw de tortilla’s in vieren en maak een snede in een van de vouwen zodat je hem straks op kan vouwen, vouw hem daarna weer uit. Leg op het eerste kwart de vulling van gehakt. Op het tweede kwart de mais en paprika, op de derde kwart de tomaat met de salsa (of ketchup) en op het laatste kwart de geraspte kaas. Begin met vouwen vanaf de snede met gehakt naar de groente, tomaat en vervolgens de kaas. Nu kan hij op de barbecue, even grillen aan beide kanten en klaar is je eten. Lekker om te dippen met een beetje knoflooksaus of crème fraîche.

Zaterdag: roast beef & cheddar sandwich

Op zaterdag schuiven er vaak familieleden aan of wij schuiven daar aan. Iedereen neemt wat mee, wij maken deze sandwich van Jort Althuizen voor de liefhebbers. Hij staat in zijn nieuwe boek BBQ Snack Attack en is echt heerlijk.  

Zondag: Pizza!

Onze BBQ beschikt over een pizzasteen en we hebben een losse pizzaoven gestookt op pallets die we heel heet opstoken. Beide gebruiken we om voor het hele gezin pizza’s te bakken, want ook de oudste twee eten dit weekend mee. Ik maak zelf de bodems die we kort voorbakken in de pizzaoven en daarna kan iedereen ze naar hartlust beleggen en gaan ze weer terug op de barbecue. Als je een pizza calzone wil zoals op de foto, bak je de bodem natuurlijk niet voor.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter