Wat lijkt het al weer een tijd geleden hè, dat er massaal gehamsterd werd. En we allemaal besloten dat niet te doen, maar toch voor de zekerheid maar wel een paar dingen extra in ons karretje mikte. Samen met John West besloot ik deze week in onze voorraadkast te duiken en die leidend te laten zijn voor dit weekmen, én we besloten er een challenge van te maken. Wat voor lekker gerecht kun jij maken als je je laat leiden door wat er in de voorraadkast ligt? Laat het mij hieronder, of op Facebook weten en maak kans op het boek Relax Mama in de Keuken of op een John West prijzenpakket.
Maandag: wrap – to go – met tonijn
Sinds drie weken breng ik iedere maandag Keet naar Den Bosch voor haar skateboardtraining die ze eindelijk weer met haar trainer mag oppakken. Zij is dan drie uur in World Skate Center en ik ‘moet’ mij drie uur vermaken. Wat is uitgemond in een heel leuk ontdek-Den Bosch-project. Ik heb via Instagram namelijk zoveel toffe tips gekregen dat ik de komende weken nog heel wat te doen heb daar. Maar goed, ik dwaal af. Omdat we ook moeten eten, heeft Henno ons de afgelopen drie weken steeds de meest waanzinnige wraps meegegeven. Mijn favoriet is de tonijnwrap (met ingrediënten die je misschien wel in je voorraadkast hebt liggen). Ik vroeg hem dit recept uit te werken en je vindt het hier (en oja, mijn avonturen in den Bosch kun je iedere maandag volgen via mijn Insta-story.)
Dinsdag: Pasta met paprika en artisjok
Heb je dat ook? Van die dingen in je voorraadkast die je mee hebt genomen van vakantie omdat dat toen een goed idee leek, maar die je in Nederland vervolgens nooit meer gebruikt? In die categorie vond ik een pot artisjokken. Die stond naast een pot gegrilde paprika’s (die gebruiken we dan wel weer regelmatig). Even Googelen op die twee ingrediënten leverde dit pastarecept op, dat me niet alleen heel lekker lijkt, maar dat ook snel te maken is.
Woensdag: Hartige taart met drie soorten vis en zoete rode ui
Henno maakte deze taart laatst al als experiment en voor deze challenge heeft hij hem gefinetuned. Er zit een blikje tonijn, makreel en ansjovis in. Het enige wat ik er verder over ga zeggen is: hij is fantastisch en je vindt Henno’s recept hier.
Donderdag: Thaise rode curry met aubergine
Iets waar ik altijd te veel van in huis heb: curry pastes, want: ‘altijd handig om in huis te hebben’! Henno vroeg me laatst al waarom ik drie potejs red curry paste, een gele en een groene variant had staan. Oja naast de Thaise variant staan er ook nog wat Indiaase potjes. We gaan nu voor de rode curry. Wat we nog op voorraad hebben is: rijst, diepvrieserwtjes, diepvriespompoen en pinda’s. De rest moet ik er bij kopen. Ik houd hem vegetarisch en ga de curry volgens dit recept maken:
- 1 aubergine, in blokjes
- diepvries tuinerwten
- diepvries pompoen
- 1 ui, gesnipperd
- rijst
- blikje kokosmelk
- 2 à 3 eetlepels rode curry paste
- pinda’s
- koriander, fijngesneden
Kook de rijst volgens de aanwijzing op het pak. Verhit olie in een pan en fruit de ui kort. Voeg daarna de aubergineblokjes toe en bak die kort mee. Voeg daarna de tuinerwten en pompoenstukjes toe en bak ook deze kort mee.
Zet het vuur laag en voeg de currypasta en de kokosmelk toe. Breng dit al roerend aan de kook en laat het een minuut of drie minuten zachtjes doorkoken.
De pinda’s en koriander doe ik er pas op de borden op. Overigens heb ik niet de illusie dat Teun deze saus ook gaat eten. Hem maak ik blij met ‘rijst zonder saus’ en wat losse groente.
Vrijdag: tomato frito soep
Sinds mijn vorige voorraadkastmenu is de Tomaat frito soep! één van de favorieten van mijn kinderen. Dat komt goed uit want hij is ook nog eens mega simpel en snel. Wat er bij te eten? Uit onze voorraadkast kunnen we denk ik nog wel pannenkoeken toveren!
Voorraadkast challenge! Doe je mee?
Ik hoop dat dit weekmenu je inspireert om zelf ook je voorraadkast in te duiken en te koken met wat je er vindt. Doe je mee met deze challenge? Beschrijf het gerecht dat jij kunt maken met jullie proviand kort hieronder in het reactieveld of onder de Facebookpost en maak kans op het boek Relax Mama in de Keuken of op een mooi prijzenpakket van John West. De gerechten van de vijf winnaars krijgen bovendien een keer een plekje in het Relax Mama Weekmenu!
15 Reacties
Risotto gemaakt met groentebouilon met diepvriesdoperwten, uitje, zalm uit blik(Of tonijn), lekker fris met kappertjes
Vrijdag is de laatste dag van de boodschappen-week en eten we wat er nog in huis is. Vandaag elleglboogjes macaroni (zijn de jongens dol op) met geraspte kaas (restje kaas onderin de koelkast), couscous salade over van de lunch bij mijn ouders gisteren en restje kip/vega ding gevonden in de vriezer. Top
Ik heb altijd blikken gepelde tomaten in huis.
Tomatensoep van gepelde tomaten, paprika, gedroogde abrikozen (dat maakt het lekker zoet), boullionblokje, knoflook en ui en een beetje creme fraiche of room (net wat ik in huis heb). Gehaktballetjes erbij (ook altijd in de vriezer) en klaar.
Of ravioli met saus van gepelde tomaten, gegrilde paprika, beetje creme fraiche en basilicum (en dan pureren). Ook een top recept trouwens als je binnen een kwartier aan tafel wilt.
Bij beiden likken de kinderen bijna de pan uit, zo lekker vinden ze het.
Vis koekjes van zalm uit blik, restje aardappelen, ei en kruiden. Linzen soep (gedroogde linzen hoeven niet te weken en zijn super snel klaar). Ook lekker en makkelijk is falafel maken met wat voor peulvruchten dan ook. En bechamelsaus (ragout) is ook heel makkelijk, daar kun je dan visbouillon in gooien, en vis stukjes, doperwten, etc, lekker met rijst of bladerdeeg bakje.
Tomatensoep met knoflook, gevulde Mexicaanse maissoep, volledig uit voorraad te maken. Zeker aan het eind van de week staat een van deze nog wel eens op het menu.
Oh en ik vergeet nog wraps met tonijnmayonaise of zelfgemaakte humus en puntpaprika uit pot.
Ideeen te over 🙂
Hey Elsbeth en andere blog lezers,
Ik maak standaard een week menu, heb daarbij wel standaard onderdelen staan: zoals maandag friet, dinsdag rijst, woensdag aardappels enz.
Wat ik nu uit mijn vorraad zou kunnen maken zijn:
– chilli-chippie-dip, favoriet van 11jr dochter naar idee v kamp. Dus chilli con carne, met trotilla chips en dan met chips de saus eten. Vorige week was ik de bonen er vergeten in te doen….
– pannekoeken met appel, kaneel en ham of naturel.
– pasta met tomaten saus, gekruid met gedroogde italiaanse kruiden. Ben al kruiden aan het zaaien geweest, maar die zijn nog baby-plantjes.
-kippensoep met vermicelli: k-bouillion met toegevoegde (gebakken) kip met vel en vermicelli.
– aardappel echt anders: ovenschotel, met aardappel, ragout saus, groente (ik heb veel rode kool/bieten in pot) naar smaak in laagjes opbouwen.
Ja, ik zou elke week de voorraad moeten bekijken. Ik heb in maart een inventarisatie gedaan. Alles opgeschreven wat ik had, zodat ik meer creatief kan koken. Heb daarna een aantal kruidenmixen gegeten, voornamelijk aziatische gerechten. Waren verrassend lekker.
Mijn week menu wordt daarnaast bepaald door het aanbod van de voedselbank en de wensen van mijn dochter. Zij zou dagen achter elkaar tomaten, komkommer, sperziebonen en brocolli kunnen eten.
Mijn voorraadkast recept bestaat uit blik gepelde tomaten, blik tonijn, pot olijven (eventueel gesneden, nog sneller klaar) uien en knoflook. Hiermee maak je een snelle , makkelijke en lekkere pasta saus van. Pasta staat ook standaard in de voorraadkast.
Wij eten morgen Mexicaanse wraps uit de oven met een blikje bruine bonen,een blikje tomaten puree, een blikje ananas, een blikje maïs (oeps ik had gehamsterd toen corona uitbrak)…Ik vul het aan met een paar overgebleven champignons een halve paprika en half zakje geraspte kaas. De kinderen lusten het allebei, t is snel en mijn koelkast en kelder zijn weer een stukje leger! Oh ja, ook nog vegetarisch!
Ik heb voor komende week ook twee recepten gegoogled met ingrediënten uit de voorraadkast! Bloemkoolquiche met tonijn en gegrilde paprika, en pasta met tonijn, tomaat en sardines!! Echt cool en wát een leuk idee. Zo kom je op weer nieuwe gerechten! Ben erg benieuwd hoe het gaat smaken, maar in ieder geval is die voorraadkast weer wat leger na deze week😊
Vandaag maakte ik een heerlijke zomerse Salade Niçoise. Met alles vanuit eigen voorraad :). Dan blijk je toch meer in huis te hebben dan je eigenlijk weet….. dus:
Gebroken sperziebonen uit een zakje, even blancheren. Eitjes koken. Rode ui in halve maantjes. Cherry tomaten door de helft. Alles mengen met beetje dressing (ik had nog mosterd-dille dressing staan). Alles op een bord…. uitgelikte tonijn erop en ansjovisjes. Eitje erover heen. Beetje afbak stokbrood erbij. En een heerlijke dinsdagavond maaltijd in de zon!
Chili con Carne is ons voorraadkast recept. Flinke ui fruiten, met 300gr gehakt uit de vriezer, twee paprika’s in stukjes erbij gooien, even bakken. Daarna een pakje tomatencremesoep aangemaakt met de halve liter water (=saus) erbij. Deze tot de kook brengen, want dan wordt het dik. Blik bruine bonen + blikje mais (kan ook nog een blikje tomatenblokjes) erbij. Peper, zout, paprikapoeder en sambal naar smaak toevoegen. Eventueel wat rijst erbij koken en smullen maar. Ook weer prima in te vriezen.
Hier werd het deze week gnochi (meegenomen van vakantie, maar wat doe je er daarna mee), met spinazie ala crème, bakje cottage cheese, tomaatjes en wat er ook voor nootjes in huis zijn.
Verder ben ik groot fan van afbakbroodje/wrap gegrilde groenten (zacht geworden paprika, restje bloemkool van de dag ervoor, geroosterd bietje en wat zachte kaas (feta/geitenkaas/tricots/cottage Cheese)
Ik vind inderdaad ook wat blikken tonijn, een zak mais in de diepvries en een paar pakken rijst een ui en nog een hele bol knoflook. Ik ga de rijst koken, roerbak wat ui met knoflook en ketjap en twee blikjes uitgelekte tonijn. De mais erbij en dan kort een klein gesneden stronk paksoi erbij roerbakken. De gekookte rijst erdoor, wat peper of sambal naar smaak toevoegen. Mocht je nog restjes paprika hebben liggen kunnen die er ook nog prima doorheen.
Spaghetti met rode linzen, tomato frito, gedroogde paddenstoelen, gegrilde paprika en Italiaanse kruidenmix
Hmm, ik sta op het punt naar de supermarkt te gaan. Maar voor de lunch lukt mijn Mexicaanse tonijnsalade nog wel: blik tonijn, mais, paprika, avocado, Griekse yoghurt, paprikapoeder, gedroogde guacamole kruiden op een afbakbroodje.