Kook

Relax Mama ‘go local’ weekmenu

Ik kon er deze week niet omheen. In dit weekmenu moest lokaal eten wel centraal staan. Eerst kreeg ik deze week namelijk Kookboek Nederland cadeau. Een boek van Laura Grave dat helemaal draait om lokaal eten. ‘Wist je dat je bordje avondeten misschien wel 30.000 kilometer heeft afgelegd?’ schrijft Laura in haar boek. En woensdag was ik vanwege World Food Day aanwezig bij een speciaal diner dat draaide om de thema’s honger en voedselzekerheid. Tijdens dat diner ging het over oplossingen die we in Nederland hebben om #zerohunger te bereiken. Ook daar ging het grotendeels over lokale producten.

Dus, toen ik gisteren nadacht over dit weekmenu besloot ik om me te laten leiden door het lokale aanbod. Ik googelde ‘groente kopen bij de boer en Utrecht’ en kwam uit op deze site met alle boerderijwinkels op een rij. En zo deed ik vrijdagochtend boodschappen bij Plattelandswinkel Goes. Die maar een kwartier fietsen bij mij vandaan is.  Maar goed… het weekmenu dus. Sorry voor deze lange inleiding, ik ben nogal enthousiast :))

Maandag: Zoete aardappel-pastinaak-wortel-puree met stoofvlees

Het is in onze regio herfstvakantie en Henno heeft maandag tijd om te koken. Omdat we in de boerderijwinkel zoete aardappels, wortels en pastinaak kochten (ik hou van deze producten!) beginnen we de week met Henno’s Zoete-aardappel-stamppot. Die maak je als volgt:

Snijd twee zoete aardappels, twee winterwortels en een pastinaak in blokjes van 3 cm. Koken dit samen in een grote pan tot het gaar is. Stamp het daarna tot een puree met een klontje boter en een klein scheutje tabasco. Doe de rucola er op als het op de borden ligt.

Wij eten er stoofvlees. Heb je minder tijd: worstjes zijn er ook lekker bij. Maar Henno heeft zin om in de keuken te staan dus die gaat maandag voor stoofvlees. Dit is zijn manier: Koop rundvlees en snijd het in stukjes (of koop het gesneden). Kruid het vlees met Zwolse Stoofkruiden van Jonnie Boer. Fruit een gesnipperde ui en wat knoflook aan. Schroei het gekruide vlees dicht. Doe er daarna een scheut wijn bij en laat die inkoken. Doe er dan een flinke scheut water bij laat het vlees een paar uur sudderen (Henno had hem vier uur! laten staan – beter doe je dit dus op zondagavond of zo). Henno doet er na een uurtje ontbijtkoek bij om te binden (3 plakken op 500 gram vlees). Schenk steeds extra water bij, het mag natuurlijk niet droog komen te staan!

Dinsdag: Gado gado (met kindervariant)

Op dinsdag nóg een gerecht dat Henno graag maakt (lucky me!). We kochten in de winkel spitskool, boontjes, komkommer en aardappels. Een goeie basis voor deze gado gado. Je vindt Henno’s recept (mét kindervariant) hier.

Woensdag: Aardappel ovenschotel met spitskool en spekjes

We hebben in de boerderijwinkel een belachelijk grote spitskool gekocht, dus die gaat zeker niet in zijn geheel in de gado gado. Ook aardappels hebben we nog in huis. Laat Pauline nou net een aardappelschotel met spitskool online hebben gezet deze week. Die is dus helemaal goed om de restjes  op te maken. Je vindt haar recept hier.

Donderdag: Couscous met broccoli, kip en kaneel

De broccoli was in de aanbieding bij de boerderijwinkel. Die lag als eerste in mijn mandje. Ik pak er een ‘oud’ couscousgerecht van ons bij dat we al een tijdje niet gegeten hebben. Maar echt het proberen waard is als je hem nog nooit hebt gemaakt! Je vindt het recept hier.

Vrijdag: mosterdsoep met oude kaas

We eindigen de week met een recept uit het  Kookboek Nederland. Het is een prachtig kookboek, er staan mooie lokale recepten in van koks uit de regio en leuke weetjes. Zoals dat je in plaats van olijfolie ook koolzaadolie uit Nederland kan gebruiken (die zelfs nog gezonder is dan olijfolie) en dat in Denekamp een buffelboerderij is waar ze heerlijke buffermozzarella maken. Het is vooral een tof boek als je wat langer in de keuken wilt staan en wat meer de diepte in wilt.

Ik probeerde deze week alvast een makkelijk recept voor jullie uit en werd er heel blij van! Het is de mosterdsoep gemaakt met Groningse mosterd (en die had ik toevallig nog in huis). Ik ga er trouwens wel een beetje mijn eigen draai aan:

  • In plaats van Groninger worst deed ik er achteraf kleine stukjes oude kaas in.
  • Ik voegde een in ringen gesneden prei toe. Die fruitte ik in de boter voordat ik de bloem erdoor deed. En ik maakte de soep daarna glad met de staafmixer.

Overigens gokte ik er niet op dat Teun dit zou eten. Ik gaf hem tomatensoep uit blik….

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hierRelaxMama_3D
Relax Mama in de Keuken

Ken je mijn boek Relax Mama in de keuken al? Het is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter