Kook

Relax Mama doe-effe-gezond-weekmenu met 5 x vis

In december kreeg ik het boek Doe effe gezond toegestuurd van diëtisten Monique en Marjolein. Nu was december niet de gezondste maand, dus toen heb ik het links laten liggen, maar zo met het nieuwe jaar als onbeschreven blad voor me, leek het me een mooi moment om dat boek er eens bij te pakken. Het is een fijn boek met down to earth adviezen over gezond eten en met 40 recepten. Dit boek is dus één van de inspiratiebronnen van dit weekmenu. De andere inspiratiebron is mijn voornemen om minder vlees te eten en nóg een beetje beter te worden in visgerechten, omdat dat ook hartstikke goed is voor mijn sportende kind. En dat lijkt stap voor stap nog te lukken ook. Ook in 2020 pak ik dit weer samen met John West op.

Monique en Marjolein schrijven in hun boek over gezond eten onder andere het volgende: “Wij vinden dat een gezond eetpatroon een patroon is dat je op de lange termijn kunt volhouden. Het moet dus voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen bevatten.” Ze geven heel veel tips en ander andere de tip om minimaal één keer in de week vis te eten. Een hele week vis is natuurlijk wat overdreven, maar dit weekmenu is vooral bedoeld als inspiratie voor het komende jaar!

Maandag: Bloemkool-broccoli ovenschotel met witvis

We beginnen de week met een kidsproof gerecht uit Doe effe gezond. In dit boek staan trouwens zowel vlees- als vis- als vegetarische recepten, maar ik richt me in dit menu dus op de vis. Deze bloemkool-broccoli ovenschotel heb ik gekozen, omdat ze er het labeltje kidsproof bij hebben gezet én omdat hij echt makkelijk lijkt (dus ook relax mama proof). Je maakt hem met 250 gram broccoli, 250 gram bloemkool en 300 gram krielaardappeltje die je bij elkaar in een pan 10 minuten kookt. Doe de groenten en krieltjes daarna in een ovenschotel en giet er een mengsel overheen van 150 ml kookroom, 50 gram Parmezaanse kaas en twee teentjes knoflook. Zet de schaal 15 minuten in de oven. Je kunt dit als vegetarisch hoofdgerecht eten of er een stukje witvis bij eten. En die kun je ook in de oven maken. Wel zo makkelijk. Bijvoorbeeld zoals in dit blog staat beschreven.

Dinsdag: Aspergerisotto met zalm en eitje

Dinsdag ga ik voor deze aspergerisotto met zalm van John West. Het lijkt mij eigenlijk lekker daar ook nog doperwtjes (uit de diepvries) bij te doen. Geen ingewikkeld en lang recept om te maken. Je moet er alleen wel bijblijven om steeds wat bouillon toe te voegen.

Woensdag: Aardappelsalade met makreel

Woensdag wordt makreeldag. Ik heb gekozen voor deze salade met aardappels, die Teun waarschijnlijk in ‘losse onderdelen’ gaat eten. Je vindt het recept hier.

Donderdag: Noedels met garnalen

Op donderdag weer een kidsproof gerecht uit Doe effe gezond. Zij maken de noedels met 3 bosuitjes, 250 gram wortels (geraspt), fijngesneden paksoi, 200 gram sugar snaps en 200 gram garnalen. (Voor het volledige recept, zoom de foto in!)

Vrijdag: Tomatentaart met tonijn en ansjovis

We eindigen de week met tomatentaart met tonijn en ansjovis. Lijkt toch een beetje op pizza he (in het kader van Teuns vrijdagavond pizza-avond mantra). Het recept van deze tomatentaart vind je hier.

Het boek Doe effe gezond (wil jij ‘m?)

In het boek Doe effe gezond helpen diëtisten Marjolein en Monique je ondanks de drukte goed voor jezelf te blijven zorgen. Ze leren je herkennen wat je valkuilen in je eetpatroon zijn, geven je slimme en praktische tips, en zorgen ervoor dat je met de juiste motivatie aan een gezondere levensstijl begint, zodat je deze ook volhoudt. Ik vind het een prettig geschreven boek met praktische tips en met hartstikke leuke recepten. Omdat mijn kast al uitpuilt van de kookboeken wil ik het exemplaar dat ik gebruikte voor dit weekmenu graag aan iemand doorgeven (hij is dus gebruikt). Heb jij interesse? Laat het me hieronder weten! Het boek kost in de winkel €20,99 en is hier online te koop.

 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier

Dit blog heb ik geschreven in samenwerking met John West.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

16 Reacties

 • Reageer Marion 17 januari 2020 at 22:22

  Leuk menu! Ik ben zelf niet zo’n liefhebber van vis, maar vind het wel leuk om gezond te koken! Ik ben wel geïnteresseerd in het kookboek!

 • Reageer Suzanne 17 januari 2020 at 22:38

  Mijn middelste zoon wil minder vlees eten en de oudste juist meer! Een goed alternatief vind ik dan vis. Daarom ben ik altijd op zoek naar leuke recepten om alle heren te dienen! 🙂 dat gaat met dit kookboek zeker lukken. (De gezonde levensstijl is dan meer voor mij ….)
  Groet!

 • Reageer Brigit Fröger 17 januari 2020 at 22:48

  Dat kookboek lijkt me wel wat! Altijd fijn, extra inspiratie voor makkelijke, lekkere én gezonde recepten!

  • Reageer Paula 18 januari 2020 at 10:18

   Wat lijkt me dat een lekkercrecept, de bloemkool broccoli schotel met witvis! En reuze benieuwd naar het kookboek, mask graag kans 😊 ik ga voor -16 kilo dit jaar, dus alles helpt 😉

 • Reageer Esther Wormhoudt 18 januari 2020 at 07:59

  Ben gek op kookboeken en qua groente inmiddels een beetje inspiratieloos geworden. Zowel de jongens als de man (ook een jongen haha) doen moeilijk. Misschien dat ik hier wel weer een paar blijvertjes uit kan toveren! Dus ik hoe me graaaaaag aanbevolen!

 • Reageer Maartje 18 januari 2020 at 10:03

  Grappig, eerst las ik bet menu sceptisch (kritische eters hier) maar 4 van de 5 gerechten zijn met hele kleine aanpassingen wél met plezier te bereiden en te nuttigen. Ik ben heel nieuwsgierig naar het kookboek!

 • Reageer Mieke 18 januari 2020 at 10:16

  Ja graag!! Dat past precies bij ons voornemen om minder vlees te eten en meer vegetarisch/vis maar door drukke planning is het verleidelijk om toch aan oude gewoonten vast te houden. Met dit boek wordt dat hopelijk wat makkelijker!

 • Reageer Leoni 18 januari 2020 at 10:22

  Tof!
  Ik wil dit jaar wat vaker vegetarisch eten. Nu vooral de oudste meer lust is het een prima moment om nieuwe gerechten te proberen. Het kookboek is daar een fijn hulpmiddel bij.

 • Reageer Leonie 18 januari 2020 at 10:45

  Heel leuk menu! Ik ga denk ik eens wat proberen voor de mede bewoners hier al zal de vis voor de Kids wel vervangen worden gok ik zo! Ik doe graag mee om het boek te winnen aangezien ik wel weer wat inspiratie kan gebruiken voor afwisseling in de week…

 • Reageer Hester 18 januari 2020 at 12:40

  Goede motivatie om vaker vis te eten.
  Die win ik graag!

 • Reageer francina Brouwer 18 januari 2020 at 14:05

  voor mijn lieve buurvrouw en vriendin, die helaas ongeneeslijk ziek is, maar wel iemand heeft die wat kookinspiratie kan gebruiken, aangezien ze door haar ziekte weinig trek in eten heeft.

 • Reageer Sarah 18 januari 2020 at 15:11

  Heel graag! Gezonde kook-inspiratie is heel erg welkom 🙂

 • Reageer Ilona 18 januari 2020 at 19:01

  Nou, zo’n kookboek lijkt me supertof! Onze Thijs van 3 eet eigenlijk heel graag groente (behalve sjampinons-jakkie-bah 😆), dus alle extra inspiratie is meegenomen om dit zo te houden! Bovendien koken we ook vaak samen en mooie kookboeken vind hij heel gaaf. Hij kiest dan de “lekkerste” foto uit.

 • Reageer Nelleke Krol 18 januari 2020 at 19:58

  Ja ik wil! Wat een handig boek met heerlijke recepten. Relax mama in de keuken heb ik al, deze past er mooi naast.
  Bedankt voor de wekelijkse inspiratie!

 • Reageer Femke 19 januari 2020 at 00:44

  Wat een goed idee, en zo te zien aan iedereen hier boven ook, goeie timing 😉
  Ook ik heb het voornemen wat minder vlees te gaan eten en vis eten we eigenlijk sowieso veel te weinig, ik weet vaak gewoon niet hoe en verval toch weer in oude gewoontes en recepten.
  Heel graag ding ik dus mee naar het kookboek!

 • Reageer Marieke 19 januari 2020 at 09:07

  Alle kleine beetjes helpen om weer gezonder te gaan eten met een puber …en voor mezelf natuurlijk…..Dit boek zou ons op de juiste weg helpen en mij als kokende moeder inspireren….en misschien de puber ook om eens t gaan koken😁

 • Laat je reactie achter